FREIXE DE FULLA GRAN

 

Família Oleàcies 

Freixa
Fraixinus excelsior 

castellà: fresno

 

“L’arbre del món” de la mitologia germànica ateny 40 m amb una capçada alta i ovada, de branques obertes i ramificades. El tronc té l’escorça d’un gris verdós i llisa quan és jove, però amb els exemplars vells esdevé més fosca i solcada. El fullam, que tamisa la llum produint una ombra lleugera, és constituït per grans fulles (fins a 35 cm) compostes de 4 -6 parells de folíols i un de terminal. Els folíols (fins a 11 cm), verd mat per sobre, pàl·lides i pilosos a sota, acaben en punta i tenen els marges dentats. Normalment les flors masculines i femenines creixen en arbres separats, però alguns arbres porten tot tipus de flor o bé tenen flors hermafrodites. Les flors són poc aparents, petites i de color porpra, i van reunides en espigues primer erectes i després penjants. El fruit (2,5-5 cm) és una sàmara. Aquestes sàmares, de color verd fosc brillant abans de madurar  i marrons un cop madures, pengen reunides en raïms.

Caducifoli, les flors apareixen a la primavera abans que les fulles, cosa que facilita la pol·linització pel vent. Els fruits madurs cap a la darreria de setembre. A la tardor les fulles es tornen grogues i cauen, però els fruits romanen a les branques. L’arbre hivernal, despullat, es reconeix bé pels seus borrons, molt negres i angulosos.

El freixe de fulla gran es àmpliament estès a Europa i el sud-oest d’Àsia i arriba fins el nord d’Amèrica. Prefereix les terres fèrtils, humides i càlides, però pot viure en tota mena de terrenys. Al nostre país és molt abundant els Pirineus i es troba al Montseny i a les comarques humides, fins a 1500 m. El freixe de fulla petita (F. axycarpa), molt semblant però amb els borrons color de fusta, el substitueix a la terra baixa. Així mateix, el bonic freixe de flor (F. ornus), de vistoses flors blanques, es fa a les terres Mediterrànies de Grècia, Itàlia i Còrsega;  curiosament, no existeix a França ni a Catalunya ni a les Balears, però reapareix al País Valencià. 

A l’Europa antiga proporcionava una gran varietat de matèries: la fusta servia per a fer arcs, llances i bastons i com a combustible; les fulles eren farratge per els animals i remei contra la gota; els fruits es menjaven amanits o adobats; la saba es donava als infants com a reforçant, i les llavors s’usaven com a diürètic. No es estrany que fos considerat un arbre màgic, suport de l’univers sencer: les seves arrels s’enfonsen  a l’infern i beuen de les fonts de la saviesa i del destí, el seu tronc sosté la Terra i la seva capçada aguanta la volta del cel i els estels. 

La fusta, clara, elàstica i resistent, s’usa per a mobles, material esportiu (rems, pals d’hoquei, etc.) i elements de decoració. Abans de l’aparició dels aliatges lleugers es construïren avionetes amb fusta de balsa recoberta amb fullola de freixe.

Punxa aquí per veure la imatge ampliada         Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón