SATI EEE Clacwav: una calculadora parlant ENRERA
---
fitxers CALCW100.EXE 520 kb

Introducció
El Calcwav és una calculadora elemental pensada per als alumnes cecs o amb problemes de visió. Una persona cega, o amb problemes de visió, no té majors dificultats per utilitzar el teclat d'un ordinador, però, en canvi, la interacció amb la pantalla pot resultar impossible. Per superar aquesta barrera existeixen programes que transformen la informació gràfica de la pantalla amb informacions alternatives: auditiva, utilitzant programes de síntesi de veu, tàctils, utilitzant línies Braille. El Calcwav, entre d'altres característiques, incorpora un mòdul de veu que llegeix tant les tecles polsades com el visor de la calculadora. A més el programa es pot redimensionar fins a ocupar tota la pantalla, facilitant d'aquesta manera la visió de les tecles i dels nombres. El mòdul de veu utilitza una targeta de so compatible Sound Blaster. El Calcwav utilitza una col·lecció de fitxers de veu pregravada i un mòdul de lectura de quantitats numèriques que es limita a llegir les interaccions numèriques del programa. El Calcwav incorpora un mòdul d'exercicis de càlcul mental amb suport oral, que es pot utilitzar a cegues, sense tenir visió de la pantalla. El mòdul de càlcul ha estat aprofitat dels fitxers de demostració que incorpora el programa Visual Basic 3.


Primers contactes amb el programa
A l'engegar el programa, un missatge sonor dóna la benvinguda i informa que s'està treballant amb el programa. Es pot ampliar o reduir la calculadora clicant i estirant, amb el ratolí, per una cantonada de la finestra o bé utilitzant l'opció de maximitzar l'aplicació. Automàticament les tecles i els números es redimensionen fins a ocupar tot l'espai disponible. El programa funciona com una calculadora estàndard amb la diferència que la calculadora llegeix els noms de les tecles i els resultats de les operacions. Es pot utilitzar la calculadora amb el ratolí clicant les tecles de la pantalla, amb el teclat, que serà la forma habitual en les persones cegues o amb la pantalla tàctil, maximitzant l'aplicació i tocant les tecles de la pantalla directament amb el dit. El teclat de la calculadora, tot i tenir una distribució normal, incorpora alguns botons de més per activar funcions especials.


Els exercicis
El programa incorpora un mòdul de càlcul mental que, amb l'ajuda del sistema de veu, es pot resoldre a cegues.
Hi ha tres maneres d'activar els exercicis:
  • En el menú Operacions clicant l'opció Exercicis.
  • Prement la combinació de tecles CTRL+E.
  • Clicant la tecla E en el teclat de la calculadora.

En aquest mòdul el visor de la calculadora presenta una operació i espera que es teclegi el resultat. Si la resposta és correcta ens presenta un estímul positiu, i si és incorrecta l'estímul és negatiu i una veu informa del resultat correcte. Les operacions s'encadenen en sèries que presenten els exercicis un darrera l'altre. Els exercicis es poden configurar i desar utilitzant el menú Fitxers.




Configuració dels exercicis
El menú Exercicis, opció Configuració, permet personalitzar els exercicis que presentarà el programa.
La configuració es realitza definint quatre paràmetres:
  • Nombre d'exercicis permet definir la longitud de la sèrie d'exercicis entre 1 i 50.
  • Primer i segon número de l'operació: delimiten els valors dels nombres que sortiran als exercicis. El programa només utilitza valors enters i positius. Cada un d'aquests nombres té un valor màxim i un de mínim, que poden variar entre 1 i 100.
  • Operacions permet seleccionar el tipus d'operacions que intervindran en els exercicis.

El programa preveu cinc tipus d'operacions o exercicis bàsics: numeració, sumes, restes, multiplicacions i divisions. Utilitzant el menú Fitxers les configuracions es poden guardar i recuperar en fitxers externs que tindran l'extensió CAL.


El teclat de la calculadora
El teclat de la calculadora, tot i tenir una distribució normal, incorpora alguns botons de més per activar funcions especials

C
esborra totes les dades del càlcul
CE
esborra el visor
Bk
esborra l'última xifra
Rp
llegeix el contingut del visor
E
engega el módul d'exercicis
V
activa i desactiva la veu


Les tecles de funció
Hi ha un conjunt de tecles que permet activar les opcions del programa. D'aquesta manera les persones cegues poden treballar amb autonomia.


F2
llegeix el contingut del visor
RETORN
accepta l'última entrada i executa l'operació
RETROCÉS
esborra l'última xifra
CTRL+D
activa l'opció de desar exercicis
CTRL+R
activa l'opció de recuperar exercicis
CTRL+E
engega el mòdul d'exercicis
CTRL+C
engega el mòdul de configuració dels exercicis
CTRL+V
activa i dasctiva la veu


Els menús


Menú Fitxer

Desar fitxer desa en un fitxer la configuració dels exercicis
Recuperar fitxer recupera d'un fitxer la configuració dels exercicis

Menú operacions

Exercici activa el mòdul de configuració dels exercicis
Configuració activa el mòdul de configuració dels exercicis
Veu activa i desactiva el mòdul de veu