LA MURALLA DE LA FORÇA

La Força és l'antic nucli fortificat de Sant Celoni.

La bona situació geogràfica, situada al peu del camí ral a mig camí entre Barcelona i Girona, van propiciar la fortificació de la vila i la creació del mercat, documentat per primera vegada el 1157 .

L'empenta de l'orde dels Hospitalers, propietaris de la vila des de 1151, van facilitar el creixement de cases al seu entorn.

 

El nucli primitiu es protegí, dels possibles atacs dels senyors dels contorns i dels malfactors, amb una muralla, la Força, que ara dóna nom al barri.

Originàriament el recinte, de forma trapezoïdal, mesurava 135 d'allargada per 92 d'amplada a la plaça del Bestiar i 37 a la de Josep Alfaras.

Estava envoltat d'un fossat o vall, com demostra el topònim del carrer de les Valls.

La Força tenia dos portals:

- el Major o de Barcelona, que donava a la plaça del Bestiar i del qual es veuen clarament les restes a la cantonada de can Mai Tanquis amb el carrer Major,
- i el dels Sants Metges, en direcció a Girona.

El mur està construït amb pedra i té un gruix d'un metre aproximadament.

Tenia 7 torres circulars als angles i alguna més en els panys llargs.

 

Els elements més visibles de la Força són:

- la torre de ca l'Aymar (des de la plaça del Josep Alfaras),
. i la del carrer de les Valls, adquirida per l'Ajuntament i oberta al públic .

La construcció es va iniciar al segle XII quan l'orde dels Hospitalers eren els propietaris de la vila. Es va ampliar durant els segles XIII i XIV.
La decadència de la Força començà el 1681, quan es van vendre les valls per fer-hi horts amb l'objectiu de pagar part de les despeses de construcció de la nova església parroquial.

La Força està catalogada i protegida com a Bé Cultural d'Interès Nacional.