http://phobos.xtec.es/crp-lescorts/ Servei Educatiu Les Corts- CRP
EL PETIT PRÍNCEP

EL LLIBRE

RESUM

 
 

RESUM

El Petit Príncep és un conte en el que el narrador és un aviador que, de resultes d'una avaria del motor del seu avió, ha hagut de fer un aterratge al mig del desert.

L'endemà del seu aterratge forçat, d'una manera inesperada coneix al Petit Príncep. L'aviador sent curiositat per la procedència d'aquesta criatura i dia rere dia, el Petit Príncep li va revelant la seva història a l'aviador:

- El Petit Príncep ve d’un petit asteroide, que compartia amb una flori tres volcans. Però allà va experimentar la solitud i va decidir abandonar el planeta a la recerca de l’amistat. Buscant aquesta amistat recorre diversos planetes, habitats successivament per un rei, un vanitós, un bevedor, un home de negocis, un fanaler, un geògraf ... El Petit Príncep no entén el concepte de "serietat" que tenen aquesta "gent gran"i prosseguint la recerca arriba al planeta Terra. És llavors quan entra en contacte amb el aviador, que també patia de solitud. I coneix altres personatges un del quals li regala el seu secret: - “L’essencial és invisible als ulls” -

El narrador, l'aviador, ens explica la històtria de El Petit Príncep, amb totes les reflexions que li provoca,fins que aquest marxa de nou cap el seu planeta

El llibre està il·lustrat amb dibuixos del mateix autor, que formen part de la narració, i que són tant o més coneguts que el conte. Les aquarel·les, participen d'aquesta puresa del llenguatge: simplicitat i profunditat són les qualitats mestres de l'obra

 

CONTINGUTS

El Petit Príncep és una faula sobre la recerca permanent de l’home, posant de manifest alguns dels trets que ens fan humans com l’amistat, la bondat, la imaginació, l’entusiasme pel coneixement, etc.

En mig de la seva aparent simplicitat, El Petit Príncep planteja un interrogant bàsic de la nostra existència. Es tracta de preguntar-se per l'essencial de la vida. La resposta és una mica sorprenent i inquietant: Allò que avui en general els homes consideren intranscendent ve a ser la raó d'existir del Petit Príncep.

Davant l’individualisme, l’afany de possessió, la irracionalitat, etc., que aboca a les persones a la solitud, el Petit Príncep ens proposa l’amistat, l’amor i la generositat per ser feliços.

L’autor, Antoine de Saint Exupéry, ens recomana conservar dins nostre el nen que tots hem sigut, mantenir l’afany pel coneixement, la imaginació i la senzillesa de cor pròpies de la infància.

 

ANÀLISI DELS PERSONATGES

Els personatges d’aquest conte poden representar diverses situacions relacionades amb el món dels adults, situacions de les que el Petit Píncep és crític. Aquí enunciem unes però segur que trobareu altres interpretacions.

El narrador

És el pilot que cau amb el seu avió al desert, que explica la història com una experiència pròpia que hagués viscut en un temps pasat. És l’adult que recorda els seus dies d’infant, i que comprenent al Petit Príncep es redescubreix a sí mateix

El rei

Que representa l’autoritat , que ha d’ordenar als altres el què han de fer a vegades de manera absurda i ser obeit sense raó. El Petit Príncep ens proposa que l’autoritat s’ha de basar en la raó

El vanidós

Aquest personatge representa la vanitat,una faceta de la personalitat de l’adult. Alguns necesiten que els elogiin, o els afalaguin constantment, fent-se “creguts” de si mateixi despreciant els altres. Una absurditat a ulls del Petit Príncep

El bebedor

Que vevia per oblidar que li donava vergonya veure. Representa com els adults tenim comportaments equivocats dels quals no sabem sortir, sense ser-ne conscients de la nostra situació.

L’home de negocis

Representa l’ansia de poseir, de tenir coses materials. És la persona que valora més “tenir” que “ser”. Busca equivocadament la felicitat en los coses materials.

El fanaler

Treballador infatigable que compleix una consigna sense pensar. El Petit Príncep valora que no s’ocupi només d’ell, com els altres personatges

El geògraf

És el personatge contrari a l’investigador, a l’ansia de coneixement. Vol saber però sense investigar. És el teòric sense la pràctica, que no porta al coneixement veritable. És qui aconsella al petit Príncep que visiti la Terra.

La flor

És un element clau en el conte. Pot representar l’amistat, l’amor, …

La guineu

Encarna els valors del mestre, qui ensenya el valor de l’amistat al Petit Príncep. Ens ensenya que cal crear lligams entre les persones per gaudir d’una amistat

La serp

Representa el final del camí, el retorn a un mateix,

El mercader y el guardagullas

Són dos personatges, que ens mostren la velocitat amb que es viu al món dels adults, comprant i poseint, però sense temps de reflexionar, experimentar i gaudir.

Leon Werth

La persona a qui es dedica el llibre, l’amic. Amb la seva dedicatòria aprofita per dedicar el llibre a l’infant que tots portem dins. Contextualitza el llibre amb la situació bél·lica d'Europa (Segona guerra mundial)

 

TRADUCCIONS

El Petit Príncep és un dels llibres més traduit del món. Avui es compten en més de 175 les traduccions fetes a diferents llengües o variants dialectals.

- Llista d’edicions en diferents llengües amb imatge dels llibres

http://www.elpetitprincep.eu/alfabetical%20order.html

- Llista d’edicions en diferents llengües agrupades per països:

http://www.patoche.org/lepetitprince/gallima.htm#sp

 

LLIBRE VIRTUAL (A "la prestatgeria" de la XTEC)

El conte virtual, text i audio en versions en català, castellà i anglés:

- El Petit Príncep = http://phobos.xtec.cat/llibres/llibre.php?fisbn=a8901109_825

- El Principito = http://phobos.xtec.cat/llibres/llibre.php?fisbn=a8901109_829

- The Little Prince = http://phobos.xtec.cat/llibres/llibre.php?fisbn=a8901109_835

 

El conte virtual en diferents llengües = http://www.geocities.com/Athens/Rhodes/1916/online.html

Consorci d'Educació de Barcelona