SATI EEE Di un programa de lectura labialENRERA 
 
--- 

Introducció

Di és un tutorial per a l'aprenentatge de la lectura labial editat pel PNTIC dins el bloc de programes premiats l'any 1992. El programa està en versió MS-DOS,

  • ocupa 9Mg de disc dur,
  • requereix placa gràfica VGA i
  • funciona millor si es disposa de ratolí
Di està dissenyat per un equip multiprofessional format per Isabel Fdez Escandon Garcia com a programadora, Marta Fdez Escandon Garcia com a dissenyadora i les logopedes Gloria Acevedo Diaz, Maria Luisa Fernandez Cubero i la mateixa Marta Fdez Escandon Garcia com assessores.

El programa no presenta exercicis que s'han resoldre. Di presenta, mitjançant dibuixos, l'articulació de fonemes i paraules. En tot cas, és el professor a qui pertoca fer treballar als alumnes amb els models presentats.

Menú del programa (25 kb)

Contingut del programa

Di és un programa tancat que treballa en llengua castellana, tant en el contingut com en la llengua de comunicació. La seva aplicació a la llengua i fonètica catalana serà limitada.

El programa consta fonamentalment de dos mòduls:

  • "Silabario": on s'estudien els sons de les síl·labes de manera aïllada i estàtica
  • "Vocabulario": on s'estudien paraules en forma estàtica i animada.

Mòdul Silabario

En aquest mòdul les síl·labes es representen com una col·lecció de dibuixos estàtics que mostren les posicions dels llavis i la llengua en les diferents síl·labes. Cada síl·laba s'acompanya de la seva representació textual.
Les síl·labes estan agrupades en vocals senzilles, vocals dobles i consonants.
El sistema vocàlic inclou les cinc vocals castellanes ordenades segons la seva obertura. (a o u e i)
Les síl·labes consonants es presenten en combinació amb cadascuna de les vocals, només en forma de síl·laba directa, seguint criteris fonològics. Les formes inverses i mixtes no es representen.

Mòdul Silabario (8 kb)

Mòdul Vocabulario

Aquest mòdul treballa paraules senceres seguint el mateix criteri que el mòdul de síl·labes:

  • vocals senzilles
  • vocals dobles
  • grups consonàntics: p/t/l, s/z/f, d/b/v,m/n/ñ,g/j/k,ll/ch/y,r/rr,
El mòdul vocabulari te dues opcions de treball:

  • estàtica: les paraules estan representades pels dibuixos estàtics, de les síl·labes. Cada fonema està acompanyat de la seva representació escrita.
  • dinàmica: el programa mostra la successió animada de les articulacions. Al finalitzar apareix la paraula escrita i el dibuix de l'objecte per reforçar el seu significat. En finalitzar es pot tornar a visualitzar la presentació.
Mòdul Vocabulario estàtic (72 kb)

Instal·lació i execució

Per instal·lar el programa cal executar el fitxer SET-DI.EXE, que controla l'espai lliure, permet seleccionar el directori destí i copiar els fitxers al disc dur.
El programa s'engega executant el fitxer INICIO.BAT. Després de la primera pantalla de presentació, apareix una segona on cal seleccionar la modalitat de treball. La part superior correspon al mode silabario i l'inferior al mode vocabulario. El programa presenta un cursor que es pot controlar amb el ratolí o des del teclat
SALIR
El mode "Silabario" mostra en pantalla l'articulació de la síl·laba triada. En aquest entorn

  • F1 repeteix la presentació
  • F2 passa a la síl·laba següent
  • F3torna al menú anterior
El mode "Vocabulario" es controla totalment amb el cursor. Després de triar el grup de lletres apareixen en pantalla dues tires de dibuixos :

la superior correspon a la forma estàtica que queda en pantalla fins que es prem una tecla

la inferior correspon a la forma dinàmica i finalitza amb una pregunta de si "Desea repetir?". Cal respondre obligatòriament S o N.

Per sortir del mòdul cal seleccionar la casella VOLVER

---