CONTEXT SOCIOECONÒMIC

 

On som ?

 
CONTEXT SOCIOECONÒMIC

deltebre

 
Web de Deltebre
 
 
   
Situació geogràfica i característiques de l’entorn


L'escola Riumar està ubicada a la Cava, municipi de Deltebre, comarca del Baix Ebre, a les Terres de l’Ebre i a la demarcació territorial de Tarragona. Deltebre té 10.811 h. (IDESCAT 2006) i una història municipal relativament curta(segregat de Tortosa el 1977). El seu terme municipal abarca la quasi totalitat de l'hemidelta esquerre. El municipi està format per La Cava i Jesús i Maria. L'escola Riumar es troba situat en la zona de La Cava, barri del Barracot.

Deltebre té una configuració molt dispersa, abastant 7 km de llargada per 1,5 d'amplada, ubicat al llarg del riu Ebre i entre aquest i el canal de reg de l'esquerra de l'Ebre. L'escola Riumar es troba ubicada a la part est del nucli en una zona de cases unifamiliars.

 
 
 
 
 
   
Infrastructures serveis socials i equipaments
Els centres educatius que trobem en el municipi són les escoles l'Assumpció, Sant Miquel, Riumar i l'Institut de Deltebre. Tots quatre són de titularitat pública els tres primers de primària i l'institut de secundària. Els centres de primària atenen, amb 80 mestres, uns 890 alumnes de 3/12 anys, que representa el 97% de la població en aquesta franja d'edat. L'IES Deltebre té en l'actualitat 630 alumnes (430 ESO, 105 Batxillerat i 85 MP) i 59 professors. Trobem també en el municipi l'Escola de Parc Natural del Delta de l'Ebre que acull durant tot l'any nombrosos grups escolars per tal d'introduir-los en el coneixement del Delta. En el municipi també trobem petits centres privats d'educació professional o de formació no reglada (informàtica, perruqueria, idiomes, etc.).
Quant a infrastructures culturals en el municipi hi ha la Biblioteca Municipal "Delta de l'Ebre", amb un fons documental de 10.500 volums, i un espai d'uns 250 m2, ubicada a un 1,5 km. de l'escola. Hi ha també un Centre Cívic i Cultural, que té una gran sala per representacions, teatre, festivals i trobades que és de titularitat municipal. Trobem també el Casal de Joves, que utilitza un anterior edifici escolar i que té nombroses aules i sales per a diverses activitats formatives o lúdiques dirigides a nens i joves .Hi ha també dos Centres Oberts d'acció i benestar social, dedicats a l'atenció als xiquets i xiquetes i de titularitat municipal. També trobem una sala d'exposicions i local municipal a l'antic Sindicat Arrosser. Hi ha un saló parroquial, a la parròquia de Sant Miquel de La Cava que disposa d'una sala per representacions teatrals per a 250 persones.
Quant a infrastructures d'interès pedagògic trobem en el municipi la seu del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Escola del Parc i Ecomuseu. Aquestes serveis públics polaritzen una part important de l'interès educatiu del nostre municipi envers els centres escolars de tot Catalunya.

bbtca
 
Formació acadèmica i entorn lingüístic
sense titulació primer grau segon grau universitària
14,5% 29,9% 51,2% 4,4%

La llengua vehicular és el català. No obstant, en els darrers anys, el fenomen de la immigració ha fet aparèixer famílies no catalanoparlants.
 
   
Moviments associatius
A Deltebre trobem associacions de caràcter cultural: Societat Musical Espiga d'Or, Centre d'Estudis del Delta, Patronat de la Passió, Cia. Delta Teatre, entre d'altres. Associacions de caràcter social: Associacions de Dones, Associacions esportives: Penya Ciclista, Associació Piraguista Xino Xano, Club Patí, Grups de Twirling, Majorettes, Club d'Escacs, Clubs de Futbol, Penyes de Tir i Arrossegament, Club de Birles, etc. Associacions de Pares d'alumnes a cada centre educatiu públic. A banda d'aquestes associacions n'hi ha algunes altres de caràcter reivindicatiu o que tenen una presència més esporàdica: Associacions de veïns, Plataformes cíviques, Comitè Anti-transvassament, etc.

espiga d'or

espiga d'or

   
Associacions econòmiques.
Deltebre té una cooperativa agrícola, Arrossaires del Delta de l'Ebre, que és la fusió de les cooperatives arrossaires de La Cava, Jesús i Maria, Camarles i l'Aldea i que actualment té uns 2.000 socis cooperatius i recull uns 45 milions de kg. d'arròs per any. Aquesta cooperativa es dedica a la recollida, manipulació i comercialització de l'arròs i altres productes de la terra. Altres grups cooperatius són la Cooperativa de Consum, que es dedica a la producció de pa. També trobem la Cofraria de pescadors Sant Joan que agrupa uns 100 pescadors i mariscadors, la Unió de Colliters que també es dedica a la comercialització de l'arròs, la Federació de comerç i altres agrupacions de productors (agrupació de productors de musclos) . A Deltebre també existeix un comerç local de caràcter mitjà i petit, diverses empreses de construcció (mitjanes i petites), empreses agrícoles (productores de llavors) i empreses de serveis, moltes d'elles ubicades al polígon industrial.
arrossaires
   
Entorn físic i natural del municipi.
Deltebre està ubicat al centre del Delta de l'Ebre, al llarg del marge esquerre del riu Ebre. Està envoltat per la planúria del delta, sols interrompuda pel pas del riu. El Delta és una enorme massa d'aluvió completament plana i endinsada en el mar Mediterrani uns 30 km., partida pel riu Ebre, amb diverses basses o llacunes interiors, diverses illes tant en el riu com en la desembocadura, amb dos penínsules o braços, un al nord i l'altre al Sud i amb uns espais naturals d'un enorme valor ecològic que el configuren com un dels espais protegits més importants de la Mediterrània occidental.
delta
   
Demografia

Els assentaments de població a Deltebre daten de pocs segles enrera. Hi ha datada presència de poblacions poc estables a partir de 1.600 i amb més estabilitat a partir de 1.750 amb l'explotació de la sal, de la sosa i d'altres productes naturals. La colonització més definitiva comença a mitjans del segle passat amb la posada en marxa del canal de la dreta de l'Ebre que va fer expandir el cultiu de l'arròs i la transformació del delta.

Actualment Deltebre està creixent per augment vegetatiu i per immigració. La població és de 10.811 (IDESCAT 2006).

pontmoros

mapa del delta S. XVI de Josep Bertomeu Mercè

   
Sectors econòmics

Actualment l'agricultura ha deixat de ser la principal ocupació de la població del delta i ha hagut de buscar altres treballs en el sector serveis (turisme) i en el sector secundari, fonamentalment la construcció. El sector primari encara complementa l'economia de la gent del Delta però no n'és la base.

Distribució aproximada de la població activa per sectors(2001):
Agricultura 13,5 %/ Indústria 12,9 % /Construcció 33,2 % / Serveis 40,3 % /Total població ocupada 4.270 h.

barraca
     

Pàgina d'inici Inici

Actualitzat 19/5/10