Pròleg
Francesc Ferrer i Gironès
Senador per Girona i escriptor

 

A l'Edat Mitjana, es fa difícil trobar a la història de l'ensenyament, cap matèria educativa que propugni conceptes nacionals. Així veiem al "Regiment de Princeps e de la cosa pública" (1384) de Francesc Eiximenis, o més endavant a "Educació del Príncep Cristià" (1516) d'Erasmus de Rotterdam, que es fan recomanacions d'ordre moral, o suggeriments de caire polític, però no s'insinua cap coneixement sobre la realitat nacional.
Caldrà esperar al set-cents, però tot i això, encara Baldiri Reixach, a la seva famosa obra "Instruccions per a l'ensenyança de minyons" (1749) on desenrotlla tota mena de recursos didàctics, no arriba tampoc a perimetrar un ensenyament sobre la realitat nacional, malgrat hi recomana que "...ab molta major urgencia estan obligats los pares de la Republica, a procurar lo be publich lo qual, com havem dit, dependeix de la bona educació dels Minyons, perque los que ara son Joves y Minyons, algun dia seran los Amos de casa, los Corregidors de Pobles, los Batlles de las Vilas, los Jutges de las Audiencias, los Governadors de las Ciutats, los Virreys de las Provincias, los Grandes de las Corts, los Consellers, y los Reys". El Govern de Madrid, quan el 1768 mitjançant una Reial Cèdula prohibeix l'ensenyament de la llengua catalana a l'escola, sí que ho fa amb finalitats nacionalistes espanyoles, car a l'acta del Consejo de Castilla el fiscal general afirma que la introducció del castellà "es un punto esencial sobre el que deve trabajar todo Govierno, para que depuesto todo espíritu Provincial se subrogue el laudable de Patria o Nacion..."
Els governs il·lustrats varen inculcar aquest concepte de "Patria o Nación" en el sistema escolar. Així veiem el 1771 a la "Real Provisión de su Magestad y Señores del Consejo, en que prescriben los reguisitos que han de concurrir en las personas que se dediquen al magisterio de las primeras letras, y los que han de preceder para su examen con lo demás que contiene", on mana a les escoles a més del Catecisme, s'ensenyi "algun Compendio de la Historia de la Nacion, que señalen respectivamente los Corregidores de las Cabezas de Partido, con acuerdo o dictamen de personas instruidas, y con atención a las Obras de esta misma especie, de que fàcilmente se puedan surtir las Escuelas del mismo Partido, en que se interesará la curiosidad de los Niños, y no recibiran el fastidio, e ideas, que causan en la tierna edad otros géneros de Obras".
El 1780 per Reial Provisió que regula l'establiment de les escoles públiques, es torna a insistir: "Enseñaran la doctrina cristiana a la juventud, además del catecismo pequeño que señale el Ordinario, por el Compendio historico de la Religion de Pinton, el Catecismo de Fleuri, y a leer por algun Compendio historico de la Nacion, que tengan más a proposito, interin este Consejo acuerda el que deba usarse con aprobacion del Consejo; celando que los ninos no se ocupen en leer novelas, romances, comedias, historias profanas, y otros libros que, sobre serles perniciosos, no pueden dar instrucción".
Al Reglament General d'Instrucció Pública de 1821, es va declarar que tot l'ensenyament costejat per l'Estat havia de ser "pública y uniforme", i continuava "En consecuencia de lo prevenido en el artículo anterior sera uno mismo el método de enseñanza, como tambien los libros elementales que se destinen a ella". A més, proclamava que l'ensenyament privat era lliure, i que el Govern només vigilaria per "impedir que se enseñen mximas o doctrinas contrarias a la religion divina que profesa la Nación, o subversivas de los principios sancionados en la Constitución política de la Monarquia.".
Al Plan y Reglamento de Escuelas de Primeras Letras de 1825, es torna a insistir que "En las escuelas de primera y segunda clase por lo menos se leerá tambien, segun està prevenido en las leyes, algun Compendio de la Historia de España, que señalará la Junta Superior de Inspección,".
La Ley Moyano de 1857, en definir els estudis del primer ensenyament (més de 9 anys), hi obliga "Rudimentos de Historia y Geografia, especialmente de España".
És de pensar que totes aquestes normes positives no varen ser suficients per arribar als objectius que es proposava el Govern, puix el 1925, el dictador Primo de Rivera, per Decret del 13 d'octubre del mateix any, va signar que s'havien observat professors que "con grave daño del orden social, dedicarse a propagandas, màs o menos encubiertas, contra la unidad de la Patria o contra instituciones que, cuales la familia, la propiedad, la religión, o la Nación, constituyen el fundamento sobre el que descansa la vida de los pueblos. Algunos, aunque poquísimos -pero no por eso menos perniciosos- llegan a pretender cautelosamente introducir sus nefastas doctrinas en el alma de sus discípulos, bien omitiendo hechos esenciales en la exposición de la Geografía y de la Historia ora dándoles ambigua explicación, ya proponiendo cuestiones con enunciados de equívoca signifícación, que atraen de sus alumnos dudas y vacilaciones hacia verdades que indeleblemente deben quedar grabadas en su alma..." En conseqüència el Dictador va ordenar que "los inspectores de Primera Enseñanza, en las visitas que realicen, examinarán los libros de texto en las Escuelas, y si no estuviesen escritos en Español o contuvieren doctrinas o tendencias contrarias a la unidad de la Patria, o contra las bases que constituyen el fundamento del régimen social, los harán retirar inmediatamente de manos de los niños y procederán a formar expediente al maestro suspendiéndole de empleo y medio sueldo y dando cuenta a V.E.".
El període democràtic de la II República va ser un breu parèntesi en el retrobament lingüístic i cultural català a l'escola, i un cop acabada la guerra civil la dictadura del General Franco, va tornar a insistir amb molta virulència en la inculcació de l'esperit nacionalista del règim en tot el sistema educatiu.
La reinstauració de la Generalitat de Catalunya, i l'atorgament de l'Estat de les competències plenes en la regulació i administració de l'ensenyament en tota la seva extensió (nivells i graus; modalitats i especialitats) a les nostres institucions polítiques, ha fet retornar al nostre poble la possibilitat d'ordenar els objectius i els continguts relatius a la geografia, la història i els trets sòcio-culturals de Catalunya.
l no hi ha dubte que el nostre poble, que ha estat desproveït durant tant de temps d'un sistema educatiu propi, i hem hagut de dependre com si fóssim una colònia cultural de les directrius polítiques dels governs espanyols, cada vegada més se'ns fa necessari poder disposar d'una normalització total en la divulgació de la nostra pròpia cultura.
De fet ha estat un miracle que la història de Catalunya s'hagi pogut elaborar al marge de les institucions acadèmiques estatals, i sense poder gaudir mai del sopluig oficial, i ha estat un prodigi que aquesta història s'hagi pogut mantenir i escampar sense passar pels circuits de l'ensenyament reglat, fent ús només del boca-orella, i de la transmissió de pares a fills. La nostra història nacional és un paradigma de l'arrelament que ha de tenir la memòria popular i de la seva incardinació a la societat.
Per totes aquestes raons, el llibre que em plau presentar gaudeix d'una gran utilitat i els seus objectius pedagògics tenen importància cabdal per a tot el poble català. La programació de la geografia i la història tenen, com hem vist, una transcendència vital, i precisament per aquesta importància li calen uns mitjans tècnics acurats i uns recursos didàctics adients per fer-la cada vegada més viva i utilitzada. Ara que els postulats de la pedagogia activa ja han estat de fet assimilats a tots els centres escolars del país, la pràctica educativa exigeix uns mitjans adients per assolir aquests objectius cívics i crec ben sincerament que aquest treball del que en són autors Antoni Moga Ferrés i Jordi Dolcet Llaveria acompleix els requisits i condicions que el procés de renovació pedagògica reclama.
Tant de bo que aquestes eines posades a disposició del professorat, siguin utilitzades al servei de tots els ciutadans de Catalunya, i molt especialment, com deia Baldiri Reixach, dels minyons i joves, que més endavant hauran de ser els hereus del nostre patrimoni cultural. La docència és una de les activitats més transcendentals de la nostra societat, perquè a través d'ella es modela i se cisella el present i es projecta, també, el capteniment dels ciutadans cap al futur.
Les noves orientacions didàctiques en aquest camp, cal esperar que trobin un terreny adobat entre tota la joventut, i ells en siguin els portadors per dissenyar un horitzó millor del que nosaltres vam trobar. Això voldrà dir que no s'haurà sembrat endebades, i que hauran fructificat els gèrmens nacionals que han de fer de Catalunya una nació amb més sobirania, amb més llibertat i amb una personalitat definida dins de tots els pobles d'Europa, on la solidaritat sigui penyora del respecte que s'han de tenir totes les nacionalitats.
La democràcia no és solament per defensar els drets individuals de les persones, sinó que quan s'aprofundeix ha de ser també el sistema polític que garanteixi els drets col·lectius dels pobles. L'ensenyament normalitzat dels nostres trets nacionals dins del sistema educatiu, ,ha de ser l'esperó per mantenir-nos fidels per sempre més al servei d'aquest poble, tal com diu el poeta. La democràcia ens ha de fer a tots més sensibles a saber defensar les nostres llibertats nacionals i més propicis a lluitar per mantenir totes aquelles característiques culturals i lingüístiques que ens fan singulars en el conjunt de les nacions.


 
[x] Tancar la finestra