Títol Nivell Temātica Ārees relacionades
Educació i medi ambient: els residus urbans
Primària
educació medi ambiental
Ciències de la natura, ecologia.

Responsables

Centre

Claustre
CEIP Sant Iscle. Vidreres
Descripció

Al llarg del curs hem estat parlant, pensant i treballant el tema dels residus urbans. Volíem que els alumnes prenguessin consciència de la importància que té el MEDI AMBIENT en la nostra qualitat de vida, de la importància que té cuidar-lo, mantenir-lo net, i de la problemàtica que es deriva de la gran quantitat de deixalles que generem diàriament cadascú de nosaltres.

Per això hem fet diferents activitats, com participar en xerrades, veure vídeos relacionats amb el tema, pintar i penjar murals, realitzar manualitats... i hem acabat amb una petita exposició de treballs elaborats per cada classe.
Com a acte de cloenda hem celebrat la festa del medi ambient amb cantades de cançons ecologistes, lectura de diversos manifestos que cada curs ha elaborat com a conclusió del tema, i una xocolatada. I, evidentment, fent-nos el propòsit de començar recollint selectivament les deixalles que produïm a l'escola: paper i cartró, plàstic, paper d'alumini...

Residus, què en fem?
A principis de curs ens vam plantejar com un dels objectius generals de l'escola el de treballar el tema dels residus urbans: recollida selectiva, reutilització, reciclatge i reducció d'aquests en la mesura possible.
Des de l'escola pretenem donar als alumnes elements de reflexió suficients per tal que ells puguin expressar el seu sentit i la seva percepció del problema de la utilització moderada de la natura i la seva progressiva destrucció per la mà de l'home. Hem coincidit amb la campanya endegada per Medi Ambient, Consells Comarcals i Ajuntaments per tal de conscienciar els ciutadans/es de la importància de la recollida selectiva i del coneixement dels diferents contenidors.

Aprofitant el material que aquests organismes han publicat i la informació demanada a altres organismes no governamentals com Greenpeace, hem programat tota una sèrie d'activitats:

Introducció del tema a partir d'una xerrada-joc a cada curs, per part de Rosa Busquets, treballadora del Departament de Medi Ambient del Consell Comarcal de la Selva.
Dibuix de contenidors i selecció de deixalles que col·locaríem a cadascun.
Passada de diferents cintes de vídeo.
Jocs amb el programa informàtic Súper Rius.
Treball individual dels alumnes sobre el tema: què podem fer nosaltres?
Exposició dels treballs dels alumnes i d'una exposició itinerant.
Demanda de papereres a l'Ajuntament per dipositar el paper usat i poder ser reciclat.
Visita a una planta de compostatge i/o depuradora.
Hem intentat lligar aquest tema general amb diferents activitats que s'han fet a l'escola. Així, per Carnaval, ens hem disfressat amb barrets creats pels alumnes i elaborats amb materials procedents de deixalles domèstiques.

2002-2003