LA CEBA nº 23
 
TREBALL DE RECERCA: COM ÉS EL NOSTRE BARRI?


Les dues classes de sisè de l’escola CEIP Andreu Castells hem fet un treball de recerca buscant dades relacionades amb el nostre entorn i barri. Val a dir que s’ha analitzat només des de la Via Alexandra fins al carrer Lucreci, tot passant pels carrers que queden en mig. Aquests carrers formen part del barri de Can Rull. Tot seguit exposarem les conclusions a les quals hem arribat i les propostes de millora que hem pensat.

1.- El nostre barri és un entorn agradable, amb espais verds, jardins, parcs, etc?
Quant a l’entorn del barri hem observat que hi ha dues zones verdes ben conservades, un d’aquests espais verds està a la Via Alexandra, pot ser el més transitat. Podem dir que no poden entrar els gossos, l’aigua no és potable i no hi ha gaires flors. Encara així fa més bonic aquest carrer i dóna sensació d'amplitud i tranquil·litat. Hi ha un circuit d'aigua al terra que es agradable de veure. A part d'això, els 3 parcs que hem trobat a la zona tenen excrements de gossos, i no conviden massa a quedar-s'hi. S'han contat més de 40 bancs i més de 100 arbres. Les zones d'oci estan molt ben pensades pels ciutadans de gairebé totes les edats. Hi ha zones lúdiques per connectar-se a Internet, bars, taules de ping-pong al parc i gronxadors, zones per jugar a la petanca, etc.

Propostes de millora: Els alumnes de sisè han trobat a faltar més flors a l'entorn. També s'ha de dir que la Via Alexandra està molt ben conservada i és àmplia. Però no passa el mateix amb els carrers paral·lels de darrere (des del carrer Petrarca fins al carrer Lucreci) que són carrers molt estrets, amb poca il·luminació, sense zones verdes i amb excrements d'animals. Pensem que es podria cuidar una mica més aquesta part més habitada. A part, en referència al tema de les zones d'oci, hem observat que pot ser pels més petits no hi ha gaires coses. No hi ha, per exemple, ludoteques infantils per què els més petits puguin passar una estona divertida.

  2.- El nostre barri és segur?
A la via Alexandra hem contat un total de 16 semàfors, 4 passos de peatons i 2 senyals de velocitat amb prohibició d'anar a més de 30 km/h. Hi ha 2 vadems per controlar que els ciutadans no corrin. Les voreres són amples. La carretera té un carril per a cada sentit, i molt sovint es colapsa. A una banda de la via es pot aparcar de forma gratuïta. Al costat hi ha un pàrquing molt gran. Hi ha zones d'aparcament reservades per a minusvàlids.
Als carrers interiors les voreres són estretes i són carrers d'un únic sentit. Hi ha alguns passos de vianants i aparcaments gratuïts pels veïns. No hi ha semàfors. Alguns carrers són especialment bruts, amb excrements de gossos que fan que no s'hi pugui transitar amb normalitat. El carrer de Lucreci té un carril bici. També s'han trobat brutícies al carrer.

Propostes de millora: En relació al punt treballat de la seguretat al barri, pensem que sí és un barri segur. Hi ha prou senyals de trànsit, passos de vianants, etc. Sí que destaquem que els carrers són molt estrets, però no hi observem aspectes negatius. Val a dir que el trànsit a hores punta és poc fluid; la via Alexandra es col·lapsa fàcilment.

3.-Quin tipus de transport ofereix el barri?
Els alumnes de sisè van fer un recorregut pel barri pel tal de veure quin tipus de transports ofereix.
Com a conclusió podem dir que el barri ofereix els transports de bus, línies 5, 6 i 7 que comuniquen el barri amb altres barris de Sabadell. També ofereix serveix de taxi, al carrer Sant Isidor.
Vam anar al centre de Sabadell amb l´autobús línia 5 i vam anar a Atenció Ciutadana per tal d’aconseguir un mapa amb el recorregut de l’autobús de les línies 5,6 i 7.

Propostes de millora:Hauriend’haver més parades de taxi al barri.Hauria d’haver més
línies d’autobús per comunicar millor el barri

amb els altres barris de Sabadell i millors horaris.També podrien construir una estació de tren. La gent del barri hauria d’utilitzar més el transports públics i menys el cotxe.

4.- L’oferta cultural satisfà la població d’aquest barri?

Per tal de realitzar aquest treball vam desplaçar-nos als diferents serveis que ofereix el nostre barri, Can Rull. Vam anar al Centre cívic, al CAP, alguns alumnes van anar al club de natació de Sabadell per tal d’obtenir informació i vam trucar per telèfon al 010, atenció ciutadana per obtenir informació. Vam trucar perquè a l’hora que vam anar l’oficina del districte 4rt, servei per a persones amb discapacitat, estava tancat i no ens van poder atendre.

Centre cívic Can Rull

Al Centre Cívic ens va atendre una dona que ens va informar de les activitats que realitzen al centre, com per exemple: teatre, ioga, dansa, l’hora del conte…
Ens va donar un full amb totes les activitats que realitzen. El Centre cívic està situat al carrer sant Isidor. Dona servei al barri de Can Rull i hi treballen 11 persones aproximadament, organitzades per torns. El va crear l’Ajuntament ara fa 14 anys per poder oferir a la gent més serveis culturals.
Desprès vam anar al CAP i vam haver de fer molta cua. Finalment ens van atendre i vam poder obtenir tota la informació. El CAP dona servei al barri de Can Rull a l’avinguda Lluís Companys. Els serveis que ofereix son: medicina general, pediatria, dentista, reumatologia, infermeria i psiquiatria. Hi treballen 50 persones organitzades per departaments. El va formar el Parc Taulí, ara fa uns sis anys.
Un altre servei que ofereix el barri es el club de natació. Dóna servei a tota la població de Sabadell, no exclusivament al barri. El club es va crear al 1916 i el va fundar el senyor Juan Carles. Es va crear per oferir més serveis esportius. El club ofereix moltes activitats aquàtiques.

Un altre servei que ofereix el barri es el servei educatiu. La nostra escola Andreu Castells, pertany al barri de Can Rull i es troba situada al carrer Via Alexandra. Dóna servei als nens i nenes que viuen a prop de l’escola.

 
Centre cívic Can Rull. Façana

Propostes de millora: Pensem que es podrien millorar alguns serveis del barri, com per exemple, es podria construir una biblioteca o algun museu. També podrien construir un zoo o un parc d’atraccions. Podrien crear més parcs per a jugar els nens i nenes o una escola per a persones amb discapacitat.



CAP

5.- L’oferta respon a les necessitats de la població d’aquest barri?

Després de realitzar les entrevistes a la gent que hi havia al barri podem dir que hi havia un grup que no col·laborava perquè no tenia temps, no volien, anaven de voli, anaven al metge i, altres que no contestaven adequadament i altres no volien fer-la. La majoria de les persones que van col·labora era de la tercera edat i eren mes agradables que els altres, pensem que això a succeït perquè tenen mes temps.

Aquestes són les conclusions de les enquestes que vam realitzat a diferents persones:

  • La majoria de les persones a les quals vam realitzar l’enquesta viuen al barri de Can Rull.
  • En general, la gent està força contenta amb el seu barri, doncs pensen que és un barri tranquil i que s’està bé, que té parcs i espais verds. Hi ha algunes persones que pensen que podrien augmentar els serveis que ofereixen, com per exemple més espais verds, alguna biblioteca i altres que canviarien coses però no especifiquen quines.
  • Hi ha gent que no coneix l’oferta cultural del barri.
  • Hi ha gent que no utilitza l’oferta cultura que ofereix el barri, perquè possiblement no coneixen quina es l’oferta cultural.
  • En general s’utilitzen força els mitjans de transport com l’autobús, sobretot entre setmana, però un gran nombre de persones entrevistades pensen que caldria millorar els horaris.


IES Sabadell

Propostes de millora: Cal donar més informació als habitants del barri de les activitats culturals que és realitzen, mitjançant cartells publicitaris, el correu, publicitat a les botigues, a les parades d’autobús, entre d’altres.Caldria que la gent participes més a les activitats culturals, esportives i lúdiques que ofereix el barri. S’haurien de millorar algunes activitats per a nens i infants, per ser més publiques i divertides.

6.- El nostre barri recicla?

A Sabadell hi ha tres punts blaus, i un d'ells pertany al barri de Can Llong, molt a prop de la zona de treball. Vam anar a cercar informació d'aquest servei. És un servei que està dirigit a les petites empreses i a tots els ciutadans. Es poden portar escombraries de qualsevol tipus i dipositar-les en el lloc corresponent. Tot està classificat. Així doncs, trobem contenidors d'aquests tipus: voluminosos, fusta neta, vidre pla, jardineria, runes, metalls, arbres de nadal, pneumàtics, envasos, paper i cartró, roba i

  sabates, bateries, piles, oli domèstic, electrodomèstics, fluorescents, oli mineral,etc. És un servei molt profitós i totalment necessari perquè hi ha moltes coses que es poden reciclar: paper, vidre, oli, etc. Amb l'oli domèstic fan combustible per a tots els autobusos de Sabadell. Tot allò que no es pot reciclar ho porten a Vacarisses on queda enterrat. Aquest punt blau està obert als ciutadans des del febrer de 2006.


Punt blau a Can Llong

Quant a papereres hem observat que hi ha suficients en el barri. Només a la Via Alexandra hi ha més de 20. Això sí, al carrer Corneli no hi ha papereres. Presenten un estat correcte. Respecte als contenidors, hem trobat els necessaris: matèria orgànica, vidre, paper, plàstic i escombraries generals. Els trobem als carrers Sòcrates, Persi, Catul i Prudenci, també a la via Alexandra.


Punt Blau

Alumnes 6è CEIP Andreu Castell


CRP del Vallès Occidental I - Sabadell - S. Quirze del Vallès
Curs 2006-2007