Les Estunes

Aspecte extern de les escletxesLes Estunes és el  nom d’un paratge digne de ser visitat. És a la vora de Banyoles, al terme municipal de Porqueres. S’hi arriba, des de Banyoles , agafant la carretera de Mieres i Santa Pau. Just després de deixar la ciutat per l’oest, en enfilar la recta de Cal Germà, a l’esquerra hi ha la indicació. Les Estunes.

Recentment l’Ajuntament de Porqueres ha retolat l’indret, hi ha posat un panell d’informació, ha senyalat uns recorreguts, … Bé.

I els rètols tenen un anagrama. L’anagrama és molt bonic. Representa una goja. Una noieta amb ales fràgils d’espiadimonis i un vel per vestit.

Boca d'entrada a una de les EstunesGoges, fades, dones d’aigua, … Jacint Verdaguer en parla, de les goges de vora l’Estany de Banyoles. A “Canigó”.  
Doncs de Les Estunes se’n diu també el Palau de les Goges.  És un lloc que cal visitar.

El terra hi és de travertí, la roca calcària que produeix l’Estany de Banyoles. I el travertí de Les Estunes és esquerdat. Però les esquerdes no són petites. Són autèntiques coves. Quan un s’hi passeja, per Les Estunes, ha de mirar molt bé sempre a terra. Les esquerdes són amples; un hi podria caure i no seria una simple entrebancada.

Per alguna de Les Estunes la gent s’hi pot passejar; tan amples són. Són un fenòmen geològic que cal conèixer. Quan un s’hi fixa, veu ben bé com les dues parets de cada esquerda encaixen perfectament; s’endevina amb facilitat, que un dia l’esquerda no hi era i les dues parets estaven juntes.

Interior de l'Estuna grossaI posats a fixar-nos-hi, en el travertí de les parets, busquem-hi els fòssils! El travertí és una roca sedimentària totalment rica en fòssils. Especialment a la paret de darrera de l’aparcament de Les Estunes  podem veure-hi amb extraordinària facilitat fòssils de branquillons i de fulles d’alzina… És un bon lloc, Les Estunes, per fer una classe de geologia, … i de mitologia, … i de cultura popular… És, a més a més, una visita combinable amb múltiples d’altres que es poden fer a la zona lacustre de Banyoles.

Secció de Serveis Educatius i Formació Permanent a Girona
Febrer de 2002