FULLEDA
RADIOGRAFIA DEL POBLE

Amb 131 habitants i un terme municipal de 17 km2, Fulleda es troba en el límit comarcal amb la Conca de Barberà, a 581 m. d'altitud i assentat damunt un planell.

Presenta un joc de relleu irregular i sec amb una vegetació d'arbusts de garriga on predomina el bosc de pins, roures i alzines. Es conrea l'ametller i l'olivera als planells i la vinya i els cereals a les valls més humides.

Aquí escasseja l'aigua, però no la pedra. L'art dels picapedrers de Les Garrigues pot contemplar-se a Fulleda tant en els seus grans edificis com en l'empedrat de places i carrers.

Limita amb els termes garriguencs de Tarrés (S), Vinaixa (SO) i l'Espluga Calba (N). Amb Senan (NE), l'Espluga de Francolí (SE) i Vimbodí (S) de la Conca de Barberà.

El nucli urbà de Fulleda està format a l'entorn del castell o fortalesa anomenat "la Torre". Avui en dia es poden observar restes d'algunes parets del recinte primitiu.

A la plaça s'hi troba l'església parroquial de Sta. Maria, del segle XIII i d'estil romànic. Un lloc d'interès i d'obligada visita és el monument a l'Agustina Saragossa i Domènech, heroïna dels "Sitios de Zaragoza".

El nom de Fulleda prové del llatí folia que vol dir "fulla" i el sufix col·lectiu -eta: "fullareda".

LLOCS D'INTERÈS: CONTINGUT I LOCALITZACIÓ

Església parroquial de Sta. Maria

-construcció del segle XIII, d'estil romànic, d'una sola nau i campanar amb tres arcs; hi destaca la façana

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Ajuntament

-casa de la vila

C/ del Forn, 1 - Tel. 15.62.01

Restes de l'antic castell de Fulleda

-restes de l'antic castell anomenat "la Torre" -el que quedava d'aquesta torre fou destruït durant les guerres carlines del segle XIX

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Carrers estrets i cases de pedra

-carrerons, centrats per la plaça on hi ha l'escut de la població -cases de pedra amb cellers, obra de picapedrers de molta anomenada i documentats des del segle XIII

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Monument a l'Agustina d'Aragó

-monument a l'heroïna Agustina d'Aragó, els pares de la qual procedien de Fulleda

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Instal·lacions esportives

-camp de futbol

C/ de l'Agustina d'Aragó, s/n Tel. Ajuntament -15.62.01

Plaça amb arbres i parc infantil

-antiga bassa soterrada fa poc temps

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Cooperativa del camp

-actualment s'hi treballa esporàdicament perquè les olives es porten al molí de la Coop.de St. Isidre de Les Borges B. i el raïm a diferents indrets on es fa vi

C/ Orient, 15

Tel. Ajuntament - 15.62.01

Aplicacions per a polits industrials

-petita indústria on es preparen materials (pastes) per a polir diferents estris elaborats amb metalls: alumini, acer inoxidable,...

C/ Major, 11

Tel. 15.63.04

Circuit de mountain-bike

-circuit compartit amb el municipi de Tarrés

Tel. Ajuntament - 15.62.01

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

 

EL MONUMENT A L'AGUSTINA D'ARAGÓ

Al carrer que antigament es coneixia com el de les Escoles hi ha una plaça amb jardins, on s'aixeca el monument a l'Agustina Saragossa i Domènech, heroïna dels "Sitios de Zaragoza". De Fulleda procedien els pares d'aquesta heroïna, nascuda a Barcelona (1790-1858), que es distingí en els setges napoleònics a Saragossa.

Les gents de la població han mantingut durant anys que l'heroïna de la guerra de la Independència espanyola va néixer en aquest poble i no a Barcelona. Aquesta senyora era, efectivament, catalana, filla de Pere Joan Saragossa i Raimunda Domènech. El que si sembla cert és que la parella va casar-se el 1772 i quan la dona va quedar encinta van anar a instal·lar-se a Barcelona, on va néixer la petita Agustina. Per aquest motiu a Fulleda encara es diu. "A Cal Cibestró fou feta l'Agustina d'Aragó".

Amb motiu del segon centenari del naixement de l'Agustina, Fulleda va retre-li un homenatge. La seva personalitat i el seu valor i heroïsme com a virtuts d'aquesta personalitat es van formar al llarg de molt anys d'història en aquest poble, on nasqueren i visqueren tots els seus avantpassats.

Cal assenyalar que, formant part del monument, hi ha un canó autèntic. Un lloc d'interès o d'obligada visita és, doncs, el monument a la famosa Agustina.

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA

L'església parroquial de Santa Maria és un edifici romànic, amb campanar de paret, de tres arcs i façana refeta en època barroca (la volta és d'arc apuntat).

Es tracta d'un temple del segle XIII, d'una sola nau de 17 m. x 10 m. aproximadament, amb volta de canó lleugerament apuntada, amb murs i volta de pedres ben tallades i una portalada lateral actualment tapiada. Està coberta de lloses de pedra i el campanar és de cadireta.

Al segle XVIII s'hi va fer una ampliació, al davant de la nau primitiva, d'estil neoclàssic, amb volta de maó i teulada amb bigues de fusta i amb una portalada de pedra molt elegant.

Als murs laterals de la nau romànica hi ha quatre capelles, dues de les quals són del primer temps i les altres afegides en l'època neoclàssica.

L'absis no existeix i el presbiteri, també afegit, està cobert amb falsa cúpula. La façana té elements barrocs i neoclàssics.