ITINERARI VIRTUAL DE LA COLÒNIA GÜELL

La fàbrica es començà a construir el 1890 i inicià la seva activitat un any després.

El que més destaca del recinte industrial és la presència de diferents edificis, cadascun dels quals dedicat a  aspectes diferents del procés de producció tèxtil. Aquests edificis estaven comunicats per una xarxa de carrers.

Els edificis segueixen una estètica modernista, on l'element de construcció predominant és el maó vist.

La construcció dels edificis dedicats a habitatges va ser posterior a 1890.

El projecte d'urbanització de la colònia s'encarregà a Antoni Gaudí i als seus col·laboradors Francesc Berenguer Mestres i Joan Rubió Bellver, tanmateix no se sap qui fou el principal autor del projecte.

El plànol de la colònia té una forma d'"L" als extrems dela qual hi trobem els dos edificis més emblemàtics de la colònia: l'escola i la cripta.

La cripta de l'església que projectà Gaudí per a la colònia és un dels edificis més destacats d'aquest arquitecte, car en ella  experimentà nombroses solucions arquitectòniques que després emprà en la construcció de la Sagrada Família.

Encarregada per Eusebi Güell el 1898, Gaudí no la inicià fins el 1908 i n'abandonà les obres el 1914, malgrat que s'hi continuà treballant fins el 1916. L'edifici fou declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1985.

linia.gif (96 bytes)