butlleta.gif (2762 bytes)
Títol: Nivell: Temàtica: Àrees relacionades:

8 - El paper

P2 Descoberta de l'entorn social i natural  
Responsables: Centre:
- Anna Ma. Serrat; Dolors Besalú; Dolors Pagès - EEI Els Escarlets - St. Gregori
paper2.jpg (12193 bytes)Introducció:

El paper és un material molt utilitzat a l’escola, encara que quasi mai s’utilitza com a eina de treball única i exclusivament. Per això vàrem programar una experiència en la que el paper fos el protagonista.
Utilitzem el paper higiènic perquè ens dóna més de joc: el poder llençar, penjar-lo per a la classe, donar-li diferents longituds,…

És una activitat generadora d’estímuls, sensacions i aprenentatges en la qual englobem les tres àrees. Nosaltres la ubiquem dins la programació del tema de la Pau a finals de gener i aprofitem per treballar el color blanc, així com pautes de conducta i d’amistat mentre dura l’activitat, materialitzant així el concepte abstracte de Pau.

Desenvolupament de l’experiència:
paper3.jpg (12236 bytes)A primera hora del matí, traiem totes les joguines de l’aula, d’aquesta manera l’espai de joc queda més ampli, no es dificulta la motricitat i es potencia la concentració en el joc. Tot seguit ens disposem a omplir la classe de paper higiènic, ja sigui per terra, penjat per l’aula,…perquè l’activitat sigui el cent per cent efectiva no s’ha d’escatimar el paper.

Els nens/es entren a l’aula i es troben amb el factor sorpresa. És molt important observar la seva reacció i deixar-los lliurement experimentar, manipular i descobrir les diferents possibilitats que els hi dóna el paper.

Mica en mica la intervenció de l’educadora convertirà aquest joc lliure en una experiència més dirigida cap els objectius que ens hem plantejat:paper4.jpg (11961 bytes)

  • Manipular el paper i potenciar la psicomotricitat fina, estripant, arrugant, apilonant-lo, fet boles per llançar-les, …així com el moviment corporal, col·locant els rotllos en un pal i fent-lo córrer per l’aula, estimulant els nens agafar-lo, estirar-lo, atrapar-lo.
  • Col·loquem estratègicament per tota l’aula rotllos de paper higiènic per donar la possibilitat als nens/es d’exercitar la seva imaginació fent-ne el que vulgui.


Desenllaç:

L’experiència s’acaba quan l’educador veu que l’interès dels nens/es decau o bé quan tenim el paper prou deteriorat.
Aquest paper posteriorment s’aprofita com a material de rebuig al llarg de tot aquest curs ja que utilitzem com a material de suport per introduir altres materials d’aprenentatge:

  • L’aigua: mullem el paper i veiem que passa.
  • Coles: ja sigui per enganxar-lo o elaborant pasta de paper.
  • Tinys: el tenyim de diferents colors.paper1.jpg (8777 bytes)
  • Altres papers: fem murals

Conclusions:

Des que vam començar a portar a terme aquesta activitat, hem vist que la resposta des nens/es és sempre positiva i entusiàstica. Gaudeixen manipulant el paper i expressant els seus sentiments mentre juguen, al mateix temps que descarreguen en el joc tot el seu potencial de creació i imaginació.

Tot l’esmentat anteriorment, juntament amb les experiències que vosaltres en podeu treure, fa que hàgim dicidir donar-la a conèixer i esperem que us animeu a posar-la a la pràctica.