ELS PROBLEMES PESQUERS

A l’estret de Gibraltar, les aigües profundes que escapen del Mediterrani són força més riques en fòsfor que les que entren de l’Atlàntic. L’intercanvi continu d’aigua produeix un empobriment d ’aquest nutrient que limita l'abundància de fitoplacton. Com que les algues del fitoplàcton són el primer nivell de la cadena tròfica, la baixa producció influeix perquè hi hagi menys zooplàcton i menys peixos plactòfags. La riquesa pesquera del Mediterrani és baixa en comparació a altres mars.

Contariament al que seria desitjable, la pressió pesquera ha augmentat els darrers anys. Als anys quaranta, el total de captures pesqueres del Mediterrani (inclòs el Mar Negre) era de prop de 405.000 Mg/any. La dècada dels cinquanta, el volum de pesca era de 700.000 Mg/any i a mitjans del anys setanta se extreien 1.300.000 Mg cada any.  

Flota pesquera a Andratx (Mallorca) (J.J.O.)

Arts de pesca a Eivissa (J.J.O.)

Actualment la tecnologia pesquera ha assolit un nivell alt. Els sistemes que permeten situar-se en punts exactes per mitja de satèl·lits, i els sistemes de detecció de bancs de pesca per sonar permeten més garanties d’obtenir bona pesca però, malauradament, a costa de sobreexplotar les poblacions.
A tots els mars, el darrer decenni, el valor anual de la pesca ha anat en disminució. La legislació europea obliga a efectuar aturades de pesca per tal de facilitar les recuperacions de la població de peixos (aturades biològiques), i exigeix una mida mínima de la malla d’una xarxa, a fi de evitar que es capturin formes juvenils. 

 

 

Reparant les xarxes. Sant Antoni de Portmany (J.J.O)

Per conèixer les talles mínimes autoritzades dels peixos: http://www.teleprensa.es/grupogumer/Pescados/mediterraneo.htm

L’aqüicultura marina que es troba en una fase de expansió és molt lluny de representar una alternativa a la pesca tradicional. Per ara, només resulta rendible per especies molt preaudes: llagostí, orada, llubarro i turbot. Actualment hi ha piscifactories a l'Atmella de Mar (Tarragona) i Arenys de Mar.

Per conèixer més sobre l'aqüicultura: http://www.mispeces.com/

 

Si vols fer una activitat de mots encreuats, clica el mussol: