La
mona és una de les celebracions de Pasqua més arrelades
a Catalunya, molts padrins regalen aquest pastís als seus
fillols.
El nom fa referència a munna, un mot àrab que vol
dir obsequi. La munna era un pastís fet amb farina, ous,
dàtils i carn.
Cap al segle XVI,
algunes senyores de les masies catalanes feien les primeres
mones per els seus marits. Eren pastissos fets amb pa, mel,
ous, oli i herbes, ornamentats amb un ou al mig.
A l'edat mitjana, menjar ou durant la Quaresma estava prohibit,
i es guardaven per el darrer dia de celebració. Avui
, en lloc d'ou dur les mones incorporen ous de xocolata.
Per tal d'apropar els infants a les tradicions i costums del
nostre país vam treballar la Pasqua parlant dels padrins
i padrines, el tortell, la palma, el palmó i, sobretot,
de la mona.
PRESENTACIÓ
DEL TALLER:
La primera activitat que vàrem portar a terme va ser
l'experimentació amb la xocolata, element bàsic
per decorar la mona de Pasqua. Per fer-ho, vàrem desfer
la xocolata, la vam tastar i vàrem fer un taller de pintura
utilitzant la xocolata: els nens i nenes petits van pintar amb
les mans un mural de la mona; i els nens i nenes grans van pintar
un ou de Pasqua i també hi van posar una ploma.
Tal i com fem habitualment, per tal d'elaborar la mona, es va
demanar la col·laboració de les famílies
per recollir els elements necessaris: plomes, pollets, ous de
xocolata
Cada aula va decorar la seva mona, i a la tarda vàrem
menjar-nos-la.
OBJECTIU DELS TALLERS:
Treballem l'àrea de l'entorn social apropant l'infant
a una tradició catalana, potenciant la creativitat i
la comunicació entre els infants.
|