EL FORN D'ORISTÀ

Hem visitat el Sr. Josep Riera, forner d'Oristà. Fa 10 anys que és el forner d'Oristà, en va anar a aprendre amb el seu germà. S'hi dedica des que l'antic forner del poble es va posar malalt. Quan va començar a fer l'ofici ho feia tot a mà, però tenia molta feina i s'havien de fer molts esforços. El forn era molt gran i s'escalfava amb llenya, s'havien de fer entrar els feixos de llenya encesa cap al mig i s'havia de treure les brases i després netejar el carbonet i la cendra. Això comportava molta feina i no sempre el pa quedava bé. Ara actualment, el treball ja no és tan artesanal, es fa amb màquines.  

En Josep Riera ens ensenya la "Massa Mare", la massa que va guardar del dia abans, imprescindible per poder fer pa.

És la màquina de pastar, ja hi hem posat la "Massa Mare" i la farina .

També s'hi ha de posar aigua. Avui amb aquesta massa hem de fer 20 pans de quilo. Per aquesta quantitat necessitem 20 quilos de farina i 10 litres d'aigua, a més de la Massa Mare , sal i llevat.

Hi afegim la sal            

Per obtenir una bona massa cal treballar-la durant 20 minuts.

Aquí hi posàvem el llevat a la massa.  

Mentre el pa s'amassava nosaltres menjàvem magdalenes que havia fet el Josep Riera. Per fer les magdalenes fa servir una massa diferent, la fa amb farina, sucre, oli, ous i també llevat en pols.

Aquesta és la màquina que feia les boles i mesurava la quantitat de pasta.

Aquí hi ha la pasta amb tots els ingredients.

Aquí hi ha la màquina que mesura la quantitat de pasta.

Això es la "Massa Mare" que farà servir demà per fer pa.  

Amb aquesta màquina es fan les barres de mig quilo i totes les peces petites.

Això és una barra de pa de quart de quilo.      

Aquí fèiem el pa de pagès de quilo

Aquí fem les voles de pa de quilo i les fem rodones funyin.

Aquí hi ha la diferencia d'un pa cuit i d'un pa que no es cuit.

Aquí hi ha tots els estris que necessita per fer pa i altres coses.

Aquí hi ha el forn on hi couen el pa i les coques, croissants, magdalenes,... Segons la mida de la peça es necessita més o menys estona per coure-la. Per anar bé cal coure poc a poc el pa, ja que si és gaire calent el pa queda subtat.

 

Alumnes del CEIP Llevant d'Oristà