Els Güell són una família barcelonina industrial i patrícia d'origen pagès. Originària de Torredembarra, deu la seva fortuna als diners americans on ja el pare de Joan Güell, Pau, havia fet d'indià a Santo Domingo on s'arruïnà degut a a la inestabilitat econòmica de l'illa.

Joan Güell i Ferrer (1800-1872) va ser el fundador de la fortuna familiar. Després de viatjar a Cuba on féu fortuna s'establí a Barcelona el 1836. L'any 1840 instal·là una petita fàbrica tèxtil a Martorell i el 1848 creava a Sant una fàbrica dedicada a la fabricació de velluts, coneguda amb el nom de Vapor Vell. Aquesta fàbrica va esdevenir una de les més importants del país. El 1851disposava de 200 telers mecànics accionats per un motor de 80 cavalls i tenia una plantilla de més de 360 treballadors.

Participà en organismes empresarials (Junta de Fàbriques, Institut Industrial de Catalunya) i financers (Banc de Barcelona). Fou regidor de l'ajuntament de Barcelona i diputat a les Corts espanyoles des d'on defensà el proteccionisme econòmic.

Joan Güell i Ferrer
Eusebi Güell i Bacigalupi

Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918), fill de Joan Güell fou un industrial i mecenes de la cultura que millorà la posició econòmica de la família. Associat a Ferran Alsina convertí el 1890 la fàbrica familiar en una colònia situada fora de la ciutat, a Santa Coloma de Cervelló.

Diversificà els interessos comercials del seu pare, fou director de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona i fundà i dirigí companyies d'assegurances, ferroviàries i cimenteres com l'Asland, amb plantes a la Pobla de Lillet i Montcada i Reixac

Pel seu matrimoni, l'any 1971 amb Isabel López, filla d'Antoni López, marquès de Comillas passà ha intervenir en les empreses de la seva muller (Banc Hispano-Colonial o la Companyia de Tabacs de Filipines).

Eusebi Güell va tenir una vida política activa, fou regidor de Barcelona, diputat provincial i senador.

En l'àmbit cultural destaca pel seu mecenatge a l'arquitecte Antoni Gaudí i altres figures com el poeta JM López-Pico o el novel·lista J. Pin i Soler. També fou president i mantenidor dels jocs florals.

linia.gif (96 bytes)

La Colònia Güell