SATI EEE Clic v. 2.2 Noves opcions d'accessibilitat ENRERA
---
WEB DEL CLIC
Introducció
El CD-ROM Sinera 98 incorpora una nova versió del programa Clic, la 2.2 que és totalment compatible amb les anteriors però que presenta tantes novetats que fa aconsellable esborrar tots els materials anteriors per instal·lar els nous. En línies generals la nova versió permet:

  • utilitzar fitxers gràfics i de veu comprimits que redueixen l'espai ocupat per les activitats,
  • noves opcions de configuració i d'accessibilitat,
  • crear exercicis més simples i flexibles,
  • noves presentacions de la pantalla.


Opcions per reduir l'espai ocupat
La nova versió del Clic permet treballar amb fitxers gràfics en format GIF. Aquest format estalvia molt espai en les activitats, ja que utilitza un avançat sistema de compressió de dades. El Paintbrush no pot treballar directament amb fitxers GIF. Us recomanem utilitzar qualsevol altre editor gràfic, com el PainShop Pro. Els fitxers de so digital de les activitats (WAV) han estat comprimits amb el còdex anomenat MS-ADPCM, que redueix la seva mida a menys de la meitat. El Clic instal·la els drivers necessaris per a la seva audició. A la Web del Clic hi trobareu també el programa Audio Compression Manager, que us permetrà comprimir els vostres arxius sonors.





Opcions d'accessibilitat
El Clic permet modificar diferents elements de la interacció amb el programa que el fan més accessible a persones amb necessitats especials. La major part d'aquestes opcions es configuren en el menú d'Opcions Globals i es poden fer permanents de manera que s'activin en engegar el programa. Entre d'altres, el programa permet seleccionar:

  • tipus de cursor: el normal i el cursor gran. El cursor gran serà actiu a totes les zones del programa excepte en les barres de menú.
  • el gruix del fil que uneix les caselles en les activitats de relació.
  • el cursor automàtic permet realitzar activitats amb el Clic sense utilitzar el ratolí. Quan el cursor automàtic estigui activat, el punter del ratolí anirà saltant tot sol entre les diferents caselles de les graelles. L'acció equivalent a clicar damunt la casella es pot aconseguir de diferents maneres:

tocant la barra d'espai, la tecla RETORN o qualsevol lletra del teclat prement el botó esquerre del ratolí.
pas automàtic d'activitat que canvia activitats automàticament simplificant la interacció amb el programa. Aquesta opció és una propietat del paquet i es declara en el menú Edició, opció Editar el paquet d'activitats.



Opcions per simplificar els exercicis
El Clic incorpora novetats que permeten simplificar alguns tipus d'exercicis. Per exemple:

  • Les activitats de resposta escrita ara admeten més d'una única resposta per casella. Les múltiples respostes correctes a una pregunta s'han d'escriure en la mateixa línia, separant-les amb el símbol | (barra vertical que s'obté amb la combinació de tecles ALTGR i 1). Per exemple, el text "bici|bicicleta" en el fitxer de respostes indicaria que ambdues expressions són respostes correctes.
  • En les associacions complexes és possible deixar caselles de la graella A sense assignar. Això permet resoldre algunes situacions on abans era impossible plantejar el tipus d'activitat desitjada (per exemple, relacionar només zones concretes de dos gràfics diferents).
  • En les activitats de resposta escrita i exploració poden utilitzar-se graelles d'una sola casella. Això permet, per exemple, fer activitats on es demani la resposta a una única qüestió.

Nova presentació
La nova versió del Clic permet ajustar les mides de les caselles en les sopes de lletres i mots encreuats. Es poden configurar diferents colors i tipus de lletra per a cadascuna de les zones del programa. Una adequada configuració dels elements de la pantalla facilita la visió i resolució dels exercicis.



Si activeu el menú Edició i l'opció Editar l'activitat podreu:

  • Seleccionar diferents tipus de lletra per cada una de les zones prement el botó Fonts. Cal seleccionar la zona i les característiques del text. Us recomanem que utilitzeu les fonts bàsiques del Windows, preferiblement les de tipus TrueType. Si trieu una mida massa gran i algun text s'escapa de l'espai físic de la seva casella, el programa la reduirà fins a obtenir una mida acceptable. La reducció del tipus de lletra afectarà totes les caselles de la graella on s'hagi produït el conflicte. Aquests atributs poden ser diferents per a cada una de les tres zones: Graella A, Graella B i caixa de missatges, però el botó Aplicar-ho a les tres zones copiarà els atributs de lletra i color de la zona actual a les altres dues.
  • Configurar els colors diferents pel text, el fons i l'ombra seleccionats. El color escollit en l'ombra s'utilitzarà també per representar el text en les caselles resoltes quan es tracti d'associacions amb solució a la graella A, Graella B i caixa de missatges, però el botó Aplicar-ho a les tres zones copiarà els atributs de lletra i color de la zona actual a les altres dues.

El menú Opcions de l'activitat també permet:

  • Activar o desactivar l'efecte d'ombrejat dels diferents elements gràfics del programa
  • Amagar tots els botons i comptadors
  • Situar les icones a la part superior
  • Copiar els atributs d'una altra activitat damunt de la qual s'està editant


Informe de les activitats
El Clic genera un informe d'activitats que mostra informació estadística sobre les activitats que s'han desenvolupat en una sessió. S'inicia una sessió nova cada vegada que es posa en marxa el Clic, o quan s'activa l'opció de menú Informes i Començar una nova sessió. Per a cada activitat el programa emmagatzema:

  • El nom del fitxer de l'activitat.
  • El temps (indicat en segons) que l'usuari ha esmerçat en cada activitat.
  • Els intents que s'han fet.
  • Els encerts que finalment s'han aconseguit.
  • Si s'ha resolt o no l'activitat. Les activitats resoltes es troben marcades amb una X.
  • Una valoració numèrica de la precisió, que reflecteix el percentatge d'intents correctes sobre el total d'accions necessàries per resoldre l'activitat.

En l'informe d'activitat es mostra també el nombre total d'activitats fetes, el nombre d'activitats resoltes, el temps total esmerçat en la sessió i la mitjana de les valoracions obtingudes. Les activitats d'exploració i les pantalles d'informació no es tenen en compte per a l'informe d'activitat. Les Opcions globals del programa permeten:

  • Generar un fitxer d'informes on es guarden les dades de la sessió.
  • Preguntar el nom de l'usuari abans de cada sessió, que quedarà registrat a l'informe.




Final
Les activitats de demostració inclouen un "passeig per les novetats del programa", on s'exemplifiquen totes aquestes funcions. Aquestes característiques es troben més àmpliament documentades en l'ajuda del programa i a la web del Racó del Clic, a l'adreça http://www.xtec.es/recursos/clic/