Rutes dels Comtes d'Urgell
RUTA DEL MONTSEC, DELS CONGOSTOS I
DELS EMBASSAMENTS

Sentir les emocions de l’aventura
gaudir de l’aigua i la natura
abraçar-se a records de vells monuments
vestigis d’una gran història
  MAPA RECORREGUT
  DESCRIPCIÓ DE LA RUTA
  LLOCS D'INTERÈS
  SERVEIS TURÍSTICS


MAPA RECORREGUT
Temàtica de la Ruta:   Patrimoni natural i artístic 

Desplaçament :   En cotxe (L-904 i C-147 ) 

Distància aproximada en Km:   95 km (sortida i arribada a Balaguer)
Durada :   Tot el dia 

Període estacional :  Tot l’any

Patrimoni artístic: Castell d'Os, Monestir de les Avellanes, Col.legiata de Sant Pere d'Àger, Baronia de Sant Oïsme,
Vila de Camarasa...

Patrimoni natural: Montsec, Congost de Mont Rebei,
Congost de Terradets, Embassaments de Canelles, Santa Anna, Camarasa i Sant Llorenç...

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA
Aquesta ruta ve configurada per la majestuositat de la serralada del Montsec, travessada pels rius Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana amb talls impressionants i feréstecs com els congostos de Terradets i Mont rebei, aigües tranquil·les i netes de quatre grans embassaments, amb paratges  rics en fauna i vegetació i  terres de perfil dur, ribetejat per serrats abruptes.

El fet que va ésser l’avantguarda de la Catalunya Vella i  part important del Comtat d’Urgell va deixar empremta en viles, esglésies, monestirs, castells de gran importància artística. Com visites obligades poden destacar el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, la col·legiata de Sant Pere d’Àger, la Baronia de Sant Oïsme  i Camarasa.  La seva riquesa paleontològica, amb restes de petjades, fòssils i pintures prehistòriques és notòria. 

Paradís per a la pràctica d’esports d’aventura, com el vol lliure a la vall d’Àger , els esports aquàtics als embassaments,  l’escalada a les parets dels Terradets, la pràctica de  l’espeleologia,  les travesses, el senderisme... complementen aquesta variada oferta.  Els amants d’esports més tranquils podran practicar la pesca, la caça, el cicloturisme, travesses a cavall...

El despoblament d’aquests darrers anys ha fet que la gent sigui molt acollidora amb els visitants.  La seva rica gastronomia amb productes  com l’oli, la mel, els torrons, les ametlles, les aus, la carn..., conjuntament amb els productes d’artesania , i festes com l’aplec dels  campaners a Os o el pessebre  vivent  de Camarasa complementen favorablement l’oferta al visitant.

LLOCS D'INTERÈS
1. OS DE BALAGUER

Antiga vila on hi destaca  les ruïnes del castell d’Os, del qual resten una torre cilíndrica (segle XII) i un gran casal fortificat molt enrunat. L’església de Sant Miquel és barroca, amb una bonica façana i on cada any s’hi celebra un popular aplec de campaners. Conserva carrers estrets i costeruts amb portals i façanes antigues d’on sobresurt una font de pedra monumental. No gaire lluny hi ha la cova dels Vilars on s’hi troben pintures rupestres de l’edat de Bronze. A la localitat hi ha una indústria artesana d’envasament de mel i torrons. Disposa d’un polisportiu cobert i piscines. 

2. MONESTIR DE BELLPUIG DE LES AVELLANES

Antic monestir de canonges premostratencs , declarat monument històrico-artístic el 1931. Consta d’una església gòtica iniciada al segle XIV, restaurada i ben conservada , amb un bonic claustre romànic de finals del segle XII. Al seu voltant hi ha la sala capitular, el refectori, la biblioteca  i altres estances monàstiques.  Els antics sarcòfags gòtics dels comtes d’Urgell, obres d’un gran mèrit escultòric, foren venuts i actualment es troben al museu The Cloisters de Nova York. Les restes dels antics comtes reposen en moderns sarcòfags de pedra. El seu entorn es troba molt ben conservat i enjardinat.

3. LES AVELLANES

Ampli municipi que agrupa els pobles de les Avellanes, amb l’església romànica restaurada de Santa Maria ; Vilanova de la Sal amb unes fonts de sal ja explotades al segle XI pels sarraïns; Santa Linya amb una església romànica restaurada i moltes capelles i ermites dins del terme i el poble de Tartareu on s’hi troba l’església romànica restaurada de Sant Miquel i on se fan importants campionats de bicicleta tot terreny. Dins del terme podreu viure la tranquil·litat del paisatge al cim del Montalegre, respirar la natura vora  l’embassament o gaudir de la caça de gran varietat d’espècies.
 
4. ÀGER
La seva situació potencia el seu desenvolupament en època medieval  com  a centre del vescomtat d’Àger, dins de l’àmbit del comtat d’Urgell.  Els seus carrers empinats i tortuosos, amb cases d’un gran tipisme, ens porten fins a la part alta del poble on s’hi troben les ruïnes consolidades de la Col·legiata de Sant Pere, un temple basilical de tres naus, transició del romànic amb un claustre gòtic i restes de les antigues muralles. A la església de Sant Vicenç, dins la vila s’hi conserva un sarcòfag romà  de marbre del segle III. 

5. LA VALL D’ÀGER

A peus de la serra del Montsec d’Ares. Lloc ideal per a la pràctica del vol lliure, amb la celebració campionats nacionals i mundials. Possibilitats de realitzar moltes excursions a paratges com el santuari de la M.D. de la Pedra, l’ermita de la Pertusa, les Torres de Cas, el santuari del Colobor... o descobrir el tall majestuós del congost de Mont rebei, el més ben conservat de tot el país. A més de la vila d’Àger podreu visitar pobles típics com la Règola, Agulló, Millà i Corçà, contemplant la bellesa natural dels seus paratges, sentint l’emoció de l’aventura i gaudint d’un bon allotjament  i una rica gastronomia.

6.  L‘EMBASSAMENT DE CAMARASA

La resclosa de l’embassament, construïda als anys 20 configura aquest embassament que s’estén al llarg de 20 km, des del Montsec fins a l’aiguabarreig del riu Noguera Pallaresa amb el Segre. Entre els revolts de la carretera i el paisatge del pantà destaquem els pobles de la Baronia de Sant Oïsme  amb una petita església romànica i un castell que conserva una magnífica torre cilíndrica  i el poble de Fontllonga amb l’església romànica de Sant Miquel. Les seves aigües tranquil·les ens ofereixen una infinitat de possibilitats per practicar-hi activitats aquàtiques enmig de la natura.

7. CAMARASA

Situada a la riba esquerra del riu Segre, acull dins del seu terme importants troballes de prehistòriques així com les ruïnes d’un pont romà i part d’un antic castell àrab... El nucli urbà medieval, amb carrers estrets, costeruts i antics portals d’accés, conserva les ruïnes de l’església romànica de Sant Miquel de gran monumen-
talitat. Disposa  d’un acollidor parc vora el riu, d’instal·lacions esportives i piscines. Es recomanable la visita al pessebre vivent durant les festes nadalenques. Dins del terme trobem el poble de Sant Llorenç de Montgai, vora l’embassament del seu nom, ideal per a la pràctica del piragüisme amb una fauna rica d’aus aquàtiques.

Os de Balaguer
La vall d'Àger
Monestir de les Avellanes
Col.legiata de Sant Pere d'Àger
Congost de Terradets
Serralada del Montsec
Embassament de Sant Llorenç
Embassament de Camarasa
Baronia de Sant Oïsme
Esglèsia de S. Miquel de Camarasa
 

 

SERVEIS TURÍSTICS RUTA
  HOTELS  I  HOSTALS
ÀGER Molí (P**) Santes Creus, s/n 973 43 60 02
ÀGER Bungalows Vall d'Àger Ctra. de Balaguer, s/n 973 45 52 00
CAMARASA Casiano (P**) Plaça Major 1 973 42 00 29
LA BARONIA DE SANT OÏSME Hostal El Doll Únic s/n 973 45 50 95
  RESTAURANTS
LES AVELLANES Beneta Carretera s/n 973 45 41 29
ÀGER Mirador del Montsec La Font, s/n 973 45 50 65
ÀGER Torre  Ctra de Balaguer, s/n 973 45 51 59
ÀGER El rebost del Montsec  Afores s/n  973 45 52 09
ÀGER El racó d'Àger Ctra de Balaguer, s/n 973 45 52 24
ÀGER Castro  Ctra de Balaguer, s/n 973 45 51 90
ÀGER Càmping Vall d'Àger Afores s/n  973 45 52 00
ÀGER Càmping Badia Carretera s/n 973 45 50 34
CAMARASA de Camarasa Carretera C-147  973 29 20 60
CAMARASA Cal Pere  Rafel de Casanoves  973 42 02 79
SANT LLORENÇ DE MONTGAI Càmping "La Noguera"  Carretera LV-9047 973 42 03 34
SANT LLORENÇ DE MONTGAI Mirador del LLac
FONTLLONGA Can Quel  Únic 973 45 50 27
LA BARONIA DE SANT OÏSME Hostal El Doll Únic s/n 973 45 50 95
LA BARONIA DE SANT OÏSME Càmping Zodiac Carretera del Doll 973 45 50 03
  CASES DE PAGÈS
ÀGER Cal Maciarol Afores s/n 973 45 50 47
ÀGER Casa Castells Trav. Cabezas, s/n 973 45 50 46
ÀGER Pasqual Oroners Ctra de Balaguer, s/n 973 45 50 88
AGULLÓ Cal Quelitxo Únic s/n 973 45 50 29
AGULLÓ Casa Josep Maria Únic, s/n 973 45 50 30
TARTAREU Cal Abadia Sols de la Vila, 15 973 45 40 88
  CÀMPINGS
ÀGER Badia (3a) Ctra. de Balaguer, s/n 973 45 50 34
ÀGER Vall d'Àger (2a) Ctra. de Balaguer, s/n 973 45 52 00
SANT LLORENÇ DE MONTGAI La Noguera (2a) Ctra. de Balaguer 973 42 03 34
LA BARONIA DE SANT OÏSME Zodiac (2a) Ctra. del Doll, s/n 973 45 50 03
  CASES DE COLÒNIES
LES AVELLANES-SANTA LINYA Sant Josep del Molí  Molí de Tartareu 973 45 12 07 
VILANOVA DE LA SAL Casa de Colònies  Estació de RENFE 
CONVENT DE LES AVELLANES Quatre Vents Convent de les Avellanes  973 43 80 06
AGULLÓ Mas Portal Ponent, 1  973 45 51 25
ÀGER de  la Vall d'Àger  Càmping 973 45 52 00
  ESPORTS D'AVENTURA
ÀGER VolÀger 973 32 02 30
ÀGER Albatros 93 315 20 34