VINAIXA
RADIOGRAFIA DEL POBLE

El terme municipal de Vinaixa té 37,36 Km2. Es troba al sector sud-oriental de la comarca, en contacte amb la Conca de Barberà, a la capçalera de la riera de Brugosa o de Vinaixa que forma després el Torrent de la Femosa. Té una extensa zona forestal amb predomini de pins. Al SE limita amb els termes de Vimbodí i Vallclara, de la Conca de Barberà, i amb els garriguencs del Vilosell (SO), l'Albi (O), els Omellons (N), l'Espluga Calba (NE), Fulleda i Tarrés (E).

El poble és a 479 m. d'altitud i compta amb 710 habitants. Són importants les restes de l'antic castell i l'església dedicada a St. Joan Baptista, d'estil romànic, el conjunt arquitectònic de la Plaça Major i la casa de Poblet. A la partida de Sant Bonifaci hi ha l'ermita del mateix nom.

Els seus habitants es dediquen majoritàriament a l'agricultura: oliveres, vinya, ametllers i cereals. La Cooperativa del Camp es dedica a l'elaboració de vi i ,sobretot, d'oli amb la denominació d'origen d'Olis de Les Garrigues.

A Vinaixa és molt important la indústria de la pedra, la qual té molta anomenada per a la construcció.

El nom de Vinaixa és evidentment àrab (del nom propi de persona "Ibn A'isha".

LLOCS D'INTERÈS: CONTINGUT I LOCALITZACIÓ

Església de Sant Joan Baptista

-d'estil romànic propi de la segona meitat del segle XIII -declarada monument històrico-artístic

Per concertar visita

Tel. Rectoria -17.53.19

Restes de l'antic castell

-en resta una torre semicircular sobre una roca, entre les teulades de la zona alta

Per concertar visita Tel. Rectoria - 17.53.19

Casa - palau

-coneguda com "Cal Tarragó" -actualment és de propietat particular

C/ Calvari . Tel. Ajuntament - 17.53.07

Casa de Poblet

-coneguda com "Cal Panxa" -antiga propietat dels capellans de Poblet -actualment és de propietat particular

C/ del Forn

Tel. Ajuntament - 17.53.07

Ermita de Sant Bonifaci

-data del segle XIV però no posseí la relíquia de St. Bonifaci fins el 1682 -al 14 de maig s'hi fa l'aplec popular i una romeria a peu, coneguts arreu de la comarca

Situada a 7 kms. del poble

Tel. Rectoria - 17.53.19

Instal·lacions esportives

-piscines municipals i zona de picnic

Ctra. de Lleida, s/n Tel. Ajuntament - 17.53.07

Cooperativa del Camp

 

-elaboració d'oli amb sistema modern i denominació d'origen d'Olis de les Garrigues. També elaboració de vi i mistela

Plaça dels Arbres, 3

Tel. 17.53.09

Col·legi Públic "Sant Bonifaci"

-centre públic d'educació Infantil i de Primària

Ctra. de Lleida, s/n Tel. 17.50.13

Ajuntament

-casa de la vila

Ctra. de Lleida, 1 Tel. 17.53.07

Zona industrial "Les Cometes"

-té una extensió de 148.750 m2.

Tel. Ajuntament -17.53.07

Vedat municipal de caça

-s'hi pot caçar, entre altres, el porc senglar, el conill, la perdiu roja, els tords i les merles

Tel. Ajuntament -17.53.07

Taller de pedra natural Magami

-tractament de la pedra natural per a la construcció (sistema modern) -es pot veure també com es treballa artesanament la pedra

C/ Estació, s/n

Tel. 17.54.90

Pedra natural Rubio, SL

-tractament de la pedra natural per a la construcció (sistema modern) -es pot veure també com es treballa artesanament la pedra

Ctra. de Tarragona, s/n

Tel. 17.53.25

Pedra natural Peviarf SCP

-tractament de la pedra natural per a la construcció (sistema modern) -es pot veure també com es treballa artesanament la pedra

Partida Vinyet, s/n

Tel. 17.55.41

Pedra i granit Alcàntara, SA

-tractament de la pedra natural per a la construcció (sistema modern) -es pot veure també com es treballa artesanament la pedra

C/ Calvari, 20

Tel. 17.53.17

Taller de pedra Moragues, SA

-extracció i tractament de la pedra natural per a la construcció -es pot veure també com es treballa artesanament la pedra

C/ La Font, 4

Tel. 17.53.47

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

 

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA

L'església parroquial es dedicada a Sant Joan Baptista. És una de les més belles de la comarca i va ser declarada el 13 de juny de 1980 monument històrico-artístic pel ministeri de Cultura. Obra de transició del romànic al gòtic dins del característic estil de l'anomenada escola lleidatana.

És un notable exemplar de temple de parròquia rural fortament influenciat per les tradicions cistercenques. D'estil romànic, del tipus de la segona meitat del segle XIII i abundantment documentada per la història de la seva construcció entre els anys 1302 i 1318, constitueix un cas ben interessant de supervivència de formes constructives romàniques en un temps en què el gòtic era predominant i ja s'havia introduït en els ambients religiosos de la Catalunya rural.

Fou bastida amb la mateixa pedra de Vinaixa per picapedrers del mateix poble i de pobles veïns.

Té planta rectangular amb una sola nau i amb absis semicircular, coberta amb volta apuntada i reforçada per arcs torals sense contraforts exteriors i sense decoració de cap mena.

El campanar és d'espadanya i la portalada d'entrada és sens dubte l'element més notable ja que té tres arquivoltes decorades sostingudes per bells capitells. Recorda la porta dels Fillols de la Seu Vella de Lleida.

En el seu interior s'hi poden veure, encara que degradades, pintures d'estil romànic de l'època de construcció de l'església.

L'ANTIC CASTELL

Al carrer del Calvari, davant la plaça del Mil·lenari, hi ha el castell de Vinaixa, també denominat "Cal Tarragó". Segons escrits que es conserven actualment, els quals són traduccions dels escrits originals, aquest castell fou construït a la part alta de la població a finals del segle VIII, en l'època aràbiga. Es tractava d'un castell àrab al voltant del qual s'establí el poblat denominat "Beni-Aixa", del qual pren el nom l'actual municipi de Vinaixa.

El 1210 el castell de Vinaixa i la senyoria sobre el lloc fou obtinguda pel monestir de Poblet.

El 1469, durant la Guerra contra Joan II, l'abat de Poblet autoritzà alçar sobre el puig de Vinaixa un castell (l'antic, d'origen sarraí, es trobava enderrocat). D'aquest castell de Vinaixa (segle XV) en resta només una torre semicircular sobre una roca, entre les teulades i les cases de la zona alta. Actualment és de propietat particular.

LA CASA DE POBLET

La Casa de Poblet, residència del cellerer o administrador, és també un edifici dels segles XIV-XV amb elements renaixentistes, fet amb la mateixa pedra de Vinaixa i de línies harmonioses.

La Casa de Poblet, coneguda actualment com "Cal Panxa", es troba situada al carrer del Forn i és una casa almohade, antiga propietat dels capellans de Poblet.

De l'estudi de les marques que hi ha a les pedres que formen l'arcada de la porta es dedueix que va ser construïda per l'Abat Copons de Poblet, ja que les marques del seu segell figuren a les pedres de la façana. Actualment també és de propietat particular.

L'ERMITA DE SANT BONIFACI

A la partida denominada de Sant Bonifaci, a uns 7 quilòmetres del nucli urbà, hi ha el santuari de Sant Bonifaci, al qual Vinaixa professa una gran devoció des de fa molt temps. Es troba al límit amb els Omellons i a la vora de la riera Brugosa. D'estructura gòtica i reformada posteriorment, sembla que al segle XIV ja estava construïda, però la relíquia de Sant Bonifaci no arribà a Vinaixa fins el 13 de maig de 1682.

Actualment, el primer diumenge de maig s'hi celebra l'Aplec de Sant Bonifaci. Es tracta d'una festa popular amb participació comarcal. Es fa una ballada de sardanes i missa en honor al sant on es canten els goigs de Sant Bonifaci, amb una constant pregària d'aigua per les terres seques de Vinaixa i rodalia.