Opcions d'accessibilitat en Linkat

La Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ofereix el Departament d'Educació amb la finalitat de poder proveir l'accés a un sistema operatiu completament lliure

Linux és un sistema operatiu, desenvolupat a partir de 1991 per Linus Torvalds -amb la col·laboració de multitud d'informàtics-, que es distribueix amb

la llicència GPL(Llicència Pública General) i que coneixem amb el nom de codi obert o software lliure.

Les llicències GLP es caracteritzen perquè els programes inclouen el codi font i qualsevol persona pot, lliurement, copiar-lo, canviar-lo i distribuir-lo, amb l'avinentesa que quedarà obligat a acceptar que el producte resultant ha de ser obert i que ha d'incloure aquest codi.

Amb el Linux poden funcionar diferents interfícies, entorns gràfics o escriptoris amb programes, aparences i estructures diferents. També existeixen diferents distribucions com REDHAT, Mandrake, Suse, Debian, Linex, Guadalinex, MAX, etc., que han fet una selecció i configuració de Linux per cobrir les necessitats dels seus usuaris. En aquesta pràctica treballarem amb la Suse.

Escriptori Linkat

En línies generals, Linux és un sistema operatiu amb prestacions similars a Windows, tot i que en alguns detalls poden trobar-se avantatges d'un sistema sobre l'altre.

Per accedir a les diferents opcions de configuració i personalització del Linkat, cal anar al menú Sistema | Configuració de l’escriptori:

menú Sistema | Configuració de l’escriptori

 

1. Configuració del TECLAT

Linkat permet configurar la resposta del teclat des de diferent utilitats.

1.a. Per a un primer nivell de configuració del teclat aneu a Sistema | Configuració de l’escriptori | Teclat.

Configuració del teclat

Aquí trobem les opcions per configurar la repetició del teclat, el parpelleig del cursor i forçar un temps de descans en tasques llargues de mecanografiat.

 1.b. Per a una personalització més avançada aneu a Sistema | Configuració de l’escriptori |Acessibilitat | Teclat.

Cal marcar l’opció a l’encapçalament del quadre de diàleg per habilitar aquestes opcions:

Configuració Teclat

En aquest quadre de diàleg trobareu les pestanyes següents:

2. Configuració del RATOLÍ

2.1. Linkat / Linux també permet configurar la resposta del ratolí  des de Sistema | Configuració de l’escriptori| Ratolí, lloc on es troben les pestanyes següents:

configuració del ratolí

2.b. Les opcions per moure el ratolí amb el teclat es troben a Sistema | Configuració de l’escriptori Acessibilitat | Tecles del Ratolí:

configuració tecles del ratolí

Amb aquesta opció el punter de la pantalla es desplaça amb els cursors del teclat numèric. En aquesta finestra es pot configurar:

3. Configuració de la PANTALLA

Linux  inclou també opcions per configurar l'aspecte de la pantalla, personalitzant  les característiques de mida i color de la pantalla i els elements que formen l'escriptori. Aquestes opcions es poden configurar a Sistema | Configuració de l’escriptori, des del qual es disposa de diverses opcions:

Configuració de la PANTALLA