Municipi
Igualada
Col·legi Mestral
 
 
 
 
 
I - CARRER DE STA. MARIA, PLÇA. DEL BRUC, PLÇA PIUS XII i CARRER CUSTIOL
 

Plaša Pius XII

 

Plaça Pius XII

És en aquest lloc on va néixer la ciutat d'Igualada. Aquí, als voltants de l'any 1.000, s'instal•laren els primers pobladors de la vila.

En un primer moment, però, aquesta plaça ni havia estat tan gran ni es deia Sant Pius XII. El seu nom anterior tenia relació amb el treball de les pells: Plaça del Tany i no serà fins l'any 1960 que s'enderrocà l'illa de cases que hi havia a tocar a l'Eesglésia, per tal de donar-li la grandària que ara té.


Carrer Custiol

 

Carrer Custiol

Antigament, aquest carrer era el camí que anava des de Manresa fins a Montbui, tot passant per Òdena i que tothom coneixia com a "Camí militar".

El nom de Custiol sembla probable que li vingui d'un tal Josep Custiol que vivia en aquest carrer i era macer de l'Ajuntament.

Com edifici important, en aquest carrer cal assenyalar el de Cal Barrab, d'estil modernista.

Carrer Santa Maria

 

Carrer de Santa Maria

Aquest és el carrer més antic de la ciutat. En el seu origen era el que unia Lleida amb Barcelona.

D'aquest carrer podem destacar la perfumeria de Cal Gaspar per mantenir encara el sistema de tancament per porticons; l'edifici modernista de Cal Ratés, del que es pot veure la façana del darrera des de la plaça de Sant Miquel, i la Rectoria, que mostra una rajola catalana de la Verge del Roser.

Plaša del Bruc

 

Plaça del Bruc

Aquesta plaça és la que hi ha entre la façana de l'Església de Santa Maria i el darrera de l'edifici de l'Ajuntament.

L'any 1881 va ser el mateix Ajuntament que li donà aquest nom a la plaça, en record dels homes que lluitaren contra les tropes franceses d'en Napoleó i es reuniren en aquest indret. De fet, la façana de l'Església ho recorda en dues plaques commemoratives.

Per altra banda, no cal dir que la història d'Igualada està estretament lligada a l'Església de Santa Maria.

Carrer del Born

Carrer del Born

D'aquest carrer, que s'originà amb les terceres muralles, cal nomenar un establiment amb tradició que destaca també pels seus elements modernistes: Es tracta de la Farmàcia Bausili.

Índex