Municipi
Copons
CEIP Copons
 
 
       
 
  ELS TRAGINERS
 


L'expansió del poble més important fou durant el S. XVIII. En aquesta època la vila de Copons fou molt pròspera i rica gràcies a les rendes obtingudes per comerciants i negociants del poble.

Aquests comerciants eren essencialment traginers, els quals per mitjà de transports en carros feien arribar els productes manufacturats de la comarca (paper, teixits de cotó, de llana, pells,...) als mercats de Castella i, fins i tot, als ports de La Corunya per a l'exportació de mercaderies a Amèrica.

De retorn, portaven gra que el molien en els molins que hi havia al llarg del riu Anoia.


 

La vida dels traginers era duríssima. Els trajectes per terra durant aquells segles eren molt dificultosos i llargs i els viatges comportaven molts perills i riscos.

Un viatge a Castella podia durar mesos. Ben sovint eren assaltats per bandolers que els atacaven per robar-los els diners o les mercaderies.

També havien de suportar tota mena d'inclemències meteorològiques.

Uns nens davant de Ca l'Estany. Ca l'Estany és una casa del S.XIX.

Hi passava els estius la comtessa de Lacambra i la gent del poble anomena aquesta casa mb el nom de "Ca la comtessa". A la façana principal hi ha l'escut nobiliari de l'Estany.

 

Sabies que durant el S. XVIII de Copons en deien el "Poble de les amazones"?.

Era perquè bona part de la població masculina es dedicava a fer de traginer i negociant i, al poble, solament hi quedaven les dones que s'ocupaven de la casa i els nens.

Plaça de Ramon Godó.

Aquestes famílies de traginers enriquits van augmentar molt el seu consum.

Es van construir grans cases i això va crear una demanda de mà d'obra al poble. Es necessitaven pagesos que portessin les terres i artesans per construir les cases.

Fou per això que Copons es convertí en un poble que atreia mà d'obra forastera. Entre els nouvinguts hi havia: Masovers, rajolers, guixaires, fusters, vidriers, picapedrers, ferrers,....

Índex