SATI EEE Com canviar les fonts dels menus de WindowsENRERA 
 
--- 

Introducció

Les persones amb problemes de visió poden tenir dificultats per llegir la pantalla de l'ordinador. Les lletres degut a la seva la mida o al color de la pantalla, poden resultar poc llegibles. Els sistemes informàtics permeten resoldre, encara que sigui parcialment, aquest tipus de problema. Es tractaria de configurar l'ordinador modificant:

  • els colors de la pantalla per aconseguir major contrast
  • la mida i forma de la lletra per a que siguin prou grans i clares
Per als casos més greus existeixen programes lupa, com el que es va presentar en una sessió anterior. Els programes lupa treballen tal com ho faria la lupa òptica, augmentant una part de la pantalla. Això facilita la visió de les lletres, que són més grans, però dificulta la lectura del text, ja que les paraules es veuen fraccionades.

Quan és treballa amb un processador de text és fàcil ampliar les lletres del document. Es pot utilitzar el mètode de canviar manualment el tipus de lletra de la pantalla o bé fer-ho automàticament amb un full d'estil personalitzat. En crear un nou document amb aquest full d'estil les lletres apareixeran de la mida triada.

En un processador de text hi ha lletres que no es poden modificar des de dins el programa. Les lletres dels menús, dels quadres de diàleg, dels missatges d'avís... estan controlades pel propi Windows i les anomenem lletres del sistema.
Fontwin és una utilitat pensada per canviar les lletres del sistema del Windows 3.x

Windows 95

Windows 95 incorpora unes opcions de personalització que fan més flexible la configuració de l'entorn de treball. El sistema permet canviar el color i la lletra de cada un dels elements de la pantalla.

En el tauler de control hi ha dues maneres de modificar la presentació del les lletres del sistema:

  • La icona Pantalla en la solapa de Presentació permet seleccionar els elements de la pantalla un a un i definir les seves característiques
  • Les Opcions d'Accessibilitat incorporen una solapa de Visualització, que permet seleccionar una opció d'alt contrast o qualsevol altre que s'hagi personalitzat prèviament
  • primera 	pantalla de configuració 18 kb
  • segona 	pantalla de configuració 11 kb

Windows 3.x

El Windows 3.x no incorpora aquestes opcions de manera automàtica i es fa molt difícil de canviar manualment les lletres del sistema.
Fontwin és una utilitat pensada per configurar dinàmicament les lletres del sistema del Windows 3.x afegint-hi noves prestacions. El programa és un instal·lador que modifica alguns paràmetres del Windows i, si cal, copia noves fonts de lletres.

Instal·lació del programa

El programa s'instal·la executar el fitxer SETFONTW.EXE que:

  • copia el fitxer FONTWIN.EXE al directori C:\WINDOWS
  • copia algunes fonts de lletra al directori C:\WINDOWS\SYSTEM
  • crea la icona al grup principal.

Funcionament de l'aplicació

Per configurar les lletres del sistema cal executar el programa FONTWIN.EXE fent un doble clic a la icona.



El sistema permet triar entre tres mides de lletra:

  • Normal correspon a la lletra habitual de 10 punts
  • Gran correspon a una lletra de 12 punts
  • Molt gran que instal·la una lletra de 20 punts
El programa reinicialitza el Windows, que es visualitza amb el nou tipus de lletra.
La configuració afecta tant a les lletres dels menús com a la descripció de les icones, però no a les icones que segueixen sent de la mateixa mida. També augmenta la separació entre les icones i entre els menús, que en alguns casos poden quedar parcialment fora de la pantalla.

Per retorna el sistema a la normalitat només cal reconfigurar la lletra a mida normal.

  • pantalla de configuració 10 KB

  • ---