Castell Vell

castellvell.jpg (21213 bytes)Monument Històric-Artístic

Llinars del Vallès

Adreça: Ctra. B-510, de Llinars a Dosrius, es deixa a 3km. del poble direcció Can Bordoi (on es deixa l'autocar), passat el Far a 300 m esquerra hi ha el camí dela casa.

Telèfon: 938410253

 

Descripció – Explicació: Antigament anomenat també Castell del Far, fou aixecat sobre possibles runes ibèriques i romanes,cap al segle IX o X a Cal'est del coll de Can Bordoi, a 401 m d'altitud. El castell del far , consta com a propietat del magnat comptal Gombau de Bessora des de 1041. Un cop mort Gombau al voltant del 1050 el castell devia retornar al domini comptal i fou enfeudat als vescomptes de Barcelona que s'en digueren Senyors entre 1070 i el 1111.

El bisbe de Barcelona i els canonges de la Seu, amenaçàrem amb l'excomunió i feren tot el possible per separar les parròquies del control dels senyors del Castell Vell. A principis del S.XII les esglésies de Llinars, Collsabadell i Sanata foren transferides a la Seu de Barcelona. Els Desfar s'hi resistiren, però a la fi hagueren de cedir, retenint mentrestant l'església de Sant Andreu del Far, que sembla ser fundació seva personal, però a finals del S.XII hagueren de renunciar. Al Castell Vell es feren reformes i aplicacions cap al S.XII; s'aixecà la torre principal de la fortalesa, de planta rectangular.

Entorn del 1280, Rimbau del Far el va vendre a bernat de Centelles i entorn del 1300 passà a poder de Romeu de Corbera, membre d'un llinatge ric i prestigiós, el seu casament amb Sibil.la, filla de Bernat de centelles.

A les runes i especialment als fossats aparegué tot el material que tenia el castell al moment de la seva destrucció pel terratrèmol i en especial, una gran quantitat de ceràmica dels segles XIII-XV, alguna d'elles amb l'escut dels Corbera.