Enrera
Mòdul 6
Ofimàtica amb l'OpenOffice
  Pràctica
1
2
3
   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a fer servir corbes amb punts editables per fer petits dibuixos, esquemes i croquis, editar-ne els punts per variar-ne la mida o el radi, així com el color.

   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Obriu el mòdul de dibuix de l'OpenOffice fent clic sobre el botó Inici | programes | OpenOffice 1.1.0 | Dibuix..

  1. Dissenyarem un petit croquis que ens servirà per explicar als nostres alumnes la situació de la casa de colònies on anirem. A més, podrà fer-los servei per orientar-se en el joc de pistes i per reconèixer l'entorn més immediat. El primer que farem serà canviar la configuració del full tot clicant damunt del menú Format | pàgina de la barra superior de menús.

  1. En el quadre de diàleg Prepara la pàgina, farem clic damunt l' orientació Horitzontal. Després acceptarem clicant damunt el botó D'acord.

  1. Podria ser que l'aplicació ens avisés d'un problema de marges mitjançant un quadre emergent. No us n'heu de preocupar. Accepteu l'avís prement el botó .

  1. Introduïm ara una corba de punts editables. Aquestes corbes permeten dibuixar qualsevol cosa, perquè es poden editar diversos punts al llarg del seu recorregut i, actuant sobre aquests punts, donar-li a la línia qualsevol forma. A més, els punts es poden eliminar o, si en fan falta més per definir una determinada forma, afegir-ne a voluntat. Per dibuixar una corba d'aquestes cal clicar damunt el botó Corba de la barra lateral de menús i eines.

  1. En fer-ho, el cursor es transforma en una creu . Situeu-la on vulgueu començar a dibuixar la línia. En aquest cas serà a mitja alçada del marge esquerre del full. Arrossegueu ara el ratolí per sobre el full, sense deixar de prémer el botó esquerre, fins arribar al marge dret. No cal que la línia sigui gaire recta perquè, de fet, estem dibuixant un horitzó de turons. En deixar de prémer el ratolí, el resultat serà una línia semblant a aquesta:

  1. Els quadrats verds dels extrems i centrals no són els punts editables d'aquesta corba, sinó que serveixen per allargar-la o empetitir-la. Per veure els punts editables cal clicar damunt el botó Edita els punts al capdamunt de la barra lateral de botons.

  1. Immediatament apareixen els que té aquesta corba, en forma de petits quadrats blaus. Cliqueu damunt d'un dels quadrets. Comproveu que es poden moure amunt i avall, a dreta i esquerra. Observeu com cadascun d'ells controla la porció de línia que li correspon.

  1. Fixeu-vos que en clicar damunt dels quadrets apareix una petita línia blava amb dues boletes a cada extren que controla, tot girant-la, el radi de corba. Gràcies a aquesta línia poden fer més agut o més obtús l'angle de la corba.

  1. Com hem dit abans, els punts editables es poden eliminar i afegir; només cal seleccionar-los amb un clic de ratolí i prémer els botons Elimina els punts o Insereix punts de la barra superior de menús. També és possible suprimir-los amb la tecla Supr.

  1. Mourem els punts editables de la línia per fer un teló de turons. Si us molesta tenir-ne tants, elimineu-ne algun. Si us en manquen, afegiu-ne. Ha de quedar un horitzó amb dos turons i tres colls, com ara aquest:

  1. Seguidament traçarem un parell de línies, tocant al marge inferior del full, que figuraran un riuet que hi ha a la vora de la casa de colònies. Recordeu que per dibuixar una corba cal clicar damunt el botó Corba de la barra lateral de menús i que, en fer-ho, el cursor es transforma en una creu. Llavors heu de situar aquesta creu al marge esquerre del full i arrossegar el ratolí, sense deixar de prémer el botó esquerre, fins arribar al marge dret. Un cop tingueu una vora del riu, haureu de seleccionar de nou l'eina corba, prement el botó homònim, perquè es perd la selecció cada vegada.

  2. Editeu els punts editables de totes dues corbes que formen les vores del riu. Recordeu que cal clicar damunt el botó Edita els punts al capdamunt de la barra lateral de botons. Un cop editats, moveu-los i doneu a les línies una forma aproximada a la de la imatge inferior:

  1. Essent els rius habitualment representats de color blau, caldrà que totes dues línies siguin també blaves. Per fer-ho cal clicar amb el ratolí damunt la corba, per seleccionar-la, i després sobre el menú Format | Línia de la barra superior de menús.

  1. S'obre el quadre de diàleg Línia en el qual, de l'apartat Color, escollirem Blau Clar. Farem clic damunt el botó D'acord per acceptar els canvis realitzats.

  1. La línia de la vora del riu és ara blava. Seguiu els mateixos passos amb la seva companya.

  2. Per continuar amb el nostre planell inserirem la posició concreta de la casa de colònies damunt del planell amb una el·lipse de color vermell. Per fer-ho premem el botó El·lipse de la barra lateral d'eines.

  1. El cursor es transforma en una creu. Abans de dibuixar l'el·lipse despleguem, amb un clic de ratolí, la persiana del menú de colors de fons i escollim el vermell clar.

  1. Ara sí que podrem dibuixar una petita el·lipse al mig del full, una mica decantada cap al marge dret, entre la línia de turons i el riu.

  2. Seguidament, amb la mateixa tècnica de dibuixar corbes amb punts editables amb la qual hem fet la línia de turons i el riu, dibuixarem en el croquis una carretera que baixi des del coll fins al peu del full, passant pel costat de l'el·lipse que representa la casa de colònies. (Recordeu: per dibuixar una corba cal clicar damunt el botó Corba de la barra lateral i, quan el cursor es transforma en una creu, cal arrossegar el ratolí per sobre el full, sense deixar de prémer el botó esquerre.) Es pot modificar editant-ne els punts tot clicant el botó Edita els punts. El croquis tindrà ara un aspecte semblant a aquest:

  1. Ara dibuixarem un camí que, des de la carretera, vagi fins la casa de colònies. Serà una única corba de color negre. També farem un camí que, sortint de la casa cap a l'esquerra, meni al riu, el travessi i arribi fins a la carretera. Aquest camí serà de ferradura i, per això, el farem amb un traç discontinu i de color verd. Per fer-lo, clicarem damunt el botó corba i, quan el cursor es transformi en una creu, tot arrossegant el ratolí per sobre el full, el dibuixarem amb el recorregut que hem dit, sense deixar de prémer el botó esquerre. Si cal, el modificarem editant-ne els punts tot clicant el botó Edita els punts.

  2. Un cop fet això cal prémer el botó Línia de la barra de menús superior per tal que s'obri el quadre de diàleg homònim.

  3. Una vegada aparegui, seleccionarem una línia de color verd.

  1. I d'un estil discontinu Ultrafí 2 punts 2 traços. Premem el botó D'acord per validar la nostra elecció.

  1. Ara dibuixarem unes zones de bosc. Utilitzarem el·lipses per representar-les. En farem tres envoltant la casa, per sobre, per sota i a l'esquerra. Cliqueu damunt el botó el·lipse i, tot seguit, damunt els menús desplegables Estil d'emplenament de la barra superior de menús.

  1. En fer-ho s'obren les persianes que defineixen l'estil d'emplenament i el color. En la d'estil d'emplenament triarem Ombreig.

  1. En la de color de fons escollirem Negre -45 graus.

  1. Ara ja podem fer les tres el·lipses que representen les masses boscoses que envolten la casa.

  1. Per acabar, retolarem tots els símbols que figuren en el mapa. Ho farem mitjançant les eines Text i Línies i fletxes que ja hem usat en l'organigrama. Amb aquestes eines retolarem la casa de colònies com "Can Batlló". Els turons seran"Turó Pregon" i "Turó Gros". El riu és el "Riu Brugent" i altres elements del croquis, com ara els boscos, la carretera, la zona de bany en el riu, el coll entre els turons, etc. Podeu inventar-vos els noms. Convindria, però, que cada rètol tingués el color de lletra que convencionalment apliquem a l'element representat. És a dir, les lletres del rètol del riu seran blaves, les dels boscos verdes, la dels turons negres i el de la casa vermell.

  2. Per fer-ho, cal clicar damunt el botó Text i, un cop aparegui el quadre d'inserció, abans d'escriure, escollireu el color clicant damunt el botó Color de la lletra.

  1. Recordeu que les fletxes les podeu obtenir clicant el botó Línies i fletxes de la barra lateral d'eines.

  2. Inseriu els elements que considereu convenient per acabar el croquis i poseu-li títol. Després guardeu el document a la vostra carpeta de treball personal.

  3. El resultat final dependrà dels noms i elements que hi hagueu introduït, però pot assemblar-se a aquest:

 

   
   
 
Amunt