Organyà i les Homilies a la Guia de Catalunya de Josep Pla

"Organyà té, a més, la veneració general per haver-s'hi conservat a la sagristia la joia literària de les Homilies, considerada durant molts anys el text més antic en català." (Josep Pla)

(Josep Pla, Guia de Catalunya. Edicions Destino, Barcelona, 1971, pàg. 185)

La terra de Bassella -per on podem anar a Solsona- està tocada d'un vel de llunyania i d'un punt de tristesa. A Oliana, ja en terres de l'Alt Urgell, la cosa s'adoba una mica, gràcies al pantà, malgrat que aquesta població constitueix en realitat la porta del curs del Segre de vessants més àrids i pedregosos. Les muntanyes, els serrats que corren ara paral·lels al Pirineu, van prenent considerables dimensions. La serra del Boumort és una de les més importants. El seu nom descriu exactament una realitat geològica d'una pesantor gegantina. Així s'arriba al Coll de Nargó i després a Organyà, centre forestal important, amb el riu una mica més rialler. Sobre Organyà hi ha un penyal altiu, amb una graciosa ermita suspesa que en el país té molta anomenada. És l'ermita de Santa Fe, nom que també porta el cingle espadat del penyal. (...)
Organyà és una vellíssima i important població d'un caràcter enorme. La seva església parroquial, de tres naus, amb àbsida central i una façana marcada pels segles, conserva a l'exterior la seva primitiva estructura; no podem dir el mateix de l'interior. Per l'aparell dels seus murs delata el període més opulent de l'art romànic primitiu, i, si fos possible de veure Santa Maria d'Organyà en la seva integritat, seria l'exemplar de més interès arqueològic de la comarca.

Organyà té, a més, la veneració general per haver-s'hi conservat a la sagristia la joia literària de les Homilies, considerada durant molts anys el text més antic en català. És un manuscrit mutilat consistent en vuit fulls de pergamins de petit format. El document, descobert el setembre de 1904 per l'investigador Joaquim Miret i Sans, ha fet que Organyà tingui en el món de l'erudició un renom universal.
  El monument a les Homilies

Al bell mig de la vila d'Organyà, a la plaça que hi ha just al costat esquerre (en direcció a la Seu) del revolt que fa la carretera de Lleida en travessar pel mig la vila, el viatger descobreix una original construcció, erigida com a monument a les Homilies. Projectada pels arquitectes Josep Puig Torné i Josep M. Esquius Prat, es construí l'any 1975 i des d'aleshores presideix l'antiga plaça dels arbres.

Es tracta d'un petit edifici de forma circular i coberta cònica de llosa en dos trams sobreposats. L'edifici està integrat en l'ordenació de la plaça, en la qual queda, a causa del desnivell entre els dos costats, semiencastat. Des de la porta d'entrada, la urbanització del conjunt suggereix un camí que, partint del monument i travessant la carretera, porta en línia recta fins a l'església de Santa Maria, on es conservaren les Homilies al llarg de set segles.
Alhora que compleix la funció de monument a les Homilies, l'edifici està pensat per a ser utilitzat com a petita sala d'exposicions

Al monument a les Homilies se solen fer exposicions (A la foto la mostra titulada "Les revistes del País" realitzada l'any 2003)