SATI EEE SATI EEE


Clic Menú

150 Kb
El CD-ROM Clic Sinera 2000 i l'aplicació ClicMenú
Introducció

El Clic és un programa obert que permet als docents la creació de materials didàctics multimèdia. Es tracta d'una aplicació per a Windows 3.1, de lliure distribució i ús per a finalitats educatives

El programa ofereix la possibilitat de realitzar diferents tipus d'activitats que permeten plantejar, bàsicament, la consolidació i pràctica de continguts procedimentals del currículum: relacionar, identificar, distingir, memoritzar, observar, ordenar, classificar, completar, explorar...


El CD-ROM Sinera Clic 2000 recull tots els materials que s'han anat recopilant al Racó del Clic d'Internet (http://www.xtec.net/recursos/clic) des de l'any 1995.

El Clic té ja 9 anys d'existència. Des de la primera versió (del 1992) fins a la 3.0, que és la més recent, ha anat creixent gràcies a l'aportació d'idees i suggeriments dels educadors i educadores que l'utilitzen. Pretén ser una eina que faciliti la creació d'activitats multimèdia adaptades a les necessitats de cada grup d'alumnes, que permeti compartir esforços i treballar en projectes comuns mitjançant l'intercanvi dels materials creats.


Instal.lació

La instal·lació es pot engegar automàticament en posar el CD-ROM dins la unitat lectora o bé executant el programa INSTAL.EXE

Aquest procés només instal·la els components necessaris per llegir el contingut del CD-ROM, però no instal·la ni el programa Clic ni les activitats.

Tot i que el programa i els paquets d'activitats funcionen també amb el Windows 3.1, CD-ROM Sinera Clic 2000 requereix W95 o superior. Des del CD-ROM es poden copiar els materials a disquets per portar-los a ordinadors amb el W3.1. Es recomana configurar la pantalla a una resolució mínima de 800x600 i 16 milions de colors.

El CD-ROM s'engega des de la icona Sinera Clic 2000 o bé executant el fitxer CLIC2000.CHM

La interfície de navegació del CD-ROM es presenta en tres idiomes diferents (català, castellà i anglès) i s'organitza en set seccions identificades per icones:

EL PROGRAMA CLIC

En aquesta secció del CD-ROM es troba el programa Clic, els exemples i la documentació en set idiomes diferents: català, castellà, eusquera, gallec, anglès, francès i alemany.


DOCUMENTACIÓ

L'apartat de documentació conté articles relacionats amb el programa, informació sobre altres CD-ROM realitzats amb el Clic i els materials del curs de creació d'activitats (D73) que s'ofereix dins del Pla de Formació Permanent del Departament d'Ensenyament.

ENLLAÇOS

Des d'aquesta pàgina es pot accedir, si es disposa de connexió a Internet, a diversos espais web amb informació i paquets.

ACTIVITATS

És la part més important del CD-ROM, fruit de les aportacions de centenes d'educadors i educadores de diversos països i comunitats que han anat enviant els seus materials al racó del Clic.

En la pantalla principal d'aquesta secció es mostra inicialment la llista completa de les 348 aplicacions disponibles, que es pot filtrar a partir de diversos criteris: àrea temàtica, nivell educatiu i idioma.

En l'apartat idioma, un dels criteris a utilitzar és Activitats de contingut textual mínim, on la resolució és independent de la llengua en què es treballi.

Cal indicar els criteris de cerca i fer clic al botó Cercar, que actualitza la llista d'activitats.

El resultat de la consulta es pot ordenar per ordre alfabètic, per novetat o per qualsevol dels camps esmentats anteriorment.

Les activitats de la llista s'acompanyen d'unes abreviatures que informen de les àrees, els idiomes, etc.

* Contingut textual mínim DIV Diversos
CA Catala EXP CIencies Experimentals
ES Espanyol LLENG Llenües
EU Eusquera MAT Matematiques
GA Galleg MUS Musica
EN Angles SOCI Ciencies Socials
FR França INF Educacio Infantit
GE Alemanya PRI Educacio Primaria
PO Portugal SEC Educacio Secundaria

En tots els casos, fent clic en els elements de la llista d'activitats s'accedeix a una pàgina on s'expliquen més detalladament les seves característiques.

A la part inferior d'aquestes pàgines hi ha uns botons que permeten posar en marxa el paquet d'activitats, consultar la documentació, instal·lar-lo a l'ordinador o copiar-lo en disquets.

Cada activitat té una sola pàgina, on apareixen les diferents versions del paquet, ja sigui per l'idioma, el tipus de lletra o els sons.


Per tornar a la llista d'activitats mantenint els criteris de cerca es pot utilitzar el botó Enrere de la barra d'eines superior de la finestra de l'aplicació.

El panell esquerre de la finestra principal permet fer cerques més acurades. Hi ha les pestanyes següents:

  • Contingut mostra els materials del CD-ROM. Classificats per seccions.
  • Índex mostra una llista de descriptors temàtics. Fent doble clic en un d'ells apareix una finestra auxiliar amb les activitats relacionades.
  • Cerca serveix per a localitzar paquets d'activitats a partir les paraules que apareixen en la seva descripció. Es poden combinar diverses expressions amb els operadors AND, OR, NEAR i NOT.
  • Preferits permet construir una llista i accedir a les pàgines que utilitzeu més sovint. A la part inferior hi ha els botons Afegeix i Elimina, que permeten modificar el contingut d'aquesta llista.
SUPORT

En aquesta secció del CD-ROM hi trobareu una relació de les preguntes que es realitzen més sovint sobre el programa: solució a problemes, procés per a modificar i adaptar els paquets d'activitats, etc.

EINES

Aquest apartat del CD-ROM conté diverses aplicacions shareware que poden resultar útils per a crear activitats Clic, i dues utilitats noves:

MKInst, programa que serveix per a realitzar instal·ladors autoexecutables dels paquets d'activitats.

ClicRT, permet convertir els paquets d'activitats en fitxers EXE que poden ser utilitzats en ordinadors que no tinguin el Clic instal·lat.


Aplicacions shareware

    PaintShop Pro shareware versió 4.12

    Jasc BatchMaster permet modificar un conjunt de fitxers gràfics sense haver de carregar-los

    Audio Compression Manager programa compressor de fitxers WAV

    WordSearch programa per a generar sopes de lletres

    Image Editor editors d'icones

    Músic 4.30 editor musical d'ús molt senzill, que us permetrà crear fitxers MIDI

    AVI Constructor shareware per a crear fitxers AVI (Video for Windows) a partir d'imatges BMP independents

    Tisores serveix per a dividir els fitxers grans en fragments que puguin ser emmagatzemats en disquets o enviats per correu electrònic

    CoolEdit '96 editor de so digital molt potent

CRÈDITS

En aquesta secció hi ha la relació de persones i entitats que han participat d'una manera o altra en la creació dels materials inclosos al CD-ROM, ja sigui creant paquets d'activitats, traduint-los o adaptant-los.

El projecte Clic pretén fomentar la cooperació i l'intercanvi de materials entre escoles i educadors d'arreu del món, i està obert a la participació de tots. Si trobeu les aplicacions interessants i útils per als vostres alumnes podeu enviar un missatge als autors que les han fet possibles. Les seves adreces de correu electrònic són al principi de cada pàgina d'activitats.

Clic Menú

El CD-ROM Sinera Clic 2000 és una eina per al professorat que té més de 300 paquets d'activitats. Tantes activitats de vegades és difícil de gestionar i la interfície del CD-ROM no és adequada perquè hi treballin els alumnes directament.

El Clic Menú és una utilitat pensada per a crear menús personalitzats a partir de la informació emmagatzemada en el CD-ROM Sinera Clic 2000. Seleccionant les activitats, el programa genera una activitat Clic que actua com un menú presentant les activitats seleccionades.


Per fer funcionar Clic Menú és imprescindible.

  • tenir el Clic instal·lat
  • tenir el Sinera Clic 2000 en el lector de CD-ROM

El programa consta d'una pantalla que permet accedir a totes les funcions. Les diferents zones a configurar són:

Les llistes desplegables àrea, nivell, idioma permeten definir criteris per seleccionar les activitats.

Nom Menú permet escriure el nom de l'activitat menú o triar-ne un de fet anteriorment per modificar-lo.

Unitat CD-ROM on hi ha el CD-ROM Sinera Clic 2000

Origen de les activitats per triar el lloc on hi ha instal·lades les activitats, que pot ser el CD-ROM, l'ordinador o la xarxa, segons els paràmetres definits al fitxer MENUCLIC.INI

La funcionalitat dels botons és:

SELECCIONAR crea una llista d'activitats en funció dels criteris definits a àrea, nivell i idioma.

Fent clic sobre les activitats, aquestes quedaran seleccionades i veurem les característiques de manera abreujada segons els codis del Sinera Clic 2000.

Fent doble clic s'engegarà el programa Clic amb el paquet seleccionat.

Es pot seleccionar més d'una activitat prement les tecles CONTROL o MAJÚSCULES mentre es fa clic.

FER MENÚ crea un menú que permet engegar les activitats seleccionades. El menú és una activitat clic d'associació, modalitat exploració, que s'activa mitjançant una drecera que també crea el programa. Tots els fitxers d'aquesta activitat menú tenen el mateix nom i es troben dins de la carpeta CLICMENU del Clic.

Aquests menús estan pensats per engegar activitats directament del Sinera Clic 2000. També es poden fer menús d'activitats instal·lades a l'ordinador o a la xarxa, però sempre que les activitats estiguin instal·lades dins una carpeta anomenada ACT seguint una estructura similar a la del CD-ROM.

INSTAL·LAR engega el procés d'instal·lació de les activitats seleccionades utilitzant les dades i l'instal·lador del propi Sinera Clic 2000.INSTAL·LAR engega el procés d'instal·lació de les activitats seleccionades utilitzant les dades i l'instal·lador del propi Sinera Clic 2000.

El Clic Menú permet agrupar amb facilitat les activitats que ha de resoldre un alumne o un grup classe i crea un sistema fàcil per accedir-hi. Cal fer-ne un ús responsable i fer una selecció acurada dels exercicis a realitzar.