El Departament d'Educació, conjuntament amb Tal·lència , promou la Setmana de la ciència a les escoles amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès del jovent vers la ciència i la tecnologia. Se celebrarà del 12 al 22 de novembre de 2010. Per facilitar la participació dels centres en aquesta setmana, s'organitzaran les activitats següents

2n Concurs de Treballs Científics

  • Els CESIRE (Centres Específics de Suport a la Innovació i Recerca Educativa) convoquen un concurs de presentació de materials elaborats per l’alumnat de tots els nivells educatius.

    Amb motiu de les efemèrides que se celebren aquest any els materials produïts hauran d’estar relacionats amb la biodiversitat o bé amb l’apropament de les cultures, entenent aquests temes de la manera més oberta i transversal possible.

  • Bases del concurs

    Els materials hauran de tractar aspectes relacionats amb la biodiversitat o amb l’apropament de les cultures tant de des d’una perspectiva disciplinar com interdisciplinar.

    Els centres poden presentar treballs elaborats, individualment o en grup, per l’alumnat d’educació infantil, primària i secundària de Catalunya. Els treballs hauran de comptar amb el vistiplau del professorat

    Els textos de les produccions podran ser escrits en qualsevol llengua curricular del centre.

    Els materials han de ser inèdits, fruit d’un treball escolar i obtinguts a través de processos de construcció d’aprenentatges.

    Els treballs hauran d’haver estat elaborats des de l’inici del curs 2009-2010 fins al termini de presentació de treballs.

    Els treballs hauran de presentar-se en format digital i podran ser documents de text, còmics, vídeos, fotografies, presentacions de diapositives, webs, blocs, o wikis.

    Per algunes modalitats expressives l’extensió dels treballs estarà limitada:

    1. Documents de text: màxim de 2000 paraules
    2. Còmics: màxim de 5 pàgines
    3. Vídeos: màxim de 3 minuts
    4. Seqüència de fotografies: màxim de 6 fotografies
    5. Presentació de diapositives: màxim de 10 diapositives

    En el moment de la inscripció, en el propi formulari, l’alumnat haurà d’explicar la idea més important que ha volgut transmetre en el seu treball, el motiu de la tria, així com el que pensa que ha aprés durant la seva realització.

    Cada centre podrà presentar com a màxim 12 treballs.

    El concurs està obert a tots els nivells educatius, des de l’educació infantil al Batxillerat i la Formació Professional, amb les següents categories:

    A. Educació infantil i cicle inicial

    B. Cicle mitjà i cicle superior

    C. ESO

    D. Batxillerat i FP

    Inscripcions

    La inscripció en el concurs es farà entre els dies 9 de setembre i 30 d’octubre de 2010 a través d’aquest formulari on es faran constar les dades del centre, del docent o de la docent responsable, de l’alumnat participant i del treball presentat.

    En el moment de fer la inscripció el treball haurà d’estar penjat a l’adreça que el centre participant indiqui en el formulari. Aquesta adreça haurà de ser la URL directa al treball presentat. S’aconsella penjar-ho al web del centre. En cas que el centre no disposi de web es podrà penjar en un portal alternatiu cercat pel propi centre.

    Premis

    El jurat estarà format per persones relacionades amb el món de l’educació i el seu veredicte serà inapel·lable.

    Es premiaran els dos millors treballs de cadascuna de les quatre categories.

    • 1r premi: un ordinador portàtil
    • 2n premi: una càmera fotogràfica digital

    Es valorarà la qualitat dels continguts, el grau de creativitat, l’adequació, la correcció i la coherència en la modalitat d’expressió escollida. Així mateix es tindran en compte les competències posades en joc en l’elaboració del treball presentat. En cas que una de les categories quedi deserta, el jurat decidirà, si escau, atorgar el premi a una altra categoria.

    Els treballs presentats s’acolliran a una llicència Creative Commons, preferiblement la llicència by-nc-sa (Reconeixement - No comercial - Compartir igual) segons la qual es reconeix l'autoria, no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.

    Els treballs presentats podran ser inclosos en els bancs de recursos dels CESIRE i difosos a través de la xarxa, sempre sense fins lucratius i fent constar l’autoria.

    La resolució del concurs es publicarà en la pàgina de la Setmana de la Ciència 2010 el dia 16 de novembre de 2010 i el lliurament de premis tindrà lloc el dia 22 de novembre de 2010 en el CosmoCaixa de Barcelona.

    A l’acte de lliurament de premis podrà assistir-hi una representació del centre. En aquest acte l’alumnat guanyador haurà de fer una breu presentació del seu treball. Els desplaçaments correran a càrrec del centre.

    Qualsevol dubte podrà resoldre’s escrivint o telefonant a qualsevol dels CESIRE o al SIRE sgsire@xtec.cat 935 516 900, extensions 3168 o 3916.

    Bases del concurs en format pdf

  • Treballs premiats i mencions especials

    La relació de treballs guardonats és la següent. 

    A. Educació Infantil i Cicle Inicial

    1r premi: "Ous de tortuga a la Platja del Far?" elaborat per alumnes de 2n de Cicle Inicial de l'Escola Arjau de Vilanova i la Geltrú
    2n premi: "Sentim el bosc" elaborat per alumnes de l'Escola Fluvià de Barcelona

    B.Cicle Mitjà i Cicle Superior

    1r premi: "Milers de vertebrats però tots amb esquelet" elaborat pel CEIP Torrent de Can de Barcelona
    2n premi: "L'òs polar, el senyor de l'àrtic" elaborat per les classes de 3r i 4t de l'Escola Marinada de Palau de Palau-solità i Plegamans

    C. ESO

    1r premi: "Biodiversitat als centres educatius" de l'Institut Baix Penedès de El Vendrell
    2n premi: "La biodiversitat als arbres de la nostra ciutat" de l'Escola Túrbula de Sant Adrià del Besós
    2n premi: "Els colors de la Biodiversitat" elaborat per Maria Escura de l'Escola Marinada de Palau de Palau-solità i Plegamans

    D. Batxillerat i FP

    1r premi: "Una gramínia que atenta contra la biodiversitat?" de l'Escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat
    2n premi: desert.

    Mencions especials

    El jurat vol fer menció especial de dos treballs que, a pesar de no haver estat guardonats en la seva categoria, destaquen per la seva qualitat.

    1a menció especial:
    "Biodiversitat a Sant Joan Despí"  elaborat pels alumnes David Calvo, David Martínez, Sergi Lapaz, Pol Rubio de l'Escola El Brot.
    2a menció especial: "Pynacantha coccinea vs Romaní" a Alaó Gatius Puchercós de l'Institut Ronda.

Departament d'Eduació Talència Ministerio de ciencia e innovación Fecyt setmana de la ciència 10 Toshiba