GATELL

 

Família Salicàcies 

Gatell
Salix atrocinerea subesp. catalaunica 

castella: sarga negra

 

El gatell sol tenir aspecte arbustiu, amb no més de 10 m d’alçària. Les branques d’escorça bruna o grisa són nuoses, amb prominents cicatrius que les fulles deixen caure. Aquestes són enteres (3-10 cm) i ovades, més amples a l’extrem que no pas a la base, amb el marge lleument dentat. Per sobre tenen color verd fosc i per sota són completament piloses, blavisses o ferruginoses i amb un reticle de nervis molt visible. Quan la fulla és tendra té unes petites estípules arrodonides a la base, que després cauen. Es una espècie dioica, amb les flors masculines i femenines en arbres separats. Les unes i les altres van reunides en aments erectes i vellosos (2-5 cm). Les masculines mostren les anteres grogues; les femenines tenen ovaris pilosos que després de la fecundació esdevenen fruits amb dues valves tomentoses que s’obren per alliberar llavors cobertes de pèls cotonosos

Caducifoli, floreix del gener a l’abril, abans de la foliació. Els fruits maduren de l’abril al maig. 

És una espècie mediterrània que viu als boscos de ribera dels fons de vall humits de la terra baixa i la muntanya mitjana, principalment a les vernedes i alberedes. És comuna des dels Pirineus fins al País Valencià, però no es troba a les Balears. En algunes valls pirinenques s’hi fa la subespècie atrocinerea, de distribució atlàntica, molt rara al nostre país. 

El gatell es cultiva com a planta ornamental. Al mig de l’hivern es tallen els vímets carregats d’aments encara tancats, coberts de pilositat blanca, i es comercialitzen a les floristeries.

Punxa aquí per veure la imatge ampliada         Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón