Les migracions humanes  

Visual i Plàstica 05  



Quan féu l'equipatge no us deixeu el llapis

La comunicació amb l'ajut del dibuix



“A casa les coses no “pinten” gaire bé. Els pares estan molt preocupats, no tenen feina i ja s’han acabat els pocs diners que havien estalviat cada mes. Diuen que si seguim així aviat no podran comprar ni menjar. I és que el nostre país és molt pobre, bé, no és ben be això, és ric però no s’organitza bé. Els que manen tenen molts diners, en canvi, la major part de la gent és pobre.

Aquest vespre ens ho han dit: marxem!, anem a un altre país a viure on diuen que tot anirà millor. Quina por! Quin disgust! Quina pena! he de deixar els meus amics!. Què faré en un país on no conec ningú? com podré fer nous amics i amigues si ni tan sols entendré com parlen? Potser és aquest el primer gran problema que em trobaré quan arribi. Què podria fer? Podria representar amb dibuixos les coses, encara que no en sé gaire. Em sembla que començaré per aquesta darrera alternativa, dibuixaré! Quins nervis!”



El protagonista de la nostra història ha trobat un bon mètode per començar a entendre’s amb la gent: el llenguatge gràfic (aquell que s’expressa mitjançant formes visuals a través del dibuix)

Des dels inicis del món les persones s’han comunicat utilitzant el dibuix, l’home prehistòric ja dibuixava, en les coves, les futures caceres, donant-li un caràcter màgic. Després els egipcis explicaven també històries sobre la vida i la mort, gràficament.

En el Romànic, dins les esglésies, els artistes pintaven escenes de les Sagrades Escriptures per tal que tot el poble fidel les conegués, era com un llibre fet amb imatges, com un còmic.

Per fer-nos entendre amb el dibuix no cal complicar-nos molt la vida, ni saber dibuixar espectacularment, només cal pensar molt bé què volem dir i buscar dibuixos senzills per expressar-ho. A vegades la voluntat de fer-ho perfecte ens fa dibuixar amb molts detalls i perdem la idea bàsica. Mireu aquests dibuixos i comprovareu aquestes afirmacions:






Quin dels dos dibuixos identificaríeu més ràpidament com a casa? Segurament heu triat la segona, és més senzilla i més universal. A més no hi ha gratacels a tots els països!



Activitats




  • Observeu el missatge d'aquest dibuix: estic menjant un caramel de maduixa.
  • Ara us toca a vosaltres. Expresseu amb dibuixos: Quan surt el sol estic contenta.



 Retorn a l'índex A l'activitat següent