A continuació es mostra el procés de digitalització d'imatges prenent com a model l'interfície de digitalització de l'escànner HP Scanjet 4100, que trobareu com a dotació d'equipament informàtic en molts centres.

Reviseu si l'equip està a punt (connectat físicament a l'ordinador amb el cable corresponent i endollat). Aixequeu la tapa de l'escànner i poseu-hi una fotografia.

Obriu el Paint Shop Pro i assegureu-vos de que teniu seleccionat el dispositiu que pertoca. Per fer-ho: aneu al menú Archivo-Importar- TWAIN-Seleccionar origen

Seleccioneu el que correspongui a l'escàner d'entre el llistat de dispositius TWAIN disponibles i cliqueu damunt el botó Select

Torneu al menú Archivo-Importar-TWAIN. Seleccioneu ara l'opció Adquirir

En aquest model d'escànner haureu d'esperar a què la làmpara arribi a la temperatura de treball adequada. Cada escànner (depenent si és de làmpara de càtode fred o calent) triga un temps diferent: des d'uns segons a alguns minuts.

Si tot funciona correctament, l'escànner s'iniciarà i us apareixerà la seva interfície de digitalització

 

Aquest escànner us presenta ja només l'àrea de la fotografia, les quatre passes lògiques i ordenades de 1 a 4 que cal seguir per digitalitzar una imatge i informació sobre la imatge: color, dimensions, escalatge i pes. Si la imatge us apareix invertida podeu corregir la seva posició a l'escànner i reiniciar-lo prement el botó del pas 1:

El pas següent (2) és decidir què volem fer amb la imatge. Escannejant des de Paint Shop Pro no hi ha cap més opció que, però escannejant des d'altres aplicacions podríeu elegir moltes altres opcions.

Al pas 3 haureu de prendre decisions sobre les característiques de la imatge, la profunditat de color, l'àrea a digitalitzar i dimensions de la imatge. 

Al menú Cambiar tipo de salida cal informar de quin tipus d'imatge estem digitalitzant: una fotografia (Fotografia con el mejor color) o un gràfic senzill, tipus icona, dibuix, còmic (Dibujo en color), així com la profunditat de color (des de monocrom fins a milions de colors).

Si no voleu digitalitzar tota la fotografia, amb l'eina de selecció podeu enquadrar l'àrea desitjada:

Al menú Cambiar tamaño de salida podeu decidir si la imatge digitalitzada tindrà les mateixes dimensions (Utilizar el tamaño original)  que la fotografia original o serà diferent. Si no ha de tenir les mateixes dimensions podeu canviar-lo en temes relatius (Porcentage de ajuste del tamaño de escala) o absoluts (Especificar tamaño personalizado) segons la unitat (polzades, centímetres o píxels) que decidim a Unidades.

També teniu l'oportunitat d'augmentar una part de la imatge amb l'eina zoom per obtenir plans de detall.

Al menú Ajustes-Resolución podeu canviar la resolució (Establecer una resolución personalizada) de la imatge que voleu digitalitzar, o deixar que el programa ho decideixi per vosaltres (Permita que PrecisionScan LT seleccione automáticamente...). Augmentar la resolució repercuteix en la qualitat de la imatge, que és fa més evident si el que voleu és imprimir-la. Si simplement voleu treballar-hi per pantalla (posar-la en un document electrònic, en una pàgina WEB, en una presentació Powerpoint...) amb una resolució de 72 dpi en tindreu prou, ja que no notareu la qualitat per sobre d'aquest valor amb un monitor estàndar. Si voleu una imatge de qualitat per imprimir-la podeu arribar fins la resolució que us doni la impressora. En tot cas, l'augment de resolució implica un augment del pes del fitxer d'imatge.

Un cop hàgiu seleccionat totes les característiques de la imatge que voleu digitalitzar només caldrà clicar amb el ratolí damunt el botó Enviar la exploración ahora. Es crearà una imatge digital a partir de la fotografia que heu introduït a l'escànner que us presentarà el Paint Shop Pro. Deseu-ho en format *.JPG i amb una compressió del 15%.

e41.gif (8147 bytes)