... .......

 

 

 

 

Primer utilitzem una base, es pot reciclar algun tros de fusta o la fer la base amb fusta nova.
Tot seguit es fa el rotor està compost en el nostre cas per un nucli metàl·lic i la bobina que consta de fil de coure esmaltat, es realitzen les voltes necessaries per cumplir les caracteristiques de cada motor en el nostre cas hem fet 300 voltes en la part dreta i 300 voltes en la part esquerra de les plaques.
que formen l'elctroimant giratori, el cilindre de PVC amb les làmines de contacte que formen el col·lector, l'eix roscat i les làmines de coure que faran la funció d'escombretes. Tallar la banda de coure en dos trossos iguals i doblegar-los.

Fixar-les a la base amb cargols i les arandelles de manera que les làmines de coure toquin lleugerament però de forma contínua les plaques metàl·liques del col·lector per obtenir un bon contacte elèctric.
IMPORTANT: Si el fregament de les escombretes i les "delgues" del col·lector és massa fort, la velocitat de rotació s'anirà ralentitzant fins arribar a parar-se.
Pel contrari si el contacte de les escombretes i les "delgues" és massa dèbil, disminuirà la continuïtat del corrent elèctric i el motor no funcionarà.
En consenquència, per obtenir un bon funcionament és necessari efectuar un ajust precís de les escombretes i les "delgues" del col·lector.
És fa el col·lector que s'uneix al rotor, per a la construcció del col·lector és necessari enrotllar la làmina metàl·lica d'alumini damunt el cilindre de fusta o PVC per poder adoptar així la forma cilíndrica, tallem les làmines en dues parts iguals i acoblar-les altra cop al cilindre.
A continuació instal·larem el rotor a la base, tallarem quatre trossos iguals de banda metàl·lica perforada d'una longitud que englobi quatre forats a cadascun, els doblegarem i os escaires serviran com suport de l'eix del rotor i les altres dos per a la construcció de l'estator.

Més tard es fan les escombretes que són dos trossos iguals de coure, les tenim que fixar a la base amb els cargols i les arandelles de manera que les làmines de coure toquin lleugerament però de forma contínua les plaques metàl·liques del col·lector per obtenir un bon contacte elèctric.
Finalment es construeix l'estator fixant els dos escaires amb els cargols per fusta, els escaires amb els imants fixos s'han de fixar en línia amb l'lectroimant del rotor, pròxim a aquest, però de manera que giri lliurement, sense tocar en cap cas els imants.
Per posar el motor en marxa ,és necessari donar el primer gir del rotor amb la mà.
El motor funciona amb una pila estàndard de 4,5 V o amb una font d'alimentació de corrent contínua del mateix voltatge.
 

 

 

 

 

TORNAR