PEBRER BORD

 

Família Anacardiàcies

Pebrer bord
Schinus molle

castellà: pimentero

El pebrer bord és un arbre resinós agradablement aromàtic, amb saba lletosa, que no sol sobrepassar la dotzena de metres. El tronc curt, sovint nuós i tortuós, amb l’escorça marró clara i esquamosa, suporta una capçada ampla i desplegada, de branques flexibles i pèndules que sovint arriben fins a terra carregades d’un bonic fullatge. Aquest és format per fulles (15-30 cm ) compostes de 7-13 parells de folíols (2,5-5 cm) estretament lanceolats, una mica corbs a l’extrem, sovint lleugerament dentats, ben verds a totes dues cares. Les petites flors (3 mm), que tenen 5 pètals de color blanc crema, apareixen reunides en llargs ramells (13-15 cm) pènduls, masculines i femenines en arbres separats. Els ramells femenins formen vistosos penjolls de petits fruits esfèrics (6-7 mm) rosats o vermellosos brillants, que semblen boletes de collaret; són carnosos i conten una sola llavor.

Sempre verd, fa flor pel maig i fruits a l’octubre: romanen a l’arbre tot l’hivern i són consumits per molts ocells. Tot l’arbre exhala una flaire aromàtica de pebre, molt característica.

És natiu de les muntanyes del centre i el sud d’Amèrica, des de Mèxic fins al nord de Xile i de l’Argentina, però es troba conreat a les regions subtropicals i mediterrànies d’arreu del món com a arbre ornamental pel seu elegant fullatge, ja que és resistent a la sequera, té creixement ràpid i li van bé tota mena de sòls. Tanmateix, té arrels superficials que poden rebentar els paviments i els desguassos. Al nostre país es troba de vegades naturalitzat.

El fruit té un gust picant que recorda el del pebre autèntic. L’escorça, la resina del tronc, les fulles i el fruit s’han usat com a medicina casolana als països d’origen.

Punxa aquí si vols veure la fotografia ampliada

Principal

Treball realitzat pels alumnes de primer de Cicle Superior - Tutor: Josep Antoni Carretero Bellón