MORERA BLANCA

 

Família: Moràcies

Morera blanca
Morus alba
 

castellà: morera blanca    

L’ “arbre dels cucs de seda” no es gaire alt. El tronc, d’escorça esquamosa i rugosa, color marró rosat, es ramifica de forma irregular en branques primes i llises, cobertes de grans fulles (6-18) de color  verd clar en forma de cor arrodonit una mica asimètric, dentades o lobades, normalment llises i sense pèls, si bé els nervis del revers en poden tenir. Tant les flors masculines com les femenines apareixen reunides en denses espigues curtíssimes; les flors d’ambdós sexes poden trobar-se sobre un mateix arbre o en arbres separats. El periant de les flors femenines esdevé carnós en madurar, i produeix un conglomerat de petits fruits, globós (1-2, 5 cm): la mora, blanca o rosada, sucosa, dolça i refrescant, que es pot menjar fins i tot abans que sigui completament madura.

Arbre caducifoli, monoic o dioic. Floreix a l’abril i al maig: fructifica de juliol a setembre.

Originària de la Xina, és cultivada per tot el sud d’Europa per alimentar les orugues de la papallona de la seda i com  a arbre d’ombra als carrers, les places i parcs, sobretot a la terra baixa.

La morera negra (M. nigra) és molt semblant. Tanmateix, és més gran i amb branques més robustes; les fulles són més fosques, aspres per sobre i peludes per sota; els fruits, negrosos, són molt àcids si no són ben madurs, però finalment són més saborosos que els de la blanca. També és originària de l’Àsia central i a casa nostra se sol cultivar pel seu fruit a les comarques relativament fresques.

Totes dues espècies donen una fusta dura i resistent que s’usa en ebenisteria i torneria.

Punxa aquí per veure la imatge ampliada        Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón