AraWord és el nou processador de textos amb pictogrames d'ARASSAC. És una magnífica eina per a la comunicació augmentativa i alternativa, ja que el text es converteix en pictogrames automàticament.
El podeu descarregar a ARASAAC. http://catedu.es/arasaac/noticias.php?id_noticia=145 , Informàtica para educación especial . Un cop descarregat el programa, cal clicar dues vegades sobre l'arxiu i acceptar tots els passos d'instal·lació.
El programa (finestra de treball i pictogrames) en la versió1.0 està traduït a l'anglès, francès, català, italià, alemany, portuguès i portuguès de Brasil.
Un cop instal·lat el programa apareixerà la icona al vostre escriptori.
Farem cinc cèntims dels menús i de les seves possibilitats.
AraWord es convertirà en una potent eina en lelaboració de materials i en ladaptació de textos per a les persones usuàries de sistemes de comunicació pictogràfica. AraWord també esdevé una eina molt interessant per donar un suport visual a les paraules com, per exemple, a les primeres etapes daprenentge de la lectoescriptura i en la comunicació amb les famiíies de nouvinguts, entre daltres possibilitats.
En aquest porgrama a mesura que es tecleja va apareixent el pictograma que correspon al text escrit si és que té la imatge a la seva base de dades de pictogrames, que inicialment es limita a lArasaac. Quan iniciem un document nou apareix la paraula Bienvenido que, si hem escollit lidioma català, no es converteix a cap pictograma perquè no és una paraula de lidioma. En tot cas caldria esborrar Bienvenido i escriure Benvingut.
Per continuar el text només cal situar el cursor al capdavall i continuar escrivint.
En el menú Text es pot escollir la Font, el Color i la posició del text respecte al pictograma, igualment es pot decidir si el text serà en majúscules o minúscules i lidioma del document. En català els verbs només estan en la forma infinitiva i algunes paraules només en singular, així és hauríem descriure ser. En lexplicació del menú Pictogrames podrem veure com fer el canvi de les grafies.
En el menú Pictogrames podrem modificar la mida dels pictogrames, canviar la imatge (F3), compondre i descompondre la paraula (F4), i modificar text (F5).
Aquestes funcions F3- F4 i F5 també es poden trobar a la barra deines tal i com veieu a la següent imatge.
F3 Següent imatge. Algunes paraules tenen associada més dun pictograma, amb significats iguals o diferents. En escriure una paraula podem clicar a F3 i el programa ens mostrarà els diferents pictogrames que té la base de dades.
F4 Compondre descompondre paraula Si escriviu una paraula composta coneguda pel programa (per exemple: "raspall de dents"), veureu que, automàticament, apareix el pictograma i el text en una sola cel·la. Pot ser que us interessi que apareguin les paraules per separat. En aquest cas amb F4 podeu compondre o descompondre el pictograma.
Amb F5 es pot canviar la paraula que apareix al pictograma.
Aquesta funció serà molt important per poder canviar els temps verbals o per personalitzar els pictogrames.
En aquest cas hem canviat:
Una de les funcions màgiques és poder traslladat un text que ja tenim i enganxar-lo a AraWord. Podeu aprofitar material ja elaborat, com ara dites, i convertir-les en pictogrames.
Un cop fet el treball tenim un parell dopcions:
Al lmenú Arxiu /Desar: es pot desar el document i continuar treballant en un altre moment. Aquest document té extensió .awd i només el podrem obrir amb AraWord.Exportar el docuement fet. En aquesta opció el document es desa a lordinador com una imatge i per tant la podeu recuperar des dun altre programa per continuar modificant el document.
A la versió AraWord 1.0 l'opció per imprimir dóna problemes per fer-ho directament. Però hi ha un parell dopcions que podem fer servir:
Al menú Eines/ Preferències generals podem establir la configuració que més sovint fem servir: mida de les imatges, idioma, font de lletra, color, . Un cop feta la nostra tria hem dacceptar, tancar el programa i tornar a obrir perquè els canvis es facin visibles. Recorda: Acceptar- tancar- obrir el programa. Aquests canvis són permanents fins que no tornem a canviar la configuració de les preferències generals. No lhem de confondre amb el menú Text on també es poden canviar el color i la mida del text tal i com ja hem vist anteriorment, però que afecta només al text seleccionat.
Podem modificar la base de dades de les imatges, per exemple podeu afegir noves imatges dun concepte.
Aquí podeu veure alguns exemples de contes amb pictogrames
http://www.edu365.cat/primaria/contes/contes_spc/index.htm, Aquests 8 contes, a més de tenir laudio associat als pictogrames, també es complementen amb daltres activitats interactives relacionades amb els continguts dels contes.
Els contes que formen part daquesta proposta són inventats o adaptats.
Tenen una estructura cíclica (una sola acció o lacció més important es repeteix diverses vegades). La narració és senzilla, utilitza frases destructura simple, permet introduir el lèxic seleccionat progressivament i organitzat en camps semàntics, facilita la comprensió i la memorització del relat així com lanticipació de fets, aparició de personatges, ... També afavoreixen la relació text oral text escrit, laprenentatge de la lectura i de lescriptura.
Les històries també tenen en comú la presència de sons reals i onomatopeies de manera contextualitzada i organitzats per temes: sons ambientals, sons produïts per persones, sons produïts per animals, sons produïts per fenòmens naturals, sons produïts per instruments musicals, ....
A cada conte podeu trobar:
http://bibliotecacontes.wikispaces.com/home http://www.xtec.net/dnee/satieee/0607/sessio4/bibliocontes_ses.htm
Activitats corresponents a un dels Contes SPC (Contes infantils amb sistemes alternatius i augmentatius de comunicació) publicats al portal edu365.cat. En aquest conte es treballa el vocabulari relacionat amb el personatge de la castanyera, emprant elements dels sistemes SPC (Sistema Pictogràfic de Comunicació) i LSC (Llengua de Signes Catalana). http://clic.xtec.cat/db/act_ca.jsp?id=2054
A la web podreu trobar molts exemples ja fets. Aquí hi teniu un parell de blocs on les podeu trobar.
http://aprendicesvisuales.blogspot.com/2009/08/el-calzoncillo-de-jose_7187.html
Trobareu més exemples a :
http://www.lasonrisadearturo.com/search/label/materiales/