Enrera
Mòdul 5
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és veure tots aquells aspectes d'OpenOffice Impress que són interessants i que no s'han contemplat a les pràctiques anteriors.

   
Elaborar una llista personalitzada de diapositives
   
 

Si teniu una llista llarga de diapositives i, en alguna ocasió concreta, no voleu passar-les totes sinó només una selecció, caldrà que construïu una llista personalitzada de diapositives.

Per aconseguir-ho, seleccionareu, del menú, Presentació -> Presentació personalitzada...

   
 

Al menú que apareix, seleccionareu la presentació personalitzada que desitgeu i, si no en teniu cap, clicareu damunt de Nou...

   
 

A la nova pantalla de menú que us apareix, hi teniu espai per escriure una breu descripció de la llista de diapositives que trieu i dos espais de llistat:

A l'esquerra, la llista de totes les diapositives possibles i, a la dreta, la llista de diapositives seleccionades. Mitjançant els dos botons centrals podreu anar afegint diapositives a la llista de selecció o anar-les traient.

Una vegada ja teniu la llista de diapositives que preteníeu, clicareu al botó D'acord.

Si en determinar els paràmetres generals de la presentació especifiqueu la llista que acabeu de definir, només presentareu aquestes diapositives i no totes.

   
  Follet
   
 

Un follet és una forma d'imprimir les diferents diapositives de forma que quedin com a miniatures damunt d'una pàgina impresa. En seleccionar aquesta opció, l'OpenOffice Impress presenta una pantalla amb les diapositives en miniatura amb el format amb què sortiran impreses.

   
 

Aquest format, però, pot canviar-se: si cliqueu amb el botó dret del ratolí i al menú de context que hi apareix seleccioneu l'opció Diapositiva -> Modifica la diapositiva..., podreu determinar una altra distribució.

   
 

Si voleu una altra distribució de les diapositives al follet, podreu optar entre posar una, dues tres, quatre o sis diapositives a cada full d'impressora.

   
  El menú de transicions entre diapositives
   
 
Menú d'efectes Menú d'extres

 

Activa el menú d'efectes.
Activa el menú d'extres.
Actualitza la configuració de transició que té una diapositiva (o una selecció).
Assigna la configuració activa a una diapositiva (o selecció).
Presentació preliminar. Mostra la diapositiva en miniatura amb l'efecte actiu.

 

Menú d'efectes

Mostra una col·lecció d'efectes. Hi ha diferents col·leccions:

Col·lecció d'efectes activa. Cadascuna presenta una sèrie d'efectes de transició. Caldrà que en seleccioneu un i, opcionalment, el podreu veure a la presentació preliminar. A l'última línia apareix escrit el nom de l'efecte seleccionat.

Velocitat d'aplicació dels efectes a la transició. Pot ser:

 

Menú d'extres
Activa la transició automàtica. Caldrà que activeu el temporitzador per indicar la durada de la pausa entre diapositives.
Activa la transició semiautomàtica. En aquest cas, els efectes de cada diapositiva s'executaran de forma automàtica, però el canvi d'una diapositiva a una altra serà manual.
Activa la transició manual.
En aquest quadre podreu especificar la durada de la pausa entre diapositives només en el cas d'haver triat transició automàtica.
Activa la possibilitat d'introduir sons a la transició.
Permet seleccionar el so (en format d'ona, WAV) que es vol escoltar.
Sons predeterminats d'OpenOffice
   
  El menú d'efectes
   
 
Menú d'efectes Menú d'extres Menú de seqüència

 

Activa el menú d'efectes.
Activa el menú d'extres.
Activa el menú de seqüència.
Actualitza la configuració d'efectes que té un objecte.
Assigna la configuració activa a un objecte.
Presentació preliminar. Mostra la diapositiva en miniatura amb l'efecte actiu.

 

Menú d'efectes

Mostra una col·lecció d'efectes. Hi ha diferents col·leccions:

Col·lecció d'efectes activa. Cadascuna presenta una sèrie d'efectes d'animació dels objectes. Caldrà que en seleccioneu un i, opcionalment, el podreu veure a la presentació preliminar. A l'última línia apareix escrit el nom de l'efecte seleccionat.
Velocitat d'aplicació dels efectes. Pot ser: lenta, mitjana o ràpida.

 

Menú d'extres
Fa que l'objecte seleccionat sigui invisible.

Tapa l'objecte seleccionat amb un color determinat:

Activa la possibilitat d'inserir sons en produir-se l'efecte.
Fa que el so seleccionat es reprodueixi sencer; en cas de tenir el botó desactivat, el so només es reprodueix mentre dura l'efecte i, si és més llarg, es talla.
Permet carregar un fitxer de so (en format WAV) perquè es reprodueixi quan s'executi l'efecte.
Sons predeterminats d'OpenOffice.

 

Menú de seqüència
Permet seleccionar l'ordre en què es presentaran els diferents objectes en visualitzar-se la diapositiva. Es pot canviar l'ordenació punxant, arrossegant i deixant els diferents elements.
   
  Referenciar una diapositiva a una adreça Web
   
  Sovint pot interessar, quan es fa la presentació, consultar una determinada pàgina Web. Aquesta adreça pot anar referenciada dins una mateixa diapositiva.
   
 

Aconseguir això és tan senzill com declarar-ho al moment d'escriure. Per exemple, suposem que afegiu una diapositiva d'adreces i agraïments, i voleu referenciar una determinada adreça. Al moment d'escriure, clicareu a la icona adequada (o cridareu el menú Insereix -> Hiperenllaç...).

Al quadre de diàleg que hi apareix, caldrà que hi escriviu, a l'objectiu, l'adreça on voleu anar (per exemple, http://www.xtec.es/col-anunciata-cerdanyola/plantes/index%20.htm) i, al text, el que voleu que surti escrit a la diapositiva (per exemple, Plantes i flors de Catalunya).

Una vegada confirmeu les dades introduïdes, comprovareu que l'hiperenllaç s'ha creat a la vostra diapositiva. Executeu-lo i obrireu la pàgina desitjada al navegador que tingueu definit per defecte.

   
   
 
Amunt