Títol Nivell Temātica Ārees relacionades
Gent d'arreu el món. Per una educació intercultural.
ESO
multicultura
Música. Llenguatge. Ed. Visual i Plàstica

Responsables

Centre

Professorat de 1r i 2n d'ESO
CEIP Sant Jordi. Maçanet
Descripció

L'alumnat de 1r i 2n d'ESO del CEIP Sant Jordi de Maçanet de la Selva durant una setmana de maig van estar treballant el Crèdit de Síntesi "Gent d'arreu del món". El punt d'arrancada d'aquest projecte va ser visitar i gaudir de les diferents cultures representades al Parc de Port Aventura.
A partir de conèixer altres llocs i altra gent del món vàrem anar descobrint la diversitat cultural que els envolta.

Un cop realitzat tot el treball de síntesi els/les alumnes d'ESO van muntar una exposició en el hall de l'escola per a tots els/les alumnes (des d'Educació Infantil fins al cicle superior de Primària). Aquesta exposició constava de 7 plafons on els/les alumnes podien observar, preguntar, informar-se, col·laborar, participar i gaudir de tots aquells aspectes més rellevants del projecte.

Plafó 1: Música d'arreu del món
Plafó 2: Jocs d'arreu del món
Plafó 3: Els vestits
Plafó 4: El menjar
Plafó 5: Collage: fotos de diferents ètnies
Plafó 6: Notícies, frases i reflexions sobre el tema del C. Síntesi
Plafó 7: Paradeta d'Intermón / Comerç just

L'alumnat d'Educació Infantil i Primària van quedar sorpresos de la procedència i el nom d'alguns instruments, l'origen de determinats aliments, la diversitat de jocs... En el plafó del vestir van poder observar els diferents tipus de roba i el perquè van vestits d'aquesta manera. En el plafó de jocs d'arreu del món van poder comprovar la gran diversitat de material que existeix, molt diferent del que solen utilitzar per jugar al pati de l'escola o a casa seva. En el plafó de les notícies, frases i fotografies de gent d'arreu del món volíem que els/les alumnes de l'escola reflexionessin sobre aquest tema i que deduïssin les diferents ètnies que actualment conviuen amb nosaltres.

Un dels objectius de l'exposició va ser que els/les alumnes d'ESO motivessin a la resta de nens i nenes de l'escola a col·laborar i participar en aquest projecte.

La primera part del projecte consistia en una exposició oral relacionada amb cadascun dels plafons i la segona part participar en un joc. Cada curs havia de passar per cada un dels plafons i escollir una pregunta adequada al seu nivell (cada cicle tenia una pregunta de color diferent). Si la responia correctament se li donava una peça on hi apareixia una síl·laba, i així successivament, fins arribar a confegir la paraula INTERCULTURALITAT

A partir d'una xerrada sobre el comerç just organitzada pel grup "SETEM" al nostre centre, va sorgir la idea de col·locar una paradeta d'INTERMÓN a l'exposició. L'objectiu principal d'aquesta xerrada va ser que els/les alumnes es conscienciessin sobre el tema i col·laboressin en la difusió dels cinc criteris bàsics del comerç just:
- que els treballadors/es rebin un sou just
- que no hi hagi cap mena de discriminació entre homes i dones
- que no s'admeti el treball infantil
- que es respecti el medi ambient
- i que part dels beneficis es destinin a afavorir el conjunt de la comunitat
El divendres 3 de juny vam muntar la paradeta d'INTERMÓN a l'escola on tots els/les alumnes i mestres van poder comprar diferents productes provinents del comerç just. La gran participació i col·laboració dels/les alumnes ens van fer decidir muntar la paradeta, el dissabte, a la plaça de l'església de Maçanet de la Selva on la majoria de gent va col.laborar-hi. L'experiència va ser molt positiva i enriquidora tant pels alumnes com pels mestres.
S'acabava l'exposició amb una reflexió col·lectiva sobre aquesta lectura del GRAMC

, " El teu Crist és jueu,
el teu cotxe és japonès,
la teva pizza és italiana,
la teva democràcia és grega,
el teu cafè és brasiler
les teves vacances són marroquines,
les teves xifres són àrabs,les teves lletres són llatines
I GOSSES DIR QUE EL TEU VEÍ ÉS ESTRANGER?

2002-2003