La descripció literària ha d'estar basada en els textos, imatges i informacions recollides en la presentació Powerpoint i en la fitxa documental de l'activitat.

Aquí tens una possible descripció literària de la central hidroelèctrica de Bescanó:


«La central hidroelèctrica de Bescanó és un edifici construït l’any 1916 per l’arquitecte Roca i Pinet. La seva funció es la producció d’energia elèctrica aprofitant l’aigua del riu Ter.

El seu estil arquitectònic és el Modernisme, típic de l’època. Ho podem observar en un munt de detalls: en la ceràmica de la façana, el ferro forjat, la forma de les finestres. Són molt significatives les escultures d’inspiració gaudiniana que decoren el canal lateral que recull l’excedent d’aigua. Les parets estan fetes amb rajols d’obra vista.

El seu primer propietari va ser el comte Berenguer; més tard la ca comprar la Corporación Anónima de Industrias Electroquímicas; i des del 1980 pertany a Promociones Energéticas, SA.

Es troba situada a l’oest de Bescanó, al costat de la carretera que va de Girona a Olot. L’aigua del Ter li arriba per mitjà del canal que neix a la resclosa de Constantins i que desemboca a la fàbrica Grober de Bescanó. Si remuntem aquest canal, uns dos quilòmetres més amunt, hi trobarem la central hidroelèctrica de Vilanna.

L’aigua del canal, abans d’entrar a la central, passa per una reixa que filtra la brossa que porta l’aigua. Un sistema de dues comportes permet obrir o tancar el pas per anar a les turbines. Les dues turbines de la central tenen un mecanisme de pales que fan girar un eix molt de pressa amb la força de l’aigua. Habitualment només està en funcionament la turbina gran, degut a que baixa menys cabal d'aigua del que podria portar el canal.

El cabal d’aigua que entra a la central oscil·la entre els 3 i 6 m3/seg (entre 3000 i 6000 litres per segon).

A l’interior de la central hi trobem tota la maquinària necessària per convertir la força de l’aigua en energia elèctrica. Molts components són els originals de quan es va inaugurar tot i que molt d’altres són moderns i el procés de producció s’ha informatitzat. L’energia que produeix la central passa a la xarxa elèctrica d’Enher.

L’aigua surt a molta velocitat pels bagants de l’edifici en direcció al canal Grober. És un paratge molt bonic. Aigües avall, a menys d’un quilòmetre, a la fàbrica tèxtil Grober, hi ha una altra central hidroelèctrica.

El responsable de manteniment d’aquesta central i també de la de Vilanna és en Paco, fa molts anys que hi treballa i tothom el coneix com en “Paco de la Central”.

Bescanó, 26 d’agost de 2002»


Pots elaborar la descripció literària amb Word o Wordpad. Desa-la en format *.rtf i incorpora-la al fitxer *.zip juntament amb la presentació Powerpoint i la fitxa documental.