Títol Nivell Temātica Ārees relacionades
La setmana esportiva
Primària
Educació Física

Responsables

Centre

Professorat d'Educació Física
CEIPMare de Déu dels Socors d'Hostalric
Descripció

O'Callaghan donant instruccions bàsiques sobre el llançament de penalts als alumnes de C.Mitjà

Moment en què Xavier O'Callaghan respon a les preguntes que encuriosegen als alumnes de C.S.

La setmana cultural esportiva es va dur a terme del 15 al 22 de juny.
Per què l'esport? Perquè és un tema molt proper als alumnes i que els motiva molt. Educar en l'esport va ser l'objectiu que ens vam proposar.
Des de P-3 fins a 6è hi va haver una enorme col·laboració per part de tot el personal de l'escola i dels pares, fet que va possibilitar que es pogués dur a terme de la forma més satisfactòria possible. S'ha de remarcar que tot i la calor que vam passar, el temps també va ajudar a que es poguessin dur a terme les activitats que es van programar.
Es va escollir tota una sèrie d'esports a partir dels quals es van adaptar el tipus d'activitats que es van desenvolupar segons l'edat a la que anaven adreçats. Els esports que es van escollir van ser els següents: atletisme, bàsquet, futbol, voleibol, handbol, ciclisme i esports d'aventura.

Distribuir el temps: 9 a 11 h. 11:30 a 13 h.

Dia 1. Dijous: Atletisme CS Atletisme CM
Dia 2. Divendres: Atletisme EI Atletisme CI
Dia 3. Dilluns: Esports CM Esports CS
Dia 4. Dimarts: Esports EI Esports CI
Dia 5. Dimecres: Handbol CM amb Xavier O'Callaghan /
Circuit bicis EI-CI Handbol CS
Dia 6. Dijous: Jocs d'aigua / Tirolina / Pont de mico Partit futbol mestres - 6è

ATLETISME
Partint del fet que no es disposa d'unes pistes d'atletisme properes a la nostra escola vam voler fer més real la disputa de les diverses proves atlètiques simulant amb guix unes pistes d'atletisme al camp de futbol de l'escola. Tot seguit es va proporcionar a cada classe un plànol de com s'havia fet la distribució espacial de la pista d'atletisme, és a dir, on hi havia situada la zona de curses, la de salt d'alçada, la de salt de llargda i la de llançament de pes.
Funcionament de les proves a EI i CI
Educació infantil i cicle inicial van disputar les diverses proves en forma d'estacions, és a dir que es van repartir els alumnes dels diversos cicles en tants grups com proves hi havia. Cada grup s'estava entre 15 i 20 minuts a cada prova. A cadascuna d'elles hi havia 2 ó 3 mestres fixes que controlaven l'activitat que s'hi duia a terme.
Proves disputades a EI i CI:
30 m.ll.
100 m.ll. (1 volta a la pista d'atletisme-camp de futbol)
Llançament de pes (només C.I.)
Salt de llargada (sense carrera)
Salt d'alçada
Pista americana (circuit)
Funcionament de les proves a CM i CS
Per als de cicle mitjà i superior es va seguir una dinàmica diferent. Es va realitzar una competició atlètica on cada grup-classe representava un equip. Els components de cada equip es repartien entre les diverses proves que es disputaven de manera que cadascú participava com a mínim a una prova. Alguns nens i nenes perquè els equips fossin equitatius havien de participar en dues proves enlloc d'una.
Proves disputades a CM i CS:
60 m.ll.
200 m.ll. (2 voltes a la pista d'atletisme-camp de futbol)
600 m.ll. (6 voltes a la pista d'atletisme-camp de futbol)
Relleus 4 x 60
Relleus 4 x 100
Llançament de pes (1kg.)
Salt de llargada (sense carrera)
Salt d'alçada
Pista americana (circuit)
En aquest cas, per a cada prova es feia un recull de la posició de cada participant dins la prova adjudicant punts per a tots. El guanyador o guanyadora obtenia tants punts com participants hi havia en aquella prova i així s'anava disminuint el nombre de punts fins a un. Obtenien zero punts els que abandonaven la prova.

ESPORTS: fútbol, bàsquet o voleibol
Els esports a l'educació inafantil
Es va treballar l'esport col·lectiu a partir de jocs i activitats diverses relacionats amb el futbol, el bàsquet, el voleibol i l'handbol.
Es va repartir tot l'alumnat d'E.I. en 4 grups i es va fer servir el mètode de treball per estacions per tal que tots tinguessin l'oportunitat de jugar a tot arreu, pensant que en aquesta edat els nens i nenes necessiten variar sovint d'activitat. Cada grup tenia entre 15 i 20 minuts per fruir del joc i tot seguit havia de canviar de joc i d'estació.
Jocs proposats:
1.- Volei globus i volei platja.
2.- Bombardeig de pilotes.
3.- Futbol. Xuts a porteria / Conducció de pilotes / Rondo.
4.- Bàsquet. Llançaments a cistella / Bot caminant, corrent

Els esports a C.I.
Es va seguir la mateixa dinàmica que a E.I. tot i que es va ampliar el nombre d'estacions a 6.
Jocs relacionats amb el voleibol:
1.- Volei-platja.
Jocs relacionats amb el futbol:
2.- Llançament de penalts.
3.- Atac i gol.
Jocs relacionats amb el bàsquet:
4.- El 21.
5.- El cau.
6.- El mocador.
Els esports a CM i CS
Per a ambdós cicles la dinàmica que es va seguir va ser la següent:
Cada grup-classe es va repartir entre els 3 esports proposats: bàsquet, futbol i voleibol. Es realitzaven dos partits de cada esport alhora, de manera que competien de forma simultània els 4 grups-classe del cicle.

CICLISME
Es va demanar una bicicleta als nens i nenes d'E.I. i C.I. que fossin del poble i que tinguessin la possibilitat de portar-la.
Es va muntar un circuit de bicis al camp de futbol de l'escola amb variat material del que es disposava i es va marcar amb guix el recorregut. Els alumnes anaven recorrent el circuit muntat, en petits grups.

ESPORTS D'AVENTURA
Es va fer el muntatge d'una tirolina i un pont de cordes. En les dues activitats els nens i nenes anaven assegurats amb arnés.
Cicle mitjà i cicle superior va tenir l'oportunitat d'experimentar la sensació que produeix baixar per la tirolina i cicle inicial va participar en el pont de cordes demostrant així el seu equilibri sobre les mateixes.

JOCS D'AIGUA
Coincidint amb la festa de final de curs al mateix temps que es duia a terme els esports d'aventura, també es va organitzar la festa de l'aigua.
Els alumnes d'E.I. van organitzar 6 jocs:
- Fer bombolles de sabó.
- Llençar globus amb aigua.
- Aixafar globus amb aigua.
- Guerra d'aigua amb xeringues.
- Omplir ampolles d'aigua.
- Equilibri amb safata i gots.
Els nens i nenes anaven al joc que volien, quan volien.
A Primària van organitzar 11 jocs:
- Rebentar bosses amb aigua.
- Fer bombolles de sabó.
- Passar globus d'aigua.
- Apagar espelmes amb xeringues.
- Agafar cireres de l'aigua.
- Fer vaixells de paper.
- Guerra d'aigua amb…
- Omplir ampolles d'aigua amb gots.
- Omplir gots amb palles.
- Fer diana amb aigua.
- Transportar safata i gots plens.
A cada joc tant d'infantil com de primària hi havia dos encarregats de 6è, que eren els qui organitzaven els jocs, vetllaven perquè sempre hi hagués l'aigua disponible per al joc i controlaven la situació. Així mateix, a cada joc hi havia com a responsable un mestre.

HANDBOL
Es va dedicar un dia a aquest esport perquè vam disposar de la col·laboració de Xavier O'Callaghan, jugador de handbol del FC Barcelona i de la selecció espanyola. Els alumnes de la nostra escola van disposar d'un primer temps per parlar amb ell i fer-li preguntes. Tot seguit van tenir l'oportunitat d'anar a la pista amb ell i participar en el procés d'aprenentatge del llançament de penalts.
O'Callaghan donant instruccions bàsiques sobre el llançament de penalts als alumnes de C.M.


PARTIT DE FUTBOL: MESTRES / 6È
Com a cloenda final de la setmana esportiva i del curs es va organitzar un partit de futbol en el que hi participaven els alumnes de 6è contra els mestres.


ALTRES ACTIVITATS
A part de les activitats fins ara descrites també es van projectar pel.lícules i documentals amb temàtica esportiva: "Mitos y leyendas", Space jam, Pingu esportista, etc.

COMENTARI FINAL
Va ser una setmana intensa però molt satisfactòria. Tots plegats ens ho vam passar molt bé. S'ha d'agrair la col.laboració de tots els qui van fer possible que es pogués dur a terme aquesta setmana tant esperada per els alumnes, una setmana plena de jocs i activitats esportives.

2002-2003