Maletes pedagògiques de jocs tradicionals
 Inici
Actualització: 26/11/2008

Recordem jocs d'abans:  “És jugant com aprenem a viure”
maleta

En el marc de l’activitat Recordem Jocs d’abans: és jugant com aprenem a viure, organitzada en col·laboració amb la Secció de Programes de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i el Centre de Recursos Pedagògics, es posa a disposició dels centres educatius  quatre maletes pedagògiques de jocs tradicionals

Contingut de les maletes

Aquestes maletes es gestionen des del Centre de Recursos del Joc (CRJ) situat al Cente Cívic Sant Jordi Ribera Baixa (C. Dolores Ibarruri, 45).

En aquesta mateixa línia, l’Ajuntament ofereix als centres educatius, la possibilitat de realitzar la senyalització de jocs tradicionals al pati.

A la web del SE Baix Llobregat-4 trobareu un recull d'enllaços amb jocs tradicionals i d'arreu del món i jocs interactius.

Objectius de l’activitat:

  • Recuperar la riquesa del joc tradicional, tot generant propostes lúdiques alternatives a les conegudes com a estàndard.
  • Generar un espai de participació i de treball comú entre infants, joves i gent gran. 
  • Concretar itineraris i espais del joc tradicional a la ciutat.


Dossier de jocs tradicionals:
pdf

Des d’aquí podeu obrir o descarregar el dossier: “És jugant com aprenem a viure”  que conté  91 jocs agrupats en els següents apartats: Jocs d’abans (15),  Jocs de falda (5), Cançons eliminatives (3),  Formes electives (2), Jocs de classe (7), Jocs de moviment (13), Jocs de terra (14), jocs d’altres països (10), jocs de taula de diferents orígens (12), jocs sense barreres (10).

 

Una mica d’història:


El joc és l’activitat per excel·lència de l’infant, ja que és indispensable en el seu desenvolupament personal, i és per això que el Consell d’Infants va elaborar el curs 2000-2001 la proposta «Recordem jocs d’abans: És jugant com a aprenem a viure»(*).Sens dubte, totes i tots som coneixedors de la gran oferta de jocs, electrònics o no, que hi ha al mercat actualment. Però de ben segur, la gran majoria dels nostres infants no han jugat mai a la xarranca, xapes… jocs d’abans que, per la seva senzillesa i forma de jugar, poden ajudar a fomentar valors com la sociabilitat, la solidaritat, la comunicació i l’enginy.
La invitació del Consell d’Infants es va concretar, doncs, a convidar a tota la ciutadania a recuperar la presència del joc d’abans, del joc a terra, a l’aire lliure i de taula, jocs de les cultures pròpies del nostre país i d’arreu del món i, sobretot, la riquesa i valor incalculable de la participació ciutadana, del relat narrat en les descripcions dels jocs i com la ciutat ha recollit i incorporat tots aquests aspectes.
Aquest va ser un projecte intergeneracional que va comptat amb la col·laboració i complicitat de gran part de la ciutadania: Consell d’Infants, centres docents, gent gran, entitats de lleure, associacions de veïns, associacions de comerciants i la comunitat educativa en general.

Una de les accions dutes a terme en aquest projecte va ser l’elaboració d’unes maletes pedagògiques de jocs tradicionals, que van ser  cedides, per la  Regidoria d’Educació, al Centre de Recursos Pedagògics, on estan a disposició dels centres educatius en servei de préstec.

El curs 2007-2008 s'acorda que aquestes maletes es gestionin des del Centre de Recursos del Joc del Centre Civic Sant Jordi-Ribera Baixa.

(*) Aquest projecte ha estat presentat en el “II Certamen sobre derechos de la infancia y políticas municipales” , convocat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies juntament amb UNICEF i ha guanyat el Primer Premi en la modalitat de Promoció de la Participació Infantil.


Servei Educatiu Baix Llobregat 4 - El Prat de Llobregat
Centre de Recursos Pedagògics