L'indret del mes

Les fonts de la Vall de Sant Daniel

Situada a l'extrem occidental del massís de les Gavarres abraça l'espai triangular que configura la conca de riu Galligants abans de vessar les seves aigües a l'Onyar.
Antigament, abans del topònim de Sant Daniel, la vall havia rebut diferents noms: vall Ombrosa, vall Tenebrosa o vall Profunda, denominacions relacionades amb la seva densa vegetació i el seu enfonsament respecte dels turons muntanyosos que l'encerclen.

Font d'en Pericot ©Jordi VicensUna de les sortides més habituals dels gironins és l'excursió a alguna de les seves fonts: la font d'en Pericot, la font d'en Fita, la font dels Lleons o la font del Ferro.
La font d'en Pericot es diu que és la més antiga de la vall perquè fou coneguda amb el nom de font Romana fins el segle XVIII. Després es va construir la casa que avui es troba prop de la font i va ser ocupada per la família Pericot, d'on prové el seu nom actual.

Durant molt de temps aquest espai ha estat abandonat i embardissat. Es fa difícil garantir-ne la seva salubritat. Darrerament s'ha recuperat com un espai d'interès per la vall.

Font d'en Fita ©Jordi VicensLa font d'en Fita és una de les més populars de la vall pel seu bon accés. S'anomena així des de principis de segle perquè està situada als terrenys de Daniel Fita. La font raja tot l'any i sempre hi ha gent que para la fresca i hi va a buscar aigua.

La font dels Lleons rep aquest nom perquè en l'antic escut que la presidia, pertanyent al bisbe de Girona Tomàs de Lorenzana, apareixien dos lleons que simbolitzaven els orígens del prelat. Avui podem reconèixer l'indret on se situava l'escut perquè té forma de casulla. La font era important perquè estava al peu del camí de Girona a la Bisbal abans d'enfilar els primers desnivells de les Gavarres. Sol rajar tot l'any depenent de les pluges.

La font del Ferro conserva encara tota l'estructura de la primera font d'aigua ferruginosa a peu de l'antic llit del torrent Estela. Font dels Lleons ©Jordi Vicens
La situació de la font va obligar a desviar el torrent i ara passa per sota del pontet d'accés al recinte.
La font actual és del 1980 i un interruptor elèctric fa bombar aigua d'un pou de l'antiga fàbrica Saguer, que havia comercialitzat l'aigua carbònica i, la seva construcció, havia fet desaparèixer una altra font d'aigües ferruginoses: la font d'en Miralles.
L'espai és freqüentat els caps de setmana per fer-hi nombrosos àpats.
L'aigua és lleugerement carbònica amb un gust fort de ferro.

Centre de Recursos pedagògics del Gironès
Juny de 2002