Centre de Recursos Pedagògics de l'Anoia Portada

Constru-mat

Març de 2004
RAMON CORTÉS I TOSSAL
Ebenista i Mestre Artesà de la fusta. Igualadí del mes de juny de 1993. Medalla de plata en el 1r Saló Internacional d'Invents de Vilanova i la Geltrú en l'àrea d'usos domèstics.

El Sr. Cortés és l'ebenista de la casa, vull dir del CRP de l'Anoia. Fa anys que les seves mans prodigioses posen en fusta alguns projectes relacionats amb les nostres maletes pedagògiques de matemàtiques.
Ningú ho faria com ell.



- Quants anys fent d'ebenista?
Comptant-los tots, ja són 65 o sigui, des de l'edat de 14 anys i ja en tinc 79, faci números.
Encara ara estic fent més de 100 trencacaps o trencaclosques, que ho vaig mirar al diccionari i es pot dir de les dues maneres.

- És un ofici de família?
No, tot i que jo ja tenia familiars que tenien una fusteria, i de petit, petit hi anava a buscar trossos, allà.

- Algun fill seu continua l'ofici?
Si, és el que porta el taller. Jo, des de que estic jubilat, només em dedico als trencacaps.

- En què es diferencia un fuster d'un ebenista?
El fuster, generalment, treballa la fusta d'obres, (portes, finestres, balcons…), i la fusta va pintada. L'ebenista fa mobles i treballa amb fusta fina que va envernissada, no pintada. Encara que avui dia els fusters diuen que tots fan mobles, si ha de fer uns mobles de categoria no vagi a un fuster perquè no els hi farà.
Jo vaig fer l'aprenentatge de fuster i després em vaig passar a fer d'ebenista.

- Quines son les fustes més indicades per a un bon treball d'ebenisteria?
N'hi ha tantes… i cada dia ens en venen més d'estrangeres. Les clàssiques d'aquí, d'abans, eren la caoba i el noguer.

- De totes maneres, ara venen moltes fustes de països tropicals, no?
Ens venen unes xapes, perquè allà hi ha uns arbres més ferms, però que amb el temps perden color. Amb el noguer americà, en canvi nosaltres fem mobles preciosos perquè amb els anys guanya color. Les fustes més bones, però, son d'aquí.

- Li sembla que les màquines han substituït els ebenistes o encara hi ha treballs que les màquines no poden fer?
I tant, es clar que si que n'hi han. Les màquines et poden ajudar a serrar els trencacaps, però no hi ha cap màquina que et faci trencacaps.

- Com se sent un mestre artesà?... perquè vostè és mestre artesà…
Aquí a Igualada diria jo que sóc el segon. Ho sóc des de l'any 1986. I li diré una altra cosa: mestre artesà, no sols de la fusta, sinó de tots els oficis, a la comarca de l'Anoia, ara sóc sol, ja que l'altre, que no l'he conegut, va morir l'any 1995.

- Li han lliurat alguna menció honorífica?
Guardo les fotografies de quan el Sr. Pujol em va lliurar la Carta Artesana a la Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Érem uns vint artesans de tot Catalunya. Per altra banda, l'Ajuntament d'Igualada, assabentat de la meva trajectòria professional, va elaborar un expedient per presentar la meva candidatura a Mestre Artesà, cosa que em van atorgar un any més tard, segurament per les meves escultures i les meves patents.

- Té patents d'invents vostè, també?
Moltes. En vaig presentar a Vilanova i la Geltrú, deu fer potser deu anys, a la 1a. Exposició de Patents Internacionals. Hi vaig presentar deu o dotze invents. Gairebé tots eren mobles: cadires que es plegaven de forma original, però pensades perquè el fabricant les pogués enviar plegades en una capsa i a l'arribar a la botiga o el client que se les muntés, com fa IKEA avui en dia, però jo parlo de fa deu o dotze anys. També una escala-post de planxar, tot alhora. I molts altres invents.

- Vostè, en el nostre món de l'ensenyament comença a ser conegut pels seus trencacaps i figures geomètriques. Expliqui com va començar aquesta afecció.
Jo sóc més de fer escultures. He exposat un parell de vegades a la sala d'exposicions del Centre Català d'Artesania. La primera vegada, en una exposició col·lectiva, hi vaig exposar una vintena d'escultures. Llavors, per allà, va passar un periodista igualadí, l'Armengol, que li van encarregar fer un reportatge sobre la fusta. Aquest reportatge comença al bosc, la tala d'arbres, les serradores… i l'acabo jo ensenyant les meves peces. Van venir tres cotxes i onze persones des de Lleida a filmar.
Cap a l'any 1990 vaig fer una altra exposició a la sala d'exposicions de la Caixa del Penedès amb 72 peces. També vaig tenir exposada durant un parell d'anys una escultura meva en una exposició itinerant per Europa que organitzava la Generalitat.

Aquest és i així és el nostre amic Sr. Cortés. Que per molts anys segueixin sortint de les seves mans escultures i trencaclosques, petites meravelles de fusta.