SATI EEE Exler: exercicis de llengua en catalàENRERA 
 
--- 

Introducció

Exler és un programa i que permet treballar diferents aspectes del llenguatge oral i escrit interactiu a nivell de la denominació d'objectes,.
Originalment va ser dissenyat pel tractament de l'afàsia en adults, que és una malaltia on és produeix una pèrdua de la capacitat d'evocar les paraules. S'ha utilitzat en altres finalitats amb resultats satisfactoris. Per exemple, ha estat útil en l'aprenentatge del llenguatge escrit, per a millorar l'ortografia i en l'aprenentatge del català oral amb alumnes estrangers.

Exler requereix un ordinador equipat amb:
  • pantalla de 256 colors amb el Windows
  • 4 Mb de RAM com a mínim
  • una placa de so compatible Sound Blaster en els moments on intervé la veu.

Entre les seves característiques destaca per ser un programa :
  • multimedia en català
  • altament configurable
  • controlat lliurament per l'usuari
  • on els objectes estan definits a nivell de píxel

Instal.lació

El programa es pot trobar en el Sinera 97, al subdirectori PRG_EDUC\LLENGUA\EXLER. Consta de dos mòduls, encara que en el SINERA només està desplegat el primer.

Al subdirectori DISC hi ha els arxius per instal·lar el programa des de disquet en ordinadors que no tinguin lector de CD-ROM. L'instal·lador ocupa cinc disquets i el programa complet 20 Mb del disc dur.

Des del CD-ROM o des de disquet podeu instal·lar el programa executant el fitxer SET_XLER.EXE

Hem detectat un error a l'instal·lador del Sinera que impedeix la correcta execució del programa, un cop instal·lat al disc dur. Per corregir-lo cal copiar el fitxer EXLER.BIN al mateix directori on estigui el fitxer EXLER.EXE

Descripció

Exler està concebut com un vocabulari multimèdia, contextualitzat, amb el que s'han implementat diferents exercicis. El programa està organitzat com un conte d'imatges amb un successió de pantalles gràfiques. Cada pantalla conté un vocabulari actiu que es treballarà amb els exercicis.
Un sistema d'icones permet seleccionar les diferents opcions del programa. Les icones són de dos tipus: icones de navegació i icones de l'activitat.
Les icones de navegació permeten avançar i retrocedir al llarg de la història. En aquesta versió són:

pàgina següent sortir
pàgina anterior triar un nou exercici

Les icones d'activitats engeguen els diferents exercicis . Les activitats previstes són:

explorar la pantalla i el vocabulari definit exercici de lectura: el programa mostra una paraula i cal senyalar l'objecte a la pantalla
identificar el vocabulari actiu, que és un subconjunt del contingut a la pantalla amb el qual es faran els exercicis exercici de dictat: el programa dicta una paraula que cal escriure amb el teclat
exercici de comprensió oral: el programa diu una paraula que cal senyalar amb el ratolí a la pantalla exercici de dictat d'objectes: el programa senyala un objecte i cal escriure el seu nom amb el teclat

El programa pot identificar l'usuari i recollir exhaustivament totes les dades de l'activitat per fer-ne el seguiment. En la versió distribuïda s'ha optat per suprimir aquest apartat per facilitar-ne el manteniment.

Un primer contacte

En engegar el programa apareix una primera pantalla amb el logotip de l'Hospital de Sant Pau i, en clicar, s'accedeix a una segona pantalla amb la llista fitxers disponibles.
Després de seleccionar una fitxer concret, amb un doble clic a la llista, el programa presenta una imatge, interactiva, on s'han designat alguns objectes o paraules; en clicar-los, els objectes mostren el seu nom en forma oral i escrita.
A la part baixa de la pantalla apareixen les icones que engeguen les activitats.
La icona explorador desplega una nova sèrie de dibuixos que representen les paraules actives. Seleccionant-les el programa senyala l'objecte a la pantalla, escriu el seu nom i el llegeix.
Dues icones als extrems de la sèrie de dibuixos mostren els dibuixos de les paraules que no caben a la pantalla.

exler 21 kb

La icona exercicis desplega les icones de les quatre activitats.
Les activitats s'agrupen en series d'ítems més o menys llargues, segons s'hagi configurat el programa. En tot moment es pot sortir de les activitats sense necessitat de finalitzar la sèrie.
Les activitats porten icones d'ajuda que simplifiquen l'exercici però no el solucionen. L'usuari accedeix lliurement a les ajudes sense cap limitació.

Els exercicis

Comprensió oral

La icona d'escoltar activa l'exercici de comprensió oral. En aquest exercici el programa dicta una paraula i cal assenyalar l'objecte a la pantalla amb un clic de ratolí. El programa corregeix automàticament la resposta amb un missatge positiu o negatiu. El sistema admet fins a tres respostes equivocades abans de passar a la pregunta següent.
En aquest exercici, la icona d'ajuda és un altaveu que repeteix la paraula dictada.

Lectura

La icona de mirar activa l'exercici de lectura on es presenta una paraula per escrit. Cal llegir-la i senyalar l'objecte a la pantalla. El sistema de correcció i d'errors funciona com en l'exercici de comprensió oral. La icona ajuda és un altaveu que llegeix la paraula i converteix l'exercici de lectura en un de comprensió oral.

Dictat

La icona d'escriure activa l'exercici de dictat. En aquest exercici el programa dicta una paraula que cal escriure amb el teclat i finalitza prement RETORN. Aquest procés d'escriure té unes particularitats que cal conèixer:
  • el programa només mostra les lletres escrites correctament però no les "mal" escrites. Amb això s'eviten les respostes a l'atzar i els reforços visuals negatius.
  • el programa té un sistema de tolerància ortogràfica que permet ajustar el nivell d'exigència a la capacitat de l'alumne.
Segons aquest sistema de tolerància ortogràfica el programa distingeix entre:
  • Lletres iguals són aquelles que pel programa tenen el mateix valor. S'accepten indistintament tot i que el programa presenta en pantalla només la versió correcta.A la configuració per defecte es consideren les vocals amb accent o sense com a lletres iguals i s'accepten unes o altres indistintament.
  • Lletres equivalents són lletres que d'alguna manera estan relacionades i generen gran quantitat d'errors ortogràfics. El programa les identifica i proposa teclejar la forma correcte per continuar.
  • A la configuració, per defecte, es consideren com equivalents les lletres v i b, j i g.
  • Dígrafs: són grups de tres lletres que el programa reconeix i corregeix completant- automàticament a l'usuari quan s'oblida d'escriure alguna lletra. Els dígrafs estan definits en el fitxer de configuració.
L'ajuda en aquest exercici conte tres icones:
  • l'altaveu que repeteix el dictat
  • la mà que senyala l'objecte
  • la vareta màgica que mostra la solució durant uns instants

Denominació

La icona de mirar i escriure activa el dictat d'objectes. En aquest exercici el programa senyala un objecte a la pantalla amb un cursor intermitent i cal respondre escrivint el seu nom. El funcionament és molt similar al dictat de paraules.

Configuració del programa

Per adaptar els exercicis a les necessitats dels nostres alumnes, Exler inclou dos nivells de configuració.
A la primera pantalla, en el menú Configuració es troben el següents paràmetres a modificar:
  • Nombre d'exercicis : 3, 5,... determina el nombre de paraules que formen la sèrie de preguntes en cada exercici.
  • Tipus de lletra: permet seleccionar un tipus de lletra que s'utilitzarà en totes les pantalles del programa. El programa preveu els tipus de lletra manuscrita i d'impremta.
En el fitxer EXLER2.CFG hi ha la resta de paràmetres per configurar el programa. Es tracta d'un fitxer de text que es pot editar amb la llibreta del Windows. Els paràmetres més interessants són:
  • num_exercicis Determina el nombre de paraules que preguntarà el programa. El valor per defecte és 10.
  • Lletres Declara les lletres que el programa considera iguals i accepta indistintament. La sintaxi és # n1-n2 n3-n4 ... #

    - # indica el principi i final de la llista
    - n1 i n2, n3 i n4 són les parelles de lletres que cal considerar iguals.

  • Equivalències declara les lletres que es consideren equivalents i el programa demanarà l'escriptura correcta.
  • Dígrafs declara els grups de lletres que el programa accepta.
  • La sintaxi serà # n10-n1 n20-n2 ...# On

    - # indica el principi i final de la llista
    - n10, n20 .. són els dígrafs que el programa accepta en qualsevol de les
    seves formes incompletes.

  • [Missatges]És la secció on hi ha els missatges que utilitza el programa. Es poden modificar aquests missatges, escrivint-los tots en majúscules, per exemple, per facilitar la lectura a l'usuari.


---