Municipi
Jorba
CEIP de Jorba
 
 
 
 


 

LA CAPELLA ROMÀNICA DE LA SALA

Es creu que és del segle XII. Es composa d'una sola nau de volta de canó i de planta rectangular.

La portalada de l'ermita és, en el seu gènere, un curiós exemplar arquitectònic, ja que té un arc baix, semicircular, protegit per altres arcs concèntrics en degradació amb variats dibuixos esculturats.

 

ERMITA DE ST. JULIÀ DE LES ALZINETES

Construïda el 1345 per la família Rajadell, senyor del castell de Jorba.

Va romandre enderrocada més de quatre-cents anys, fins que el 1957 es començà la reconstrucció i restauració que va acabar el 1970.

El seu primer nom és de Sant Julià de Torrenova (patró dels vianants).

 

PONT

Aquest pont va ser construït el 1787 durant el regnat de Carles IV a fi de fer més fàcil el pas del camí principal (carretera vella) per damunt de la riera de Rubió.

És l'únic pont que es va construir a l'Anoia durant el segle XVIII.

En celebrar-se el segon centenari es va restaurar i se li posar una il·luminació que per la nit permet veure'l clarament.


 

RESTES TORRE DE VIGILÀNCIA "JOVERÓ"

Aquesta torre fou construïda a fi de conectar el castell de Jorba amb el de Sant Martí de Tous, ja que entre ells no es veuen i per tant tampoc podien veure les senyals de perill o auxili que es feien entre els castells.

JORBA MIL·LENÀRIA

Aquest mural col·locat a la pared Est de l'Ajuntament ens recorda que - al menys des de l'any 978 - Jorba ja existia i que el 1978 se'n cumplia els 1000 anys.

El nom de Jorba sut el 978 en la butlla en papir, en la qual, el Papa Benet V, confirma a l'Església de Vic les seves possessions.

 

Índex