Títol Nivell Temātica Ārees relacionades
Agrupaments flexibles
Primària
Atenció a la diversitat
Matemàtiques i Llengua.

Responsables

Centre

Professorat de Primària
Col·legi Cor de Maria. Blanes
Descripció

Des del marc educatiu actual i des de la nostra escola entenem el concepte de diversitat no únicament com un terme lligat als alumnes amb Necessitats Educatives Especials (NEE) sinó com un aspecte que va més enllà.
En la pràctica quotidiana hem de fer front atenent, per una banda als nens amb NEE i per altra a la globalitat de l'alumnat intentant donar a cadascú una atenció més individualitzada.
La diversitat de l'alumnat que engloba la nostra escola ve configurada bàsicament per alumnes de la mateixa població i de poblacions veïnes com: Lloret de Mar, Tossa de Mar i Palafolls. En els darrers anys però, hi ha hagut una gran afluència de nens procedents d'altres països com són: Anglatetrra, Escòcia, Holanda, Russia, La Índia, Croàcia, Centre -Amèrica i Sud- Amèrica.

Aquests alumnes, igualment que tots els altres presenten necessitats d'aprenentatge però a més a més tenen unes necessitats lingüístiques degut a que la gran majoria ens arriben parlant únicament la seva llengua materna.
Per tal de donar resposta als alumnes amb NEE ja fa temps que una mestra d'Educació Especial els dedica gran part de la seva jornada, però per atendre la diversitat de la resta d'alumnes i poder donar una atenció més individualitzada, durant el curs 1998-1999 vam decidir crear els Agrupaments Flexibles.

ELS AGRUPAMENTS FLEXIBLES

Com ja hem dit, la finalitat per la qual vam crear els Agrupaments Flexibles va ser per tal de poder donar una atenció més individualitzada a l'alumnat ja que la inclusió d'un mestre més a les hores destinades per a tal implica la reducció de la ràtio de cada aula podent atendre més específicament a cada nen.
Un cop fet aquest plantejament inicial vam reflexionar sobre quina seria la millor manera de formar aquests agrupaments; si per alumnes amb mateixos nivells d'aprenentatge (Grups Homogenis) o per alumnes amb diferents nivells d'aprenentatge (Grups Heterogenis). La gran majoria de mestres va estar d'acord en crear Grups Heterogenis.
Cal fer constar que la nostra escola és de dues línies i partint d'aquesta idea, hi ha hores d'Agrupaments Flexibles on es barregen les dues classes de cada curs i d'altres on partim una sola classe per la meitat.

Agrupaments Flexibles del curs:

1r: Català, Carter Joliu (on aprenen a escriure i enviar cartes) i Jocs Matemàtics.
2n: Català, Entrenament lector, velocitat i comprensió i Matemàtiques.
3r i 4t: Català i Matemàtiques.
5è i 6è: Castellà i Matemàtiques.

Cal dir que cada Agrupament Flexible té assignada una hora setmanal i que generalment els porten a terme els tutors del curs més una mestra itinerant, reduint així el nombre d'alumnes per classe i podent atendre les necessitats educatives individuals d'una manera més efectiva.
Aquesta organització actual, no està tancada a canvis ni modificacions, perquè considerem que la pràctica diària i la posterior reflexió sobre aquesta serà la que farà que l'any vinent ho enfoquem diferent en funció de com ho creiem millor; perquè considerem que l'educació ha de proporcionar els ajuts adequats en els moments oportuns.

2002-2003