Altres materials de la mediateca del Centre de Recursos Pedagògics

Títol: Conèixer Verdaguer
NR: 9332   Tipus: enregistrament vídeo; escrit; maleta pedagògica; material visual; maleta; auca; llibre; tríptic; vídeo
Editorial: EUMO   1988
Resum: És una maleta didàctica el contingut de la qual és el següent: tres llibres, un vídeo, una auca, un retallable, dues guies didàctiques, un plànol urbà de Folgueroles i un tríptic de la Casa-Museu de Verdaguer a Folgueroles. Els tres llibres són: "Ruta verdagueriana de Folgueroles" i "Verdaguer: un poeta per a un poble" (ambdós de Ricard Torrents), i "Brins d'espígol" (de Jacint Verdaguer). El vídeo, de Joan Vilamala, es titula "Verdaguer: poeta de Catalunya".

Títol: Josep Maria de Sagarra (1894-1994)
NR: 5189   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Departament de Cultura; Departament d'Ensenyament   1994
Resum: Es tracta d'un homenatge a en Josep Maria de Sagarra, promogut per l'Institut de les Lletres Catalanes, amb motiu del seu centenari. Al llarg d'aquestes pàgines s'ha fet un recull d'escrits, en prosa i poesia, significatius d'aquest escriptor que, en paraules d'en Josep Maria Espinàs, "havia posat el batec de la llengua al servei del poble".

Títol: Onze cançons d'amor i de guerra
Arca, Antoni; Sanna, Gian Paolo;
NR: 3975   Tipus: enregistrament àudio; escrit; cassette; llibre; partitura
Editorial: Edizioni del Sole   1991;
Resum: Es tracta d'un recull d'onze cançons que fan referència a la història de Catalunya i l'Alguer. Els poemes se centren en els períodes medieval i renaixentista, i expliquen històries de reis, de guerres i d'amors. De cada cançó s'inclou: una breu introducció històrica per tal de facilitar la comprensió del fet que es relata, la partitura musical amb la lletra escrita en llengua catalana i el poema pròpiament dit.

Títol: (1894-1924) Joan Salvat-Papasseit. Poesia
Armengol, Dolors altres
NR: 6061   Tipus: escrit; dossier
Editorial: ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona   1994
Resum: Recull de poesies i prosa de Salvat-Papasseit, juntament amb la seva biografia i diferents textos il•lustratius de l'entorn històric de l'escriptor. Inclou activitats per realitzar i un estudi gramàtic del llenguatge literari de l'autor.

Títol: Sant Jordi Patró de Catalunya. Història i llegenda
Associació Conèixer CATalunya
NR: 10729   Tipus: enregistrament àudio; disc compacte
Editorial: Audiovisuals de Sarrià   2002
Resum: Sant Jordi, patró de Catalunya. Història i llegenda va ser un programa de ràdio ofert per l'Associació Conèixer Catalunya, en homenatge a Jacint Verdaguer i Antoni Gaudí en el seu centenari, a les emissores de ràdio catalanes. La iniciativa fou promoguda per l'ACCAT amb la col•laboració de Catalunya Ràdio, Arxiu Joan Maragall, editorial La Galera, Audiovisuals de Sarrià, Diari Avui, Amics de sant Jordi i hereus de Manuel Carrasco i Formiguera i d'Antoni Rovira i Virgili

Títol: Dotze sentits. Poesia catalana d'avui.
Berenguer,x; Subirana, J. [Direcció]; Subirana,J.[Guió literari]; Berenguer,X. i Ribas, J.I.[Guió audiovisual] . Una producció de l'Institut Universitari de l'Audiovisual de la Universitat Pompeu Fabra.

NR: 7302   Tipus: multimèdia; cd-rom

Editorial: Coedició de la Universitat Pompeu Fabra, Edicions Proa, S.A i l'Institut d'Edicions de la Diputació de Barcelona.   1996

Resum: Els dotze autors que són presents en aquesta antologia són: Blai Bonet, Joan Brossa, Enric Casassas, Narcís Comadira, Feliu Formosa, Pere Gimferrer, M. Mercè Marçal, Miquel Martí i Pol, Josep Palau i Fabre, Francesc Parcerises, Màrius Sampere i Jordi Sarsanedas. Dotze sentits ofereix la possiblititat de conèixer i endinsar-se en l'univers personal i creatiu dels dotze autors que antaloga. Es presenta una tria de poemes, un petit album de fotografies... El suport permet combinar textos, imatges, vídeos i so. Aquest cd permet fer un passeig per la

poesia catalana contemporània i pel món dels seus creadors. Poemes; enregistrament vídeo; enregistrament d'àudio; fotografies; articles soblre els diferents poetes i la poesia; biografies i bibliografies; principals premis; recital poètic.

Títol: Poesia i escola
Besora, Ramon
NR: 9260   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Barcanova Editorial   1999
Resum: Amb motiu de l'Any Miquel Martí i Pol, aquest volum recull una experiència entorn a la seva poesia duta a terme a l'escola El Puig d'Esparreguera ja fa més de vint anys. L'autor de llibre ens narra aquells fets com un record molt viu i que va marcar als alumnes, als mestres i fins i tot al propi Miquel Martí tal i com ell mateix ens ho comenta. El contacte amb el poeta, amb la seva obra, i la resposta d'aquells nens i nenes va conferir a aquella experiència una dimensió màgica, inesborrable i va representar, a més, el punt de partença de noves recerques i l'assoliment de noves fites pel que fa a treballar la poesia com una expressió lliure i com una visió diferent del món que ens envolta.

Títol: Poesia a l'escola. Com fer grans lectors i recitadors
Bonmatí Guidonet, Ricard
NR: 13102   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Rosa Sensat   2008; [1a edició]
Resum: La intencionalitat de l'autor - poeta, rondallaire, comediògraf i escriptor oral - és crear en el professorat la necessitat de treballar la poesia cada dia. Proposa el poema com a punt d'arrencada de continguts, habilitats, hàbits de treball i descoberta, relacions solidàries i sensibilitats diverses. La poesia com a comunicació integral: vida compartida. Obra en 11 capítols. El sis primers exposen el posicionament teòric-didàctic de l'autor. El setè relaciona l'aprendre poemes amb totes les àrees del coneixement. Tracta un conjunt de propostes de lectura creativa i recreativa de poesia en el vuitè capítol. El novè presenta un grapat de 56 activitats per aplicar a l'aula. Els dos darrers són dedicats a presentar una extensa bibliografia i dos annexos.

Títol: Poemes i cançons de Sant Jordi
Capdevila, Francesc (Max); [dibuixos]
NR: 12319   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat; [Barcelona]   2000
Resum: Selecció de poemes de diversos escriptors catalans i recull de cançons, la majoria d'elles lletra i música de José Manuel Pagán, sobre la diada i el personatge de Sant Jordi.

Títol: Bestiari. Poemes i cançons
Casas, Lola; [text]; Mora, Sergio; [dibuixos]
NR: 13122   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat   2001
Resum: És un recull de poemes i cançons, la majoria referides a animals i animalons que podem trobar al bosc, sigui de dia o durant la nit. És presenten integrats en un dibuix, a doble plana, a tot color. Es refereixen als animals següents: cuques de llum, gamarús, cargol, borinot, rat-penat, cuereta blanca, formiga, llangardaix verd, papallona, guineu, esquirol, teixó, llebre, salamandra, puput, llop, garsa, abella, senglar, mosca, mallarenga, granotes, grill, animals domèstics, ruc, ratolí. També hi ha una cançó sobre el capvespre.

Títol: Sant Llorenç del Munt. Tres rutes literàries
Ciuraneta, Encarna
NR: 5400   Tipus: escrit; llibre
Editorial: L'aixernador   1997
Resum: El llibre-guia ofereix al lector diversos itineraris que recullen una visió general de la muntanya, però sempre basats en textos. La guia està estructurada en vuit seccions: I.descripció d'itineraris, II.informació sobre llocs i activitats d'interès, III.propostes didàctiques, IV. cançons i goigs, V.adreces i telèfons útils, VI. bibliografia, VII. referències bibliogràfiques, VIII.llistat de topònims.

Títol: Maria Antònia Oliver. L'escriptora del mes. Maig de 1992
Departaments d'Ensenyament de Cultura; Institució de les lletres catalanes; Casals, Montserrat; ; Oliver, Maria Antònia;
NR: 7311   Tipus: escrit; llibre; monografia
Editorial: Departament d'Ensenyament i de Cultura;    1992
Resum: Publicació que vol aproximar al públic en general l'escriptora Maria Antònia Oliver. Una breu autobiografia en que també M A Oliver explica perquè escriu, una opinió de la seva obra, el que ha dit la crítica, i una àmplia bibliografia són la primera part d'una publicació que després recull textos fragmentats de la novel•lista.

Títol: Guillem Viladot. Escriptor del mes. Octubre 1992
Departaments d'Ensenyament de Cultura; Institució de les lletres catalanes; Riera, Ignasi; ; Viladot, Guillem;
NR: 7314   Tipus: escrit; llibre; monografia
Editorial: Departament d'Ensenyament i de Cultura;    1992
Resum: Publicació que vol aproximar al públic en general la persona del poeta Guillem Viladot. Una breu autobiografia en que també Viladot explica perquè escriu, una opinió de la seva obra, el que ha dit la crítica, i una àmplia bibliografia són la primera part d'una publicació que després recull textos i bàsicament poemes del poeta de diferents èpoques.

Títol: En homenatge. Tomàs Garcés
Departaments d'Ensenyament de Cultura; Institució de les lletres catalanes; Triadú, Joan; ; Susanna, Alex;
NR: 7312   Tipus: escrit; llibre; monografia
Editorial: Departament d'Ensenyament i de Cultura;    1992
Resum: Publicació que vol aproximar al públic en general la persona del poeta Tomàs Garcés. Una breu biografia, una opinió a la seva obra, el que ha dit la crítica, i una àmplia bibliografia són la primera part d'una publicació que després recull textos i bàsicament poemes del poeta de diferents èpoques.

Títol: Paparola
Desclot, Miquel
NR: 684   Tipus: escrit; antologia; llibre
Editorial: Ajuntament de Sabadell   1985
Resum: El llibre "Paparola" és una antologia, és a dir un recull d'obres d'autors vallesans i d'obres que parlen del Vallès i que, alhora, introdueixen al lector en el ric panorama de la literatura catalana. El contingut de l'antologia està repartit en set apartats diferents: en el primer hi trobem un recull de literatura popular que ha anat circulant de boca en boca, extret de l'obra de Francesc Maspons i de Joan Amades. En el segon apartat hi ha un recull de textos sobre la natura. El tercer fa referència a llocs del Vallès o sobre la comarca en general. El quart apartat fa referència a la vida de cada dia a través de textos de ficció, contes i poemes. El cinquè inclou textos sobre la gent, i recull obres d'autors com ara Francesc Trabal, Joan Oliver i Armand Obiols. El sisè apartat presenta diversos records d'infantesa vallesana recollits de llibres de memòries o de llibres de poesia de contingut autobiogràfic; d'aquest apartat en destaquen els textos de Joan Oliver i de Joan Canyameres. Finalment, l'últim apartat és una antologia de poesia lírica de poetes de la comarca o molt vinculats a la comarca.

Títol: El teu nom és Olga
Espinàs, Josep M.
NR: 1170   Tipus: escrit; llibre
Editorial: La campana   1986;
Resum: En aquest llibre l'autor desenvolupa una sèrie de reflexions sobre sí mateix, les relacions amb els altres i la vida en general a partir de la comunicació que estableix amb Olga, la seva filla mongòlica. Escrit en primera persona i amb l'estil directe derivat d'adreçar-se directament a la nena, el llibre es fonamenta sobre elements de confessió pública i es situa en el risc, assumit expressament per l'autor, de donar a la comunicació entre pare i filla un caràcter que sobrepassa l'àmbit estrictament privat. Quant l'escriptor fa referència a aquest esperit de confessió pública, explica la seva intenció d'aconseguir que pugui servir de referent per ampliar el camp de relació dels nens i nenes amb discapacitats, com les de la seva filla.

Títol: Salom, el caminant
Espriu, Salvador; ; Virgili, Eva;
NR: 5606   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat; Departament d'Ensenyament   1994
Resum: Aquest volum, publicat en commemoració del 10è aniversari de la seva mort, és una antologia poètica. Els textos procedeixen de Cementiri de Sinera, Les hores, Llibre de Sinera, Final de laberint i Formes i paraules. El títol del llibre és el nom del personatge que es va inventar Salvador Espriu i s'assembla tant a ell que es confonien

Títol: Ventura Gassol. Poesia
Gassol Rovira, Ventura; Sunyer, Magí;
NR: 5006   Tipus: escrit; llibre
Editorial: El Medol; Departament de Cultura;    1993
Resum: Material destinat a conèixer l'escriptor i polític català Ventura Gassol i Rovira (1893-1980). És un recull de l'autor basat en set llibres de poesia, "Àmfora" (1917), "La nau" (1920), "Les tombes flamejants" (1923), "Mirra" (1931), "Fleurs" (1943), "Miratges" (1950), "Balada del bressol" i "Ombres", escrites abans de que l'autor s'exiliés per segona vegada. Al final hi ha una col•lecció de poesies no recollides en llibre. Aquesta publicació s'emmarca en l'edició commemorativa del centenari del seu naixement.

Títol: Joan Oliver / Pere Quart, l'escepticisme apassionat
Gibert Pujol, Miquel Maria; [guió]; Oller, Josep; [realització]
NR: 10447   Tipus: enregistrament vídeo; vídeo
Editorial: Fundació Videoteca dels Països Catalans   1999
Resum: Joan Oliver (Sabadell, 1899-1986), que signava la seva obra lírica amb el pseudònim Pere Quart, ha estat un dels poetes catalans més destacats de les últimes dècades. La seva poesia, sovint col•loquial i irònica, va obtenir un ressò públic molt notable al llarg dels anys seixanta i setanta, marcats pel final de la dictadura franquista i el restabliment de la democràcia. Però la figura literària de Joan Oliver/Pere Quart havia començat a sobresortir molt abans, amb la publicació de Les decapitacions (1934), un llibre que assenyalaria un tomb en la poesia catalana contemporània. Oliver també ens va deixar obres dramàtiques d'una qualitat indubtable, com la comèdia Ball robat (1958). I les narracions amarades d'humor de Biografia de Lot i altres proses (1963). Alhora va ser un magnífic traductor al català de diverses obres de teatre estranger, i un articulista incisiu i brillant. En aquest documental, persones que el van tractar assíduament (la seva filla Sílvia i el seu nebot Ignasi Riera) ens en donen la visió humana. I diversos estudiosos (Joaquim Molas, Josep M. Benet i Jornet, Josep M. Balaguer i Helena Mesalles) comenten els aspectes més rellevants de la seva obra. El vídeo inclou poemes de Pere Quart recitats per Núria Candela i il•lustrats per Joan Cruspinera. Així mateix s'hi recullen imatges i fotografies de Joan Oliver i filmacions d'esdeveniments de gran repercussió política i cultural com el Festival dels Poetes al Price de l'any 1970 i l'homenatge que El Periódico va retre al poeta amb motiu del seu 81è aniversari al Teatre Romea.

Títol: Bestiari críptic
Gisbert, Adolf
NR: 9552   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Club del Libre; [distribució]   1998; [primera edició]
Resum: Recull de 100 endevinalles sobre animals que poden ser utilitzats per a l'elaboració de propostes didàctiques de l'àrea de llengua catalana

Títol: Carles Riba, passió i lucidesa
Guardiola, Carles; ; Guardiola, Jordi; ; Oller,Josep; ; Oller, Josep; ; Cònsul,Isidor; ; Perera, Joan; ;Cruspinera, Joan;
NR: 4821   Tipus: enregistrament vídeo; vídeo
Editorial: Iniciatives àudio-visuals S. A.;    1993;
Resum: Home de gran personalitat, feta de ciència profunda, de sensibilitat aguda, d'entusiasme i de serietat essencials, Carles Riba (1893-1959) va ser un poeta, un traductor i un crític literari enormes. En definitiva, un escriptor. Un escriptor que ha aportat a la literatura catalana moderna: rigor, força,treball, passió i lucidesa. Amb aquest documental coneixem la seva vida i les seves activitats i, a partir d'elles, la seva obra: la poesia, sobretot, però també la traducció, la crítica,els llibres per a infants, etc. Tota una obra indestriable de la seva vida al servei d'un país i de la seva cultura. Els qui el van conèixer i tractar-Jordi i Oriol Riba, Mercè Badosa, Joan Triadú, Joaquim Molas i Joan Perucho-aporten llur testimoni preciós i insubstituïble. Els qui l'han llegit i estudiat-MariaMercè Marçal, Enric Sullà, Jaume Medina i Jordi Casassas aporten llurs coneixements i reflexions. Tots plegats fan un retrat vivaç, contundent, entusiasta d'aquest gran escriptor que va ser Carles Riba

Títol: Poemes i cançons de Nadal
Jiménez, Daniel; [dibuixos]
NR: 13112   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Publicacions de l'Abadia de Montserrat; [Barcelona]   1999
Resum: Selecció de vuit poemes d'escriptors catalans i recull de tretze cançons tradicionals de Nadal.

Títol: L'any del Tirant 23-4-1990 23-4-1991. Els trobadors
Lafitte, M. Dolors; Encinas, Alfons
NR: 3044   Tipus: enregistrament àudio; escrit; cassette; dossier
Editorial: Departament d'Ensenyament   1991
Resum: El dossier conté els textos dels trobadors, a partir dels quals es va fer el concert en la celebració de "l'any del Tirant". En alguns poemes, la música és original dels autors; en altres s'utilitza música antiga, pròpia o adaptada. S'intercalen notes biogràfiques i fragments de Tirant lo Blanc. Les cançons són: "Tirant lo Blanc"; "Romanço de Tirant lo Blanc"; "A Vos, Dona Verge Santa Maria"; "Los set goigs"; "Sona viola, sona"; "Romanço de Tirant i Carmesina"; "Tant m'abelís joys et amors e chans"; "Amor que téns ma vida"; "Bels dous amics, ben vos puosc en ver dir"; "Reis glorios, verais lums e clartatz"; "Kalenda maia"; "Can vei la lauzeta mover"; "Lanqand li jorn son lonc en mai"; "Epitafi"

Títol: Cançons i Líriques Religioses de l'Alguer Catalana
Mamunta, Francesc; Carbonell, Jordi;
NR: 3488   Tipus: escrit; llibre; obra literària
Editorial: La Celere Editrice;    1988;
Resum: Conjunt de poemes, cançons i altres obres líriques de l'Alguer compilades per en Francesc Mamunta, religiós alguerès contemporani, obres escrites en català de l'Alguer. Juntament amb l'obra hi ha una exposició de l'estat actual del català a l'Alguer i del seu procés històric. El primer volum exposa l'estudi del català a l'Alguer amb una introducció històrico-lingüística de la llengua, el seu origen, la importància filològica de l'alguerès per a la llengua catalana, les influències actuals d'altres llengües sobre l'alguerès, l'estat actual de la fonologia, la sintaxi, etc. i la situació sociolingüística. Seguidament s'exposa els orígens de la lírica religiosa popular algueresa i un seguit de poemes i cançons sobre el Nadal i els barandons. El segon volum conté nous poemes, cançons i petites obres literàries sobre conjunts o cicles dedicats a la Mare de Déu, cants penitencials, la Pasqua i la religiositat de la ciutat d'Alguer.

Títol: Recrear la Escuela
Martin, Federico; Carmona, José Maria;
NR: 674   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Editorial Nuestra Cultura SA. Madrid   1980
Resum: Aquest llibre recull les aportacions teòriques del pedagog Federico Martin i les seves experiències docents directes amb adolescents de 12 a 14 anys al Col•legi Trabenco de Madrid. Martin proposa una participació imaginativa i creativa dels alumnes de literatura, a partir dels temes sorgits a l'aula, recreant textos literaris dels autors estudiats. Així mateix hi ha una antologia on 15 alumnes aporten creacions en vers o en prosa poètica, en alguns casos acompanyades de dibuixos

Títol: Cantata el poble
Martí Pol, Miquel; Sariola, Eulàlia; [il•lustracions]
NR: 10752   Tipus: escrit; fullet
Editorial: Mediterrània   2003
Resum: Amb motiu del 10è aniversari de la coral infantil Galleret, els seus responsables en aquell moment van demanar a Miquel Martí Pol el text d'una cantata que evoqués el poble de Roda de Ter, text que va ser musicat per Xavier Baurier. Aquesta cantata va ser estrenada el 31 de maig de 1982 al mateix poble; posteriorment s'ha cantat en altres comptades ocasions. Aquest llibre recull els textos del narrador, els quals s'alternen amb les 6 cançons: Coral de benvinguda; Les places; El riu; Els oficis; La gent; Coral de comiat.

Títol: Àfrica, la meva Àfrica. Poesia africana.
Obiols, Mª Rosa; Solà, Oriol; Vallmitjana, Montse; [realització]; Obiols, Mª Rosa; Vallmitjana, Montse; [guió];López Lloret, Joan; [fotografia]; Fuentes, Oscar; [so]; Bassole, Salamata; Campaoré, Martín; [recitació]
NR: 9592   Tipus: enregistrament vídeo; vídeo
Editorial: Aigua per al Sahel; PMAV; Departament d'Ensenyament   1999
Resum: És un documental que conté un recital, amb il•lustracions, de poesia africana. Consta de sis poemes originaris de la tradició oral de Sudan, Gabon, Zimbabwe, Camerun, Nigèria i Moçambic, i de tres poemes d'autors contemporanis (Dennis Brutus, David Diop i Peter Abrahams). La poesia oral és un dels tresors desconeguts del continent africà. Les cançons de treball, de cacera, els cants que recorden els morts i les tonades infantils, ajuden, entretenen i eduquen alhora.

Títol: Els àngels no saben vetllar els morts
Oliva, Pere
NR: 13206   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Proa ; [Barcelona]   1996
Resum: En aquest llibre de poesia el pe d'idees i sentiments ha portat a barrejar vers lliure i rimes de forma irregular, trencant regles convencionals de la forma poètica. La mort és i serà sempre un misteri. Per això és territori de poetes. El llenguatge poètic pot expressar el que sovint és inexplicable. Avui no és gaire freqüent parlar de la mort o el morir. En altres èpoques la mort formava part de la quotidianitat. Ara el contacte amb ella esdevé insòlit, atenuat per una difosa cultura de silenci i ocultació. En canvi els mitjans de comunicació tenen obsessió per veure (mostrar-nos) com moren els humans. La idea de la mort és inabastable però se la sap inevitable. Facilita raons per intentar no amagar-se de la persona que s'és o s'ha estat i qüestiona radicalment el sentit de la vida. Igualment, la incertesa respecte al contingut, el valor i el significat últim de la mort provoca un dany irreparable: soledat, petitesa, aïllament. En definitiva por i dolor. Pròleg; D'on vinc? On vaig?; Por de morir; Com si fossin cançons; La mort concreta; Silencis i soledat; El lloc dels morts; Melodies de la mort; Evocacions vitals; Epíleg

Títol: Us tinc a la mà. Selecció poètica
Palet, Francesc
NR: 9685   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Fundació Torre del Palau   
Resum:

Títol: Poemes per a un món millor. I Premi "Poesia en acció"
Diversos autors

NR: 10432   Tipus: escrit; llibre

Editorial: Seuba Ediciones   2000

Resum: Recull de poemes que són el testimoni humà de nens i adolescents de tot Catalunya que van participar en el I Premi de Poesia en Acció, la qual té com a objectiu sensibilitzar els alumnes des de l'àmbit de l'escola per tal d'enfortir valors com els de la solidaritat entre els pobles, la interculturalitat, l'ecologia i el respecte al fet diferencial tant d'homes, races com de pobles.

Títol: Poemes per a un món millor. III Premi 'Poesia en Acció'
Diversos autors

NR: 10433   Tipus: escrit; llibre

Editorial: Viena Edicions; [Barcelona]   2002

Resum: Recull de poemes guardonats a la edició de la III Marató sobre valors humans de l'associació Poesia en Acció, en la qual hi participen alumnes de primària fins batxillerat, alternats, com en anteriors edicions, amb poemes de poetes de renom, en aquest cas majoritàriament inèdits, que s'han ofert desinteressadament a col·laborar en aquest projecte. La Marató, té com a objectiu treballar des de la poesia per una educació en valors que contribueixi a la pau, la tolerància, el respecte per la natura, la igualtat, la llibertat i la solidaritat.

Títol: Poemes per a un món millor. IV Premi 'Poesia en Acció'
Diversos autors

NR: 10753   Tipus: escrit; llibre

Editorial: Kora-Bi Editions, S. L.   2003; [juny, quarta edició]

Resum: Aquest any en què la guerra ha estat tristament protagonista, la participació de les escoles en la convocatòria del IV Premi de Poesia sobre valors humans ha experimentat un augment significatiu i ha permès recollir, en la veu poètica dels guardonats, els testimonis humans que rebutgen qualsevol acte bèl·lic que suposi la mort d'innocents. Els valors que sobresurten més en els temes de les composicions són l'ecologisme i la pau

Títol: Poemes per a un món millor. V Premi 'Poesia en Acció'
Poetes participants a la mostra; Vallejo Forès, G;. [pròleg]

NR: 11736   Tipus: escrit; llibre; monografia

Editorial: Abadia   2004

Resum: Recull de poemes presentats a la V Marató de Poesia en Acció, d'abast català, en la qual participen alumnes d'educació primària i secundària, així com poetes interessats en la proposta. La Marató, té com a objectiu treballar, des de la poesia, per a una educació en valors que contribueixi a la pau, la tolerància, el respecte per la natura, la igualtat, la llibertat i la solidaritat. La mostra està dividida en 6 blocs: ecologisme, igualtat, llibertat, pau, solidaritat i tolerància. Aquest llibre, com els anteriors, continua essent l'entranyable testimoni humà de la sensibilitat de tots, petits i grans, davant d'esdeveniments socials que han commogut l'opinió pública i han demostrat com n'és d'urgent educar en valors, per aconseguir una societat més tolerant, més respectuosa amb el medi ambient i més compromesa amb el diàleg i amb la pau.

Títol: La casa del pare
Produccions Cinematogràfiques Josep Maria Forn; Serveis de Cultura Popular
NR: 2719   Tipus: enregistrament vídeo; vídeo
Editorial:     Resum: Il•lustració cinematogràfica d'un poema titulat Aresti del poeta basc amb el mateix nom. Salvador Espriu en fa la presentació i les fotografies utilitzades són dels germans Eguiguren. Aresti evoca la supervivència de la "casa del pare" com a símbol del poble basc.

Títol: Pathways to enjoy listening, reciting, reading and writing Poetry. Crèdits de Poesia 1 i 2. Batxillerat. Anglès
Programa de Mitjans Audiovisuals; Departament d'Ensenyament
NR: 9096   Tipus: enregistrament àudio; casset; escrit; llibre
Editorial: CRLE-PMAV   1999
Resum: Aquests materials van adreçats a alumnes de batxillerat, i estan dividits en dues parts. El nivell dels continguts de la primera part, és intermedi-baix i la Part 2, és intermedi-alt. Les activitats proposades segueixen un ritme creixent d'avançament i d'aprofundiment en el llenguatge poetic. El casset conté tota una sèrie de textos literaris en llengua anglesa corresponents als dossiers i

Títol: Verdaguer, natura poètica
Servei de Mitjans Audiovisuals; Sala, Ramon; [producció]; Soldevila, Llorenç; Vinyoles, M. Dolors; Moral, Jordi; [selecció de poemes i guió]; Ripoll, Xavier; [realització i muntatge]
NR: 10627   Tipus: enregistrament vídeo; vídeo
Editorial: Generalitat de Catalunya, Departament d'Ensenyament   2002
Resum: Recull de poemes de Jacint Verdaguer, des de la vessant de poeta observador de la natura, minuciós i sensible, home culte que comptava amb la saviesa de l'home habituat al camp i que coneixia el nom de cada cim, de les plantes, arbres, ocells i flora del seu entorn. Fou un escriptor romàntic, d'imaginació desbordant, un viatger que respirava universalitat. Mossèn Cinto va ser pioner de l'excursionisme català; sol o acompanyat pujava als cims dels Pirineus i visitava els pobles més arraconats, amb una llibreta on prenia notes de lèxic, sotana arromangada i amb una maleta i un paraigua com a bagatge. Convertia el paisatge en símbol de catalanitat i feia que parlés de la història. Verdaguer fou un poeta amb el do de la llengua: des de la base de la llengua viscuda, fou el creador del català modern.

Títol: Maurice o la cabana del pescador
Shelley, Mary; Fernàndez, Rosa; [versió]
NR: 12352   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Hermes   2005
Resum: És un llibre de lectura fàcil, segons la normativa internacional de l'IFLA i s'adreça a col•lectius amb dificultats lectores i de comprensió. Mary Shelley (1797-1851) fou una dona avançada: romàntica, feminista i liberal; se la coneix per ser l'autora de "Frankenstein". A "Maurice" se'ns explica la vida d'un noi que no té cap riquesa material sinó el valor espiritual de la bondat i amb ell aconsegueix l'amor i l'amistat.

Títol: Recital de poemes en suport de la Calandreta d'Orlhac
Soler, Lluís; [rapsode]; Verdaguer, Jacint; Torres, Màrius; Foix, J. V.; Arderiu, Clementina; Pessarodona, Marta; Guimerà, Àngel; Casasses, Enric; Devesa, Mercè; Marçal, Maria Mercè; Oliver, Joan; [Pere Quart]; Carner, Josep; Alcover, Joan; Ferrater, Gabriel; Llach, Lluís; Sagarra, Josep M. de; Vinyoli, Joan
NR: 11889   Tipus: enregistrament àudio; disc compacte
Editorial: Cercle d'Agermanament Occitano-Català   2005
Resum: Els poemes corresponen a poetes reconeguts de la poesia catalana de la Renaixença ençà. Més que una antologia representativa, és una mostra de les possibilitats de la poesia llegida com a instrument per acostar l'alumnat de secundària a l'experiència poètica.

Títol: Centenari. Carles Riba (1893-1993)
Triadú, Joan; ; Guardiola, Carles-Jordi; ; Planas, Xevi; ; Pelegrí, Iolanda;
NR: 4951   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Departament d'Ensenyament; Departament de Cultura; Institució de les Lletres Catalanes   1993
Resum: Conté una selecció de poesies i uns fragments de prosa. També hi ha un fragment del discurs presidencial dels Jocs Florals de Barcelona de l'any 1953. Consta de dues bibliografies; una de Carles Riba, dividida en els apartats de poesia, crítica, narrativa, obres completes, algunes traduccions, epistolaris i altres. I la segona bibliografia és sobre Carles Riba i els diferents treballs discogràfics de la seva obra.

Títol: Les festes de tot l'any
Valeri, Eulàlia; ; Reznickova, Paula; (il•lustracions)
NR: 2896   Tipus: escrit; llibre
Editorial: La Magrana;    1987;
Resum: Antologia de poemes sobre les festes de l'any. La intenció del llibre, i de la col•lecció, és iniciar els nens en el coneixement de la poesia i dels poetes catalans. En aquest cas es tracta bàsicament de poetes del segle vint. Recull també sis cançons populars catalanes. El llibre té un apèndix, a cura d'Anton Carrera, amb la vida i l'obra dels autors seleccionats.

Títol: Plor de tórtora. Cançons sobre poemes de Verdaguer
Verdaguer, Jacint; [poemes]; Nicolau, Antoni; Rodamilans, Àngel; Rodoreda, Josep; Ruera, Josep M.; Freixas, Narcisa; Riera Subirachs, Santi; Baucells Colom, Josep; Vilar, Ramon; Alió, Francesc; Candi, Càndid; Vives, Amadeu; [composició musical]; Escolania de Montserrat; Piqué, Joaquim; [direcció]; Vila, Eduard; [orgue]; Moré, Víctor; [solista]; Aldea, Dolors; [soprano]; Prunés, Vicenç; [piano]; Coral Canigó; Solà, Xavier; [direcció]; Vilamajó, Lluís; [tenor]; Surinyach, Josep; [piano]; Orfeó Català; Vila, Josep; [direcció]; Aicart, Maria Helena; [soprano]; Patronat d'Estudis Osonencs; [producció]; Bardolet, Sebastià; [coordinació]
NR: 10735   Tipus: enregistrament àudio; disc compacte; selecció de textos
Editorial: Discos del Mediterrani; [Discmedi]   2002
Resum: Selecció de poemes de Verdaguer, musicats per compositors dels segle XIX i XX i interpretats per corals i solistes, amb motiu del centenari de la mort de Jacint Verdaguer. Les 13 cançons són: Cançó de la Moreneta; Cançó de maig; Rosa Vera; Virolai; Amor; Lo filador d'or; Super flumina; De puig en puig; Records i somnis; Plor de la tórtora; La barretina; La mort de l'escolà; L'emigrant.

Títol: Els bordons de l'arpa. Antologia
Verdaguer, Jacint; Cònsul, Isidor; [tria, notes i presentació]
NR: 10431   Tipus: escrit; llibre; selecció de textos
Editorial: Proa   2001
Resum: És una antologia del poeta romàntic Jacint Verdaguer pensada com una eina de divulgació i com un recurs de treball acadèmic; aplega textos en prosa i en vers, que acompanya d'explicacions i notes. També és una reivindicació de la figura i l'obra d'aquest escriptor. Encara que només sigui perquè fou el poeta més important de la Renaixença i un escriptor més conegut per fets aliens a la literatura que per la seva pròpia obra. Aquesta compilació és aclaridora i progressiva de l'evolució vital i literària del poeta; es divideix en set capítols que contenen una breu introducció teòrica i proposen els textos per al treball escolar amb notes que ofereixen especificacions lèxiques. L'antòleg, expert en l'obra de Verdaguer, fa una tria, adequada al públic no especialitzat, dels fragments que millor poden explicar les diverses facetes del seu autor, capellà polèmic, viatger infatigable, descriptor finíssim de topografies pròpies i llunyanes, i traductor de Mistral; situa també la poesia mística, en justifica l'excés i n'aporta les mostres més rellevants.

Títol: Canigó
Verdaguer, Jacint; Martorell, Artur; [adaptació]; Peris, Carme; [il•lustració]
NR: 10402   Tipus: escrit; llibre
Editorial: Proa   2002; [edició especial]
Resum: Presenta una adaptació de l'obra Canigó, el gran poema èpic de Jacint Verdaguer, amb motiu dels cent anys de la seva publicació. Narra les aventures i els amors del cavaller Gentil, fill del comte Tallaferro, i les lluites dels catalans contra els moros enmig del Pirineu. Ofereix una simplificació d'estil i de llenguatge del text per tal de fer-lo més planer i suprimeix alguns termes o frases per no afeixugar la lectura. Inclou un vocabulari al final per ajudar a resoldre algunes dificultats lingüístiques del text. L'edició d'aquest llibre obeeix a la intencionalitat de retre homenatge a Verdaguer, poeta nacional de Catalunya, i per estimular la lectura directa del seu gran poema èpic, una de les obres cabdals de la literatura catalana.