Títol Nivell Temātica Ārees relacionades
164 - Introducció a l'escola d'una tradició catalana: La Mona de Pasqua
P-1 i P-2
Descoberta de l'entorn Natural i Social
 

Responsables

Centre

Teresa Bagué; Anna Gascons; Mònica Dauset; Mati Vila; Marta Solà
EEI El niu de Llagostera
La mona és una de les celebracions de Pasqua més arrelades a Catalunya, molts padrins regalen aquest pastís als seus fillols.
El nom fa referència a munna, un mot àrab que vol dir obsequi. La munna era un pastís fet amb farina, ous, dàtils i carn.

Cap al segle XVI, algunes senyores de les masies catalanes feien les primeres mones per els seus marits. Eren pastissos fets amb pa, mel, ous, oli i herbes, ornamentats amb un ou al mig.
A l'edat mitjana, menjar ou durant la Quaresma estava prohibit, i es guardaven per el darrer dia de celebració. Avui , en lloc d'ou dur les mones incorporen ous de xocolata.
Per tal d'apropar els infants a les tradicions i costums del nostre país vam treballar la Pasqua parlant dels padrins i padrines, el tortell, la palma, el palmó i, sobretot, de la mona.

©EEI El niu de Llagostera
©EEI El niu de Llagostera

PRESENTACIÓ DEL TALLER:
La primera activitat que vàrem portar a terme va ser l'experimentació amb la xocolata, element bàsic per decorar la mona de Pasqua. Per fer-ho, vàrem desfer la xocolata, la vam tastar i vàrem fer un taller de pintura utilitzant la xocolata: els nens i nenes petits van pintar amb les mans un mural de la mona; i els nens i nenes grans van pintar un ou de Pasqua i també hi van posar una ploma.
Tal i com fem habitualment, per tal d'elaborar la mona, es va demanar la col·laboració de les famílies per recollir els elements necessaris: plomes, pollets, ous de xocolata…
Cada aula va decorar la seva mona, i a la tarda vàrem menjar-nos-la.


OBJECTIU DELS TALLERS:
Treballem l'àrea de l'entorn social apropant l'infant a una tradició catalana, potenciant la creativitat i la comunicació entre els infants.

©EEI El niu de Llagostera
©EEI El niu de Llagostera
2002 - 2003