Església St.Andreu

esglesiastandreu.jpg (17971 bytes)Monument històric - artístic

Vallgorguina
 
 

Situació: Plaça de l'Església al costat de l'Ajuntament.
Època: S XIX
Data: 1848
Estil: Barroc popular
Mestre de cases: Joseph Dam Dich

 


Descripció:

L'església és d'una nau amb l'absis quadrat. La coberta de volta de llunetes i cornisa seguida, està sostinguda per grans matxons exteriors que alhora la divideixen amb quatre trams. La façana de perfil sinuós motllurat, està arrebossada i emblanquinada. A la porta principal, s'hi accedeix per una escalinata de dos trams, és d'arc rebaixat, a sobre aquest arc hi ha una fornícula amb la imatge de sant Andreu, al capdamunt hi ha un gran òcul i en el coronament un petit ull de bou. El campanar situat a la banda de migdia, és de dos cossos, el primer és de planta quadrada, té dues finestres i un rellotge, sobre el qual arrenca el segon cos, que passa a ser octavat, aquest té quatre buits per a les campanes. Sobre aquest segon cos hi ha un acabament amb balustres. A l'interior a més de l'altar del sant Patró, hi ha sis capelles laterals amb les imatges d'època moderna.

Notícies Històriques:
L'església de sant Andreu es documentada des de l'any 1083, en què Guillem Umbert i la seva muller es comprometen a no atacar dita parròquia que era propietat del monestir de sant Cugat. En el segle XIII passa sota la jurisdicció del castell de Montclús i en el 1328 la baronia de Montclús fou annexionada al vescomtat de Cabrera. Sembla que no era una parròquia gaire rica i per això no tenia rector, de manera que celebraven els actes litúrgics
els vicaris de Pertegàs. En el 1446 sant Andreu estava unida a la parròquia de santa Maria de Vilalba Sasserra, en la qual residia el rector. A través de les visites pastorals del segle XVI es veu que l'estat de l'església era dolent per les continues filtracions d'aigua i per un incendi que va patir, tot i que es va reparar, en l'any 1610 continuen tenint problemes, de manera que es mana que es faci una estacada per les aigües, l'obra consta feta en 1635. En el 1771 el bisbe es queixa del mal estat del temple i demana que se'n faci un de nou, no és fins el segle XIX, que s'emprenen les noves obres de construcció en el centre del poble, que en aquell moment estava en creixement. La construcció de le nova església s'inicia l'any 1946 i es finalitza l'any 1948. D'aquesta manera es deixa l'antiga església com a capella del cementiri.
El cost de la nova església i de la rectoria va ser de 2.517 duros i 4 pessetes i 26 cèntims. Aquest cost es va pagar amb donatius de la gent del poble (1.621 duros i 5 cèntims) i amb una aportació de l'Ajuntament (842 duros i 1 pesseta ). Faltaven 54 duros, tres pessetes i 21 cèntims que es van repartir entre els comissionats.