Següent imatgeImatge anterior
 

 

 

El pont de Sant Julià

Data: febrer de 2003

Ubicació: A uns 10 minuts de la Cellera amb cotxe, o uns 20 amb bicicleta. S’ha d’agafar la carretera direcció a Anglès i trencar cap a l’esquerra en el semàfor direcció Bonmatí. Es segueix fins travessar el Ter  i un cop al final del pont es gira a mà esquerra direcció a Amer.

Breu històriaEls nens i nenes de 6é hem anat al senyor Lluís Llagostera de la Cellera a preguntar-li sobre el pont, també hem buscat a internet, a les enciclopèdies de la biblioteca i hem preguntat al Consell Comarcal. Hem obtingut la informació següent:

Prop de nostre poble, La Cellera de Ter, però en el municipi de Sant Julià del Llor-Bonmatí i en direcció a Amer, es troba un pont sense riu. 

Els seus orígens no són gaire clars. Sembla ser que en els seu fonaments  hi ha diferents lloses de pedra molt grans de marbre (carreus) de l’època romana. Consta de cinc arcades molt desiguals fetes de pedres rierenques. La més grossa és de volta apuntada i té uns vint metres de llum. 

A partir de l’any 1997 es van començar les obres de reconstrucció ja que estava molt malmès.

La gran volta central, de 20 metres de llum, ja no té el forat que augurava l'esfondrament del pont i convertia en perillosa la circulació pel viaducte. El paviment ha estat desmuntat i reposat. També s’ha fet  neteja general i s’han restauratl les parts més malmeses, al marge de l'esmentada volta. Per poder treballar en aquesta arcada es va construir una bastida especial, de ferro i maons, que a més ha servit per apuntalar la volta. Arran dels treballs, va aparèixer una cinquena volta. Per altra banda, les obres han permès confirmar l'origen probablement romà dels enormes carreus que sostenen la base de les arcades. La major part de la restauració ha estat enllestida l’any 2001.

El pont actual el van aixecar als segles XI o XII per iniciativa del monestir d’Amer i dels senyors d’Estela, fa 82m de llarg i 2 d’amplada. La feble economia de l'època impedia la construcció de ponts amb fonaments que resistissin els aiguats. Al 1500 es va construir un pont al Pasteral, però un temporal al 1599 s’el va emportar. Això va implicar la utilització de les barques de llibant, que amb l'ajuda d'una corda permetien passar d'una banda a l'altra del riu. 

L'any 1777, l'aiguat de Santa Llúcia va canviar el curs del riu i va deixar inutilitzat el pont de Sant Julià del Llor. Des de llavors s’ha convertit en un curiós pont sense aigua.

Text i imatges: Coral Cabero, Oriol Gallart, Adrià Bosch, Alba Coll, Judit Puig i Elisenda López de 2n C.S. del Ceip Juncadella