PRIMAVERA:
CANTADA DE CARAMELLES
Durant el dia de Pasqua diferents grups cantaires de la ciutat recorren els carrers cantant les populars Caramelles. Tots els grups corals acaben el seu recorregut a la plaça de St. Pere on interpretaran, dalt d’un escenari, per últim cop les seves peces. La tradició de donar ous i botifarra als cantaires s’ha anat substituint per donar diners perquè les corals puguin fer un bon esmorzar.
DIADA DE SANT JORDI
El 23 d’abril a Berga, com a totes les poblacions de Catalunya, els carrers s’omplen de parades de llibres i roses per celebrar la diada del patró del nostre país. La tradició diu que el cavaller enamorat va regalar una rosa vermella a la noia estimada.
FESTA DE SANT MARC
Es celebra 25 d’abril. La festa consta d’una processó que surt des de la Plaça de St. Pere fins al Santuari de Queralt, allà es celebra una missa i posteriorment s’obsequia a tothom amb coca i xocolata.
FIRA DE MAIG
L'atractiu de la Fira de Maig de Berga ve marcat per la seva llarga tradició, fet que la convertit en una de les més antigues del País, aquesta Fira es va crear en l'època del Rei Carles I, al segle XVI. Aquesta fira hi poden trobar diferents productes entre ells cotxes de diferents marques, productes d’alimentació, i atraccions per totes les edats i diferent estancs de informació de diferents entitats. L'espai firal es troba situat al Passeig de la Indústria
LA PATUM
És la festa més important de Berga. Fa poc temps va ser anomenada patrimoni oral i immaterial de la humanitat. Esta composta per varies comparses en total 9: el tabal, els turcs i cavallets, les maces, la guita, l’àliga, els nans vells, els gegants, els nans nous i els plens i els tirabols, que es, quan es posen a ballar els gegant i les guites, amb el so del tabal i al compàs de la música. Aquesta festa te molts anys d’antiguitat i fa poc vam celebrar 250 anys de l’àliga pujant al santuari de Queralt.
ESTIU:
FESTA DE ST. PERE DE MADRONA
El diumenge més proper al dia 29 de juliol se celebra la Festa de St. Pere de Madrona.
FESTA DELS ELOIS
La festa dels Elois se celebra a Berga per St. Jaume.Els Elois a Berga és la presència generalitzada de l’aigua amb la benedicció de genets i acompanyants.
El dissabte a les 12 del migdia, el Tabaler, acompanyat per la Banda de l’Escola de Música, fa la passada pels carrers anunciant la festa. A les 7 de la tarda, el Tabaler, el Banderer i els Administradors i tots els altres genets, acompanyats pels músics fan la tradicional passada dels carrers de la ciutat.
El diumenge a les 9 del matí comença la cavalcada que va fins a la plaça Santa Magdalena, davant la capella de Sant Eloi. De baixada, a la plaça de Sant Pere, hi ha la benedicció. En acabar, a la plaça de Sant Joan, es dansa el ball del Ballet de Déu.
GALA DE QUERALT
El dia 8 de setembre se celebra la Gala de Queralt amb la realització d’un ofici al santuari de Queralt.
FESTA DE ST. QUIRZE DE PEDRET
És la festa que se celebra en l’església romànica de St. Quirze de Pedret, on es fa una missa i es pot visitar aquesta església, i més tard els nois i noies de l’esbart dansaire de Berga ballen un ball.
TARDOR:
FIRA DE STA. TECLA
Fira que es celebra el cap de setmana més pròxim al dia 23 de setembre (Sta. Tecla). En aquesta festa hi trobem d’animals, productes d’alimentació i vehicles d’ocasió.
FESTA DELS BOLET
Es celebra el primer diumenge del mes d’octubre. Consta d’un concurs boletaire al matí al pla de Puigventós. En aquest concurs es premia la persona que ha collit més bolets en aquella jornada. A la tarda a la Plaça de la Creu es fa la tradicional cremada de La Falla construïda per la Penya Boletaire de Berga. Durant tot el dia hi ha activitats gastronòmiques per degustar la famosa Cuina del Bolet.
FESTA DE STA EULÀLIA
Sta. Eulàlia és la patrona de la ciutat de Berga. Se celebra el dia 10 de desembre. Es lliura el premi a la Cultura Popular a algun personatge rellevant de la ciutat de Berga.
HIVERN:
REPRESENTACIONS DE “ELS PASTORETS”
A la ciutat de Berga durant els mesos de desembre i gener es duen a terme una bona colla de representacions de “Els Pastorets”. La Agrupació teatral La Farsa porta a terme, ja fa més de cent anys, al Teatre Municipal el text de Serafí Pitarra “El Bressol de Jesús”. Al teatre Patronat es representen els pastorets infantils de Mossèn Armengou i al Teatre Municipal es representen “Uns pastorets infantils” organitzats pel Grup Colònies a Borredà. Algunes escoles de la ciutat també porten a escena alguns textos nadalencs.
ARRIBADA DEL PATGE REIAL
Unes setmanes abans del dia de Reis arriba a la ciutat el patge reial per recollir les cartes de tots els infants que demanen regals als tres Mags de l’Orient. Els patges recorren la ciutat i reben els nens i les nenes.
CAVALCADA DE REIS
El dia 5 de gener arriben a Berga els Tres Reis de l’Orient Melcior, Gaspar i Baltasar. Aquests últims anys han arribat a la ciutat amb grossos camions per portar tots els regals pels infants berguedans. Recorren la ciutat seguits per timbalers, teiers amb foc, romans, músics... És el dia de la il·lusió i d’anar a dormir d’hora.
JUGUEM JUGANT
Fa una colla d’anys que se celebra a Berga el Parc de Nadal Juguem Jugant. És una espai per a la quitxalla on es fan moltes activitats: tallers, tirolines, inflables, circuits... Normalment se celebra durant els dies 27, 28 i 29 de desembre al Pavelló municipal i la zona esportiva de la ciutat.
CARNESTOLTES
Durant el febrer arriben les festes de Carnestoltes amb moltes activitats durant el cap de setmana. Divendres a la tarda arriba el rei Carnestoltes i pren possessió de la ciutat. Hi ha una cercavila i berenar per a tothom. El dissabte al matí hi ha activitats a les places de Berga per la canalla. Dissabte a la tarda rua de Carnestoltes pels carrers. I a la nit, ball i concurs de disfresses al Pavelló Municipal. Diumenge al matí hi ha la tradicional Guerra de la farina que enfronta el bàndol liberal i el bàndol carlí a la Plaça de St. Pere. Diumenge a la tarda ball infantil al Pavelló Municipal i lliurament de premis a les millors disfresses.
|